Viña Leyda se v posledních letech stává jedním z nejuznávanějších vinařství celé Chile. Jako historicky první pěstovalo víno v chladných oblastech okolo údolí Leyda poblíž západního hornatého pobřeží. „Leyda se dá v kontextu jihoamerických vinařů bez nadsázky označit za revolucionáře. První vína z nejchladnější části Chile představilo vinařství světu už v roce 1998. Od té doby získalo řadu ocenění i status producenta jednoho z nejprestižnějších vín odrůdy Pinot Noir v celé zemi,“ vysvětluje head sommelier pražské restaurace Grand Cru Jakub Čebiš. Produkty tohoto vinařství distribuuje v České republice a na Slovensku společnost Premier Wines & Spirits. Některá vína od Viña Leyda se chuťově hodí k rybím pokrmům a bramborovému salátu, jsou tak ideálním doplňkem ke štědrovečernímu stolu.
Vinice Viña Leyda jsou situovány pouhých 7 km východně od Tichého oceánu a 90 km západně od hlavního města Santiago de Chile. Zdejší půda a podmínky učinily z regionu vhodné místo pro pěstování vína. Se suchem si firma poradila vybudováním osmikilometrového potrubí vedoucím do řeky Maipo. „Vinice zde vlastní jen opravdu málo vinařů. Viña Leyda se svými 290 hektary s přehledem představuje hlavního producenta,“ dodává Čebiš. Pojmenování vinařství nevychází pouze z názvu oblasti, ale také ze starého vlakového nádraží, které vyhořelo v osmdesátých letech. Silueta tehdejší budovy dodnes tvoří logo společnosti. Údolí Leyda získalo status oficiální vinařské oblasti v květnu 2002, tamní víno se od té doby označuje jako Leyda Valley D.O.
Chilské Viña Leyda nabízí své produkty v několika kategoriích lišících se dle stáří i ceny. Velice populární jsou v Chile například vína z tradiční řady Reserva. Patří k nim především Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir a Syrah. „Kvůli citrusovému aroma a výrazné minerální chuti se k Sauvignon Blanc výtečně hodí marinované ryby v doplnění vídeňského bramborového salátu. Jinými slovy jde o skvělou volbu k rodinné vánoční večeři,“ vysvětluje head sommelier Jakub Čebiš z restaurace Grand Cru.
Více z rubriky Gastro
-
Jaro volá po návštěvě hlavního města
Na jarní Praze je něco čarovného. Nejen, že se venku konečně otepluje, od dubna otevírají brány všechny památky, kvůli kterým stojí...
23.1.2023 -
Babičky specialita
Vyhlášená restaurace na okraji Prahy Babiččina zahrada je ikonickým místem, kam se sjíždějí lidé z širokého okolí, aby si užili prvotřídní...
23.1.2023 -
Islandský rybí večer
Večer ve znamení islandských chutí se uskuteční 31.1.2023 od 18:00 v restauraci PRU58. Hosté se mohou těšit na degustaci a informace...
19.1.2023 -
Limitovaná edice Absolut Spirit of Togetherness
Absolut představuje novinku ze své každoroční limitované edice lahví. Sběratelský kousek Absolut Spirit of Togetherness se svým proplétaným vzhledem je oslavou...
17.1.2023 -
Nové tasting menu v restauraci La Veranda
Restaurace La Veranda již dvacet let vítá hosty z celého světa. Česká klientela se opakovaně vrací a přiváží s sebou své...
17.1.2023 -
Valentýn v kubánském stylu
La Bodeguita del Medio je restaurace, bar a klub, kde to žije. Kubánský styl je zřejmý na první pohled i ochutnání....
13.1.2023 -
Hody v Babiččině zahradě
V restauraci Babiččina zahrada se něco začátkem února chystá. Kdo tuší zabijačku, tak má pravdu. Hody vypuknou 3.2.2023 a skončí 5.2.2023...
11.1.2023 -
Nová restaurace Talíř na Václavském náměstí
Česká hotelová síť PYTLOUN HOTELS, která poskytuje služby již od roku 2003 a v současné době provozuje čtrnáct designových, tradičních i...
10.1.2023 -
Jižní Čechy mají svou vlastní kontušovku a letos ve sběratelské lahvi
Spolek Jíme Jih propojuje nejen putování Švejka po jižních Čechách, ale také snaha pracovat s lokálními produkty. I tak vznikla tato...
10.1.2023