Viña Leyda se v posledních letech stává jedním z nejuznávanějších vinařství celé Chile. Jako historicky první pěstovalo víno v chladných oblastech okolo údolí Leyda poblíž západního hornatého pobřeží. „Leyda se dá v kontextu jihoamerických vinařů bez nadsázky označit za revolucionáře. První vína z nejchladnější části Chile představilo vinařství světu už v roce 1998. Od té doby získalo řadu ocenění i status producenta jednoho z nejprestižnějších vín odrůdy Pinot Noir v celé zemi,“ vysvětluje head sommelier pražské restaurace Grand Cru Jakub Čebiš. Produkty tohoto vinařství distribuuje v České republice a na Slovensku společnost Premier Wines & Spirits. Některá vína od Viña Leyda se chuťově hodí k rybím pokrmům a bramborovému salátu, jsou tak ideálním doplňkem ke štědrovečernímu stolu. Vinice Viña Leyda jsou situovány pouhých 7 km východně od Tichého oceánu a 90 km západně od hlavního města Santiago de Chile. Zdejší půda a podmínky učinily z regionu vhodné místo pro pěstování vína. Se suchem si firma poradila vybudováním osmikilometrového potrubí vedoucím do řeky Maipo. „Vinice zde vlastní jen opravdu málo vinařů. Viña Leyda se svými 290 hektary s přehledem představuje hlavního producenta,“ dodává Čebiš. Pojmenování vinařství nevychází pouze z názvu oblasti, ale také ze starého vlakového nádraží, které vyhořelo v osmdesátých letech. Silueta tehdejší budovy dodnes tvoří logo společnosti. Údolí Leyda získalo status oficiální vinařské oblasti v květnu 2002, tamní víno se od té doby označuje jako Leyda Valley D.O. Chilské Viña Leyda nabízí své produkty v několika kategoriích lišících se dle stáří i ceny. Velice populární jsou v Chile například vína z tradiční řady Reserva. Patří k nim především Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir a Syrah. „Kvůli citrusovému aroma a výrazné minerální chuti se k Sauvignon Blanc výtečně hodí marinované ryby v doplnění vídeňského bramborového salátu. Jinými slovy jde o skvělou volbu k rodinné vánoční večeři,“ vysvětluje head sommelier Jakub Čebiš z restaurace Grand Cru.
Více z rubriky Gastro
-
Objevte pořádnou dávku energie s Thomas Henry Mate Mate
Ochutnejte novinku Thomas Henry Mate Mate a vychutnejte si novou éru tekutého povzbuzení! Tento nealkoholický nápoj, inspirovaný tradicemi Jižní Ameriky, seženete...
13.9.2024 -
Amuni: Sicilská pizza s výhledem na Vltavu
Gourmet pizzeria Amunì není na pražské gastronomické scéně žádným nováčkem – svou první pobočku otevřela již v roce 2017. Letos k...
12.9.2024 -
Je čas na rozmazlování
Letošní léto plné sluníčka a zábavy se blíží ke konci. Pochmurnější podzim ale není důvodem se vzdát společných setkání s přáteli....
12.9.2024 -
Luxus v Mikulově: Hotel Volarik je zárukou výjimečného zážitku
Příjemné teplo babího léta, dozrávající hrozny a pohádkový Mikulov. Chcete-li tuto atmosféru prožít naplno, Wellness & Wine Hotel Volarik vám nabídne...
11.9.2024 -
František Jungvirt a Ivan Šablatúra navrhli sezónní vázy pro pražský hotel Four Seasons
Sklářský designer, výtvarník a malíř skla František Jungvirt vytvořil pro pražský hotel Four Seasons sérii váz, jež barevně znázorňují jednotlivá roční...
10.9.2024 -
Ochutnejte Le Tribute: perfektní nealko osvěžení pro každou příležitost
Toužíte po tekutém osvěžení a obyčejná voda už vaši žízeň neuhasí? Vyzkoušejte nápoje značky Le Tribute, předního výrobce prémiových destilátů i...
10.9.2024 -
Zlatý Strom: Bar, který neznáte
V samém srdci Prahy hned u Karlova mostu, v místě, kde se historie setkává s moderním životem, se právě otevřel v...
9.9.2024 -
Juriho výběr
Španělská tapas restaurace Casa 71 v Londýnské ulici kousek od Náměstí Míru je výjimečná. Autentické prostředí španělské restaurace někde mezi Barcelonou...
9.9.2024 -
Station Anděl na pražském Smíchově právě otevřel
Novinka roku se právě otevřela. Station Anděl na pražském Smíchově láká svou autentickou newyorskou atmosférou, kde chutě neznají mezí evropského kontinentu....
6.9.2024