Viña Leyda se v posledních letech stává jedním z nejuznávanějších vinařství celé Chile. Jako historicky první pěstovalo víno v chladných oblastech okolo údolí Leyda poblíž západního hornatého pobřeží. „Leyda se dá v kontextu jihoamerických vinařů bez nadsázky označit za revolucionáře. První vína z nejchladnější části Chile představilo vinařství světu už v roce 1998. Od té doby získalo řadu ocenění i status producenta jednoho z nejprestižnějších vín odrůdy Pinot Noir v celé zemi,“ vysvětluje head sommelier pražské restaurace Grand Cru Jakub Čebiš. Produkty tohoto vinařství distribuuje v České republice a na Slovensku společnost Premier Wines & Spirits. Některá vína od Viña Leyda se chuťově hodí k rybím pokrmům a bramborovému salátu, jsou tak ideálním doplňkem ke štědrovečernímu stolu.
Vinice Viña Leyda jsou situovány pouhých 7 km východně od Tichého oceánu a 90 km západně od hlavního města Santiago de Chile. Zdejší půda a podmínky učinily z regionu vhodné místo pro pěstování vína. Se suchem si firma poradila vybudováním osmikilometrového potrubí vedoucím do řeky Maipo. „Vinice zde vlastní jen opravdu málo vinařů. Viña Leyda se svými 290 hektary s přehledem představuje hlavního producenta,“ dodává Čebiš. Pojmenování vinařství nevychází pouze z názvu oblasti, ale také ze starého vlakového nádraží, které vyhořelo v osmdesátých letech. Silueta tehdejší budovy dodnes tvoří logo společnosti. Údolí Leyda získalo status oficiální vinařské oblasti v květnu 2002, tamní víno se od té doby označuje jako Leyda Valley D.O.
Chilské Viña Leyda nabízí své produkty v několika kategoriích lišících se dle stáří i ceny. Velice populární jsou v Chile například vína z tradiční řady Reserva. Patří k nim především Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir a Syrah. „Kvůli citrusovému aroma a výrazné minerální chuti se k Sauvignon Blanc výtečně hodí marinované ryby v doplnění vídeňského bramborového salátu. Jinými slovy jde o skvělou volbu k rodinné vánoční večeři,“ vysvětluje head sommelier Jakub Čebiš z restaurace Grand Cru.
Více z rubriky Gastro
-
Bezstarostné letní dny v restauraci ZEM
Restaurace ZEM sídlí na pražském Senovážném náměstí, v objektu luxusního lifestylového hotelu Andaz Prague. Během prvních několika týdnů svého provozu se...
29.6.2022 -
Jahody a bubliny: Odměna pro rodiče a děti za vysvědčení v La Bottega Oaks Deli Bistro
Konec školního roku a letní prázdniny se blíží, nedávno otevřené La Bottega Oaks Deli Bistro v Nebřenicích u Prahy proto připravilo...
28.6.2022 -
Sezónní Benjamin
Fine dining restaurace Benjamin ve Vršovicích zaujala michelinské inspektory a nejen je. V českých končinách ojedinělý projekt, který nemá obdoby. Řízená...
28.6.2022 -
La Bottega Oaks Deli Bistro otevřelo
V Oaks Prague, prémiovém residenčním developmentu v Nebřenicích u Prahy, se otevřela první ze dvou restaurací známé italské sítě La Collezione...
27.6.2022 -
PRU58 full time
PRU58 v Holešovicích rozšiřuje svou působnost. V těchto dnech se hosté mohou těšit nově na sedmidenní provoz rozšířený od rána do...
27.6.2022 -
Zdravě luxusní
Hlad v létě existuje. Objev tohoto roku je tady! Zdravé, kvalitní, řemeslně české a luxusní chlebíčky v Bonviván. Do detailu připravené...
27.6.2022 -
Osvěžující Chandon Garden Spritz
Léto je jako stvořené pro svěží chutě a vůně. Na to sází také stylový aperitiv Chandon Garden Spritz, který kombinuje šumivé...
24.6.2022 -
Tapas a sangria
Nejoblíbenějším drinkem v západních zemích je jednoznačně sagria. Nevěříte? Podívejte se na nápojové lístky v New Yorku, Paříži nebo Madridu. Tento...
21.6.2022 -
Maxi drinky na Terase U Prince
Terasa U Prince je pomalu národní památkou. Téměř každý Čech ji zná nebo o ni slyšel. To samé platí pro zahraniční...
21.6.2022