Sociální sítě
Nahoru

Louis Girardot – muž s vášní pro krásné ženy a sekt

Byl velkým milovníkem světských radostí, od dobrého vína po krásné ženy.  Jeho nejoblíbenějším nápojem byl však sekt. Ten před vínem preferoval z jednoduchého důvodu: „Je blízký ženám a ženy jsou pak bližší vám.“ Tato slova pronesl Louis Girardot – Francouz, který naučil Čechy pít kvalitní sekt.

girardot1Vyrábět pravé šampaňské se naučil v Moët & Chandon, ale po ukončení vzdělání se rozhodl, že chce šířit výrobu sektu dál po Evropě. Procestoval proto spolu s manželkou starý kontinent. Nakonec se během druhé světové války usadil na severu Čech, v Šanově u Teplic, kde si zřídil svůj první sklep na výrobu sektu. Proč právě Československo? K tomuto rozhodnutí ho vedly dva důvody – vybudovat zde výrobu sektu nebylo tak finančně náročné jako v jiných státech a zároveň naše země leží na 49. rovnoběžce, stejně jako jeho rodné Épernay v kraji Champagne.

etiketa_šanov1Jeho cílem bylo, aby Češi pili stejně kvalitní sekt jako Francouzi, nechal si proto dovézt kvasinky přímo ze Champagne a dříve používanou rakouskou metodu vyměnil za francouzskou. Rozvíjející se podnikání však přerušil únorový převrat a v roce 1948 mu sklep znárodnili. Girardot byl jako specialista na víno převelen do Starého Plzence. Tam přišel sám, bez manželky, kterou zanechal v Šanově.

etiketa_sanov2Absence paní Girardotové pro něj znamenala příležitost, i přes jeho vyšší věk totiž o něj ženy ze Starého Plzence měly zájem. Girardot dal nakonec přednost jedné ze zaměstnankyň sektárny, která se stala jeho milenkou. Situace se zkomplikovala, když přijela na návštěvu manželka a na jeho mimomanželský vztah přišla. Jako správná Francouzka nebyla zticha, ale po jejím odjezdu se vše vrátilo do starých kolejí.

Girardot nakonec ve Starém Plzenci zůstal jen tři roky, mezi léty 1949 a 1952, ale jeho dědictví je zde vidět dodnes. Kromě toho, že naučil zdejší sklepmistry používat francouzské kvasinky, ukázal jim, jak rozumět sektu, jak k němu přistupovat s vášní a rozumět noblese v něm skryté. Sám totiž kladl důraz na emocionální podtext, který v sobě tento nápoj skrývá. Díky němu se ve Starém Plzenci naučili, jak rozpoznat vína vhodná pro výrobu kvalitního sektu.

louis-girardot-brutŽivot Louisi Girardotovi připravil hořký závěr. Na jeho konci ohluchnul a přestěhoval se proto zpět do své domovské Francie. Zde podle dostupných zdrojů zemřel velice nešťastnou náhodou – přejela ho tramvaj, kterou kvůli svému zdravotnímu stavu neslyšel. Na Louise Girardota ve Starém Plzenci nezapomněli. Již od dob druhé světové války si můžeme vychutnávat jejich kvalitní sekty, dnes vyráběné pod značkou Bohemia Sekt. Jeden z jejich nejprestižnějších sektů pak nese jméno slavného Francouze.

Pokud otevřeme láhev sektu Louis Girardot Brut, přeneseme se do světa, ve kterém se mísí elegance s očekáváním příjemného prožitku. Stejně jako on můžeme v tomto cuvée odrůd Ryzlin rýnský, Rulandské bílé a Chardonnay hledat přísliby a vidinu neobyčejných chvil. Tedy dědictví Louise Girardota.

Více z rubriky Gastro

  • Po revolučních konjakových těstovinách Slim Pasta se hudbne

    Drtivá většina lidí konzumuje těstovinové přílohy, protože jsou běžně k dostání, chutné a jednoduché na přípravu. Často se ale lidé přílohám...

    Marek Zelený12.10.2020
  • Sezónní tasting menu

    Restaurace Nota Bene představuje nové hřející sezónní tasting menu o čtyřech chodech, které navodí v ústech české plnohodnotné nebe. Kde jinde...

    Jan Pešek8.10.2020
  • Jistota v Alcronu v podobě brunchů

    Víkendové brunche v hotelu Alcron se staly jistotou, která je v posledních týdnech více než potřebná. Kvalita, historie a vytříbený servis...

    Jan Pešek7.10.2020
  • České prémiové destiláty zabodovaly na mezinárodní soutěži

    Česká destilérka Fleret z Frenštátu pod Radhoštěm zabodovala v rámci populární International Spirits Challenge, jedné z nejvýznamnějších a nejrespektovanějších degustátorských světových...

    Marek Zelený5.10.2020
  • Řízková olympiáda v Babiččině zahradě

    Letošní podzim v Babiččině zahraně v Průhonicích je plný kulinárních zážitků. Největším hitem bude bez debat řízková olympiáda, na jejímž konci...

    Jan Pešek5.10.2020
  • Šumavská zima na Chalupě s bazénem

    Šumava je oblíbeným místem dovolených. Zvláště v zimě sněhobíle září její přednost v podobě množství pěkných svahů a běžkařských stop uprostřed...

    Marek Zelený5.10.2020
  • Fúze chutí

    Jsou jemné, vláčné, kreativní a nádherně barevné. Když se do nich zakousneme naše chuťové pohárky se roztančí. I když první zmínky...

    Jan Pešek5.10.2020
  • Voňavé pozdravy z cest. Kouzelný projekt La Verandy.

    Zavřené hranice, to je těžká rána pro všechny gurmety a milovníky dobrého jídla. Proto přichází staroměstská La Veranda s jedinečným projektem...

    Jan Pešek29.9.2020
  • Do Špindlerova Mlýna přiletěla Soyka

    Sázka na kvalitu, špičkový design a parádní kuchyni. Takové jsou hlavní přednosti nového hotelu Soyka, který byl na začátku září otevřen...

    Marek Zelený29.9.2020
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.