Sociální sítě
Nahoru

Zimní menu Spa hotelu Lanterna je inspirováno beskydskými lesy

Různé druhy hub, zvěřina, borůvky i jiné lesní plody, ale také třeba pohanka či bio sýry od farmáře: to jsou suroviny, které se prolínají novým zimní menu Spa hotelu Lanterna v beskydských Velkých Karlovicích.

foie grasKuchaři se při jeho tvorbě nechali inspirovat bohatstvím beskydských lesů a tradiční regionální gastronomií. V menu tak nechybí řada surovin, kterými se již předkové žijící ve zdejší oblasti Valašska zásobili na zimu a jež patří i dnes do valašské kuchyně. Nechybí ale ani tradiční valašské speciality v moderní zážitkové podobě.

Valašské lesy jsou například bohaté na houby. Ty se zimním menu prolínají v rozličných podobách. Novinkou je například hříbkový krém provoněný lanýžovým olejem s bramborami a kysanou smetanou. Připravený základ brambor, hříbků a smetany v polévkovém talíři je zaléván u stolu před zraky hosta. „K zimě patří hutné smetanové polévky, hříbkový krém je ideální pro zahřátí i doplnění energie. Směs pravých hřibů najdou hosté také v třeba v omáčce ke kuřecímu supreme či v risottu, v jiných pokrmech používáme hlívu a také lanýžový olej. Lanýže se u nás vyskytují vzácně, ale i ony k Valašsku patří,“ popisuje šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík.

Grilovaný sýr (2)Zvěřinu v novém menu zastupuje jelenní kýta sika v sous vide úpravě s bramborovými špalky. Zajímavostí jsou i šneci z českých chovů s lanýžovým máslem. „Šneci nejsou jen francouzská delikatesa, i oni patřili do valašské a obecně české kuchyně,“ popisuje Pavel Václavík.

hříbkový krémSpa hotel Lanterna spolupracuje i s regionálním dodavateli, například s Biofarmou Horut z nedalekého Rožnova pod Radhoštěm, která do Velkých Karlovic dodává své bio sýry. „Mezi hosty jsou velmi oblíbené. Pro zimní menu jsme připravili jako předkrm dolnopasecký sýr s borůvkovou omáčkou a pohankovými pukanci, jako dezert nabízíme cheesecake z dolnopaseckého sýra,“ dodává šéfkuchař.

Jelení kýtaVe stálém menu mají čestné místo i tradiční regionální pokrmy – valašská polévka kyselice, halušky s brynzou a slaninou a také pravé valašské frgály od hotelové pekařky. V nabídce jsou frgály tvarohové, makové, povidlové a hruškové.

restaurace VyhlídkaSpa hotel Lanterna je známý nejen důrazem na moderní krajovou gastronomii, ale i špičkové wellness služby, k nimž se pojí speciální výběr zdravých surovin. Hotel letos jako jeden z prvních v České republice do nabídky snídaní zařadil superpotraviny a každé ráno nabízí hostům čerstvé smoothie koktejly.

Více z rubriky Gastro

  • České retro v Nota Bene

    Restaurace Nota Bene na pražské křižovatce I.P. Pavlova přichází s báječnou akcí České retro. Již tento pátk mohou hosté přijít ochutnat...

    Marek Zelený26.7.2021
  • Baumhotel Kopfing: Zažijte přírodu na vlastní kůži

    Ticho lesa proti stresu každodenního života. Jedinečně navržené stromové hotely se nacházejí v srdci přírodního parku Baumkronenweg. Jen pár metrů nad...

    Marek Zelený17.7.2021
  • Novinky v oblacích. Romantická atrakce bude přímo u Vltavy

    Velké změny přináší letošní ročník Dinner in the Sky, série zážitků v podobě obědů či večeří podávaných až padesát metrů nad...

    Jan Pešek28.6.2021
  • Tátové si svůj den zaslouží! Věnujte jim perfektní dárek

    Před několika lety ještě zcela neznámý svátek, Den otců, proniká stále více do povědomí Čechů. Podle nezávislého průzkumu pro značku Diplomático...

    Marek Zelený18.6.2021
  • PRU58 lehce otevřelo

    Po předlouhých měsících se sen stal skutečností. Nejrozkvetlejší restaurace v pražských Holešovicích otevřela formou soft openingu 8.6.2021. Zatím se rozkoukává, ale...

    Jan Pešek17.6.2021
  • Mochi by MOTIKO: zmrzlinový kousek štěstí

    Všechny milovníky zmrzliny, studených dezertů a inovativních konceptů jistě potěší otevření prvního butikového stánku Mochi by Motiko v přízemí OC Nový...

    Jan Pešek17.6.2021
  • Lednice plná zážitků ve vinařství ANNOVINO

    Romantika, víno, pohoda. Oblíbená vinařská destinace Lednicko – Valtický areál připravila pro své návštěvníky parádní kolekci zážitků. Od romantické plavby lodí...

    Marek Zelený17.6.2021
  • Léto ovládne růžové víno

    Grilování s přáteli na zahradě či večeře s rodinou na prohřáté terase patří k zážitkům, kterých si dnes vážíme mnohem víc,...

    Marek Zelený17.6.2021
  • Prague Caviar Week za dveřmi

    Pravý kaviár bývá označován za černé zlato, a to nikoli bezdůvodně. Jeho cenu určuje nejen dostupnost, ale také rozdíly v kvalitě...

    Jan Pešek16.6.2021
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.