Sociální sítě
Nahoru

Zimní menu Spa hotelu Lanterna je inspirováno beskydskými lesy

Různé druhy hub, zvěřina, borůvky i jiné lesní plody, ale také třeba pohanka či bio sýry od farmáře: to jsou suroviny, které se prolínají novým zimní menu Spa hotelu Lanterna v beskydských Velkých Karlovicích.
foie grasKuchaři se při jeho tvorbě nechali inspirovat bohatstvím beskydských lesů a tradiční regionální gastronomií. V menu tak nechybí řada surovin, kterými se již předkové žijící ve zdejší oblasti Valašska zásobili na zimu a jež patří i dnes do valašské kuchyně. Nechybí ale ani tradiční valašské speciality v moderní zážitkové podobě.
Valašské lesy jsou například bohaté na houby. Ty se zimním menu prolínají v rozličných podobách. Novinkou je například hříbkový krém provoněný lanýžovým olejem s bramborami a kysanou smetanou. Připravený základ brambor, hříbků a smetany v polévkovém talíři je zaléván u stolu před zraky hosta. „K zimě patří hutné smetanové polévky, hříbkový krém je ideální pro zahřátí i doplnění energie. Směs pravých hřibů najdou hosté také v třeba v omáčce ke kuřecímu supreme či v risottu, v jiných pokrmech používáme hlívu a také lanýžový olej. Lanýže se u nás vyskytují vzácně, ale i ony k Valašsku patří,“ popisuje šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík.
Grilovaný sýr (2)Zvěřinu v novém menu zastupuje jelenní kýta sika v sous vide úpravě s bramborovými špalky. Zajímavostí jsou i šneci z českých chovů s lanýžovým máslem. „Šneci nejsou jen francouzská delikatesa, i oni patřili do valašské a obecně české kuchyně,“ popisuje Pavel Václavík.
hříbkový krémSpa hotel Lanterna spolupracuje i s regionálním dodavateli, například s Biofarmou Horut z nedalekého Rožnova pod Radhoštěm, která do Velkých Karlovic dodává své bio sýry. „Mezi hosty jsou velmi oblíbené. Pro zimní menu jsme připravili jako předkrm dolnopasecký sýr s borůvkovou omáčkou a pohankovými pukanci, jako dezert nabízíme cheesecake z dolnopaseckého sýra,“ dodává šéfkuchař.
Jelení kýtaVe stálém menu mají čestné místo i tradiční regionální pokrmy – valašská polévka kyselice, halušky s brynzou a slaninou a také pravé valašské frgály od hotelové pekařky. V nabídce jsou frgály tvarohové, makové, povidlové a hruškové.
restaurace VyhlídkaSpa hotel Lanterna je známý nejen důrazem na moderní krajovou gastronomii, ale i špičkové wellness služby, k nimž se pojí speciální výběr zdravých surovin. Hotel letos jako jeden z prvních v České republice do nabídky snídaní zařadil superpotraviny a každé ráno nabízí hostům čerstvé smoothie koktejly.

Více z rubriky Gastro

  • Valentýn s obsahem alkoholu

    Valentýn je známý jako svátek lásky již celá staletí. Pro její oslavy existuje spousta symbolů, ale jedním z hlavních jsou bezpochyby jahody....

    Marek Zelený9.1.2018
  • Designová perla Karlových Varů

    Jeden z nejlepších hotelů v Karlových Varech se může pochlubit skvělou kombinací špičkových služeb a designového prostředí. Hotel St. Joseph Royal...

    Marek Zelený8.1.2018
  • Týden vína v Praze

    V týdnu od 22. do 28. ledna 2018 se Praha stane dějištěm jubilejního desátého ročníku festivalu vína Prague Wine Week 2018....

    Jan Pešek8.1.2018
  • Podlehněte pokušení luxusních sýrů

    Nejen v období Vánoc toužíme, pokud jsme milovníky vybraných lahůdek, potěšit chuťové pohárky noblesní specialitou, jež, pokud jde o kvalitu a chuť,...

    Alena Dušková20.12.2017
  • Menu v Bageterii Boulevard sestavené vyhlášeným guru české gastronomie

    Od včerejšího dne si do oblíbené Bageterie Boulevard je možné zajít na něco opravdu výjimečného. Zimní nabídku totiž rozšiřuje nové CHEF...

    Marek Zelený20.12.2017
  • Čech Jan Teska se stal mistrem světa v míchání koktejlů

    Na mistrovství světa v Kodani zářil český barman Jan Teska. Na světovém koktejlovém šampionátu Mezinárodní barmanské asociace zvítězil s koktejlem, který...

    Jan Pešek19.12.2017
  • Naučte se rozumět vínu – z pohodlí svého domova

    Milovat víno je skvělé, naučit se ho dobře znát je ještě lepší. Přední český sommelier Jakub Přibyl vložil své mnohaleté zkušenosti...

    Marek Zelený18.12.2017
  • Nola: láska ze sídliště

    Že láska prochází žaludkem, to ví snad každý. V restauraci Nola na pražském Pankráci tak už v předvánočním stresu začali myslet...

    Jan Pešek16.12.2017
  • Emirates ve svátečním období nabízí vánoční menu

    Letecká společnost Emirates v prosinci přináší vánoční atmosféru do všech cestovních tříd. Zákazníci Emirates si budou moci jak v jejích letištních...

    Jan Pešek12.12.2017
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.