Sociální sítě
Nahoru

Zimní menu Spa hotelu Lanterna je inspirováno beskydskými lesy

Různé druhy hub, zvěřina, borůvky i jiné lesní plody, ale také třeba pohanka či bio sýry od farmáře: to jsou suroviny, které se prolínají novým zimní menu Spa hotelu Lanterna v beskydských Velkých Karlovicích.

foie grasKuchaři se při jeho tvorbě nechali inspirovat bohatstvím beskydských lesů a tradiční regionální gastronomií. V menu tak nechybí řada surovin, kterými se již předkové žijící ve zdejší oblasti Valašska zásobili na zimu a jež patří i dnes do valašské kuchyně. Nechybí ale ani tradiční valašské speciality v moderní zážitkové podobě.

Valašské lesy jsou například bohaté na houby. Ty se zimním menu prolínají v rozličných podobách. Novinkou je například hříbkový krém provoněný lanýžovým olejem s bramborami a kysanou smetanou. Připravený základ brambor, hříbků a smetany v polévkovém talíři je zaléván u stolu před zraky hosta. „K zimě patří hutné smetanové polévky, hříbkový krém je ideální pro zahřátí i doplnění energie. Směs pravých hřibů najdou hosté také v třeba v omáčce ke kuřecímu supreme či v risottu, v jiných pokrmech používáme hlívu a také lanýžový olej. Lanýže se u nás vyskytují vzácně, ale i ony k Valašsku patří,“ popisuje šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík.

Grilovaný sýr (2)Zvěřinu v novém menu zastupuje jelenní kýta sika v sous vide úpravě s bramborovými špalky. Zajímavostí jsou i šneci z českých chovů s lanýžovým máslem. „Šneci nejsou jen francouzská delikatesa, i oni patřili do valašské a obecně české kuchyně,“ popisuje Pavel Václavík.

hříbkový krémSpa hotel Lanterna spolupracuje i s regionálním dodavateli, například s Biofarmou Horut z nedalekého Rožnova pod Radhoštěm, která do Velkých Karlovic dodává své bio sýry. „Mezi hosty jsou velmi oblíbené. Pro zimní menu jsme připravili jako předkrm dolnopasecký sýr s borůvkovou omáčkou a pohankovými pukanci, jako dezert nabízíme cheesecake z dolnopaseckého sýra,“ dodává šéfkuchař.

Jelení kýtaVe stálém menu mají čestné místo i tradiční regionální pokrmy – valašská polévka kyselice, halušky s brynzou a slaninou a také pravé valašské frgály od hotelové pekařky. V nabídce jsou frgály tvarohové, makové, povidlové a hruškové.

restaurace VyhlídkaSpa hotel Lanterna je známý nejen důrazem na moderní krajovou gastronomii, ale i špičkové wellness služby, k nimž se pojí speciální výběr zdravých surovin. Hotel letos jako jeden z prvních v České republice do nabídky snídaní zařadil superpotraviny a každé ráno nabízí hostům čerstvé smoothie koktejly.

Více z rubriky Gastro

  • Michelinem ověnčená La Degustation Bohême Bourgeoise nabízí rozvoz

    Vyhlášená perla tuzemské gastronomie musela reagovat na zavřené hranice státu, a svůj zážitkový koncept výrazně zpřístupnila k využití lokálních hostů už...

    Jan Pešek15.10.2020
  • Znovuotevřená restaurace Čestr

    Jalovice a volci z českého strakatého skotu, grilování na dřevěném uhlí, dlouhé pečení v „sauně“ a současná česká kuchyně v podání...

    Jan Pešek15.10.2020
  • Uhrančivé mini dýně

    Severočeská síť Lagarto, která hosty baví ve svých kavárnách v Teplicích, Mostě a Chomutově výjimečnou nabídkou house dortů klasických, prémiových a...

    Marek Zelený12.10.2020
  • Po revolučních konjakových těstovinách Slim Pasta se hudbne

    Drtivá většina lidí konzumuje těstovinové přílohy, protože jsou běžně k dostání, chutné a jednoduché na přípravu. Často se ale lidé přílohám...

    Marek Zelený12.10.2020
  • Sezónní tasting menu

    Restaurace Nota Bene představuje nové hřející sezónní tasting menu o čtyřech chodech, které navodí v ústech české plnohodnotné nebe. Kde jinde...

    Jan Pešek8.10.2020
  • Jistota v Alcronu v podobě brunchů

    Víkendové brunche v hotelu Alcron se staly jistotou, která je v posledních týdnech více než potřebná. Kvalita, historie a vytříbený servis...

    Jan Pešek7.10.2020
  • České prémiové destiláty zabodovaly na mezinárodní soutěži

    Česká destilérka Fleret z Frenštátu pod Radhoštěm zabodovala v rámci populární International Spirits Challenge, jedné z nejvýznamnějších a nejrespektovanějších degustátorských světových...

    Marek Zelený5.10.2020
  • Řízková olympiáda v Babiččině zahradě

    Letošní podzim v Babiččině zahraně v Průhonicích je plný kulinárních zážitků. Největším hitem bude bez debat řízková olympiáda, na jejímž konci...

    Jan Pešek5.10.2020
  • Šumavská zima na Chalupě s bazénem

    Šumava je oblíbeným místem dovolených. Zvláště v zimě sněhobíle září její přednost v podobě množství pěkných svahů a běžkařských stop uprostřed...

    Marek Zelený5.10.2020
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.