Sociální sítě
Nahoru
reklama

Zimní menu v Hergetově Cihelně je plné překvapení

Lokální a sezónní suroviny, důraz na českou kuchyni prezentovanou v moderní formě i skandinávská inspirace. Takové jsou hlavní zásady šéfkuchaře Vojtěcha Václavíka, který posouvá malostranskou Cihelnu do pozice jednoho z lídrů na poli moderní pražské gastronomie. Na zimním menu, servírovaném v Cihelně od začátku prosince do konce února, hraje velkou roli zvěřina a fermentovaná zimní zelenina, jako je červená řepa, ředkev nebo černý kořen. Ale změn, kterými restaurace v posledních měsících prošla, je mnohem více. Šéfkuchař za půl roku doladil k dokonalosti pečivo vyráběné z vlastního kvásku a rozšířil okruh výběrových lokálních dodavatelů o další zajímavá jména.

koktejl z racich ocasku 2Mezi předkrmy vyvolává největší pozornost netradiční jelení tatarák s nakládanými cibulkami, bílou ředkví, houbovou majonézou a cibulovým prachem, kterému zdatně sekunduje lehce nakyslý a mimořádně lahodný koktejl z račích ocásků, dochucený estragonovou majonézou a křenovými hoblinami, který je servírovaný s fermentovaným fenyklem a chipsy z tapioky. Třetí hit mezi předkrmy představuje klasika v podobě křupavých rösti z brambor a topinamburu, na nichž se podává zauzený kaviár z lososovitého pstruha s kysanou smetanou a fermentovanou červenou řepou. Krásná ukázka špičkové prezentace a dokonalého snoubení chutí.

bramborovo topinamburove rosti rostiZ hlavních chodů doporučíme netradiční úpravu lososa s glazé z červeného vína, jemným pažitkovo-bramborovým pyré a špenátovým salátem, přičemž důležitou součástí je křupavá slaninová strouhanka, dodávající celému jídlu nezbytný „šmrnc“.

kachni consommeMilovníci zvěřiny uvítají pomalu pečená líčka z divočáka servírovaná s šafránovým rizotem ze špaldy a gremolatou, výtečný je i jelení hřbet v zimní kombinaci s pečenou řepou, fenyklovým kompotem, medovou hruškou a šťávou z jalovce a portského vína.

jeleni hrbet 2A nesmíme zapomenout na dezerty. Absolutní jedničkou je nadýchaný jogurtový mousse s výrazně nakyslou rakytníkovou omáčkou a perníkovou drobenkou, který je v celkové kombinaci mimořádně svěží a zábavný. Mezi hosty se také evergreenem během chvíle stala hruška pošírovaná ve svařeném víně, doplněná nadýchaným čokoládovým koláčkem, citronovou pusinkou a vanilkovou omáčkou. Příjemným zážitkem je také ochutnávka českých sýrů od nejlepších tuzemských výrobců, včetně vyzrálé ovčí goudy z farmy Horní Dvorce, či vyhlášených sýrů z farmy Krasolesí nebo Bio Vavřinec.

Více z rubriky Degustace

  • Španělské sýry jako gastronomický poklad

    Prosluněné a životem tepající Španělsko láká k návštěvě nejen pro své blahodárné klima a příjemnou atmosféru. Za ozkoušení stojí také místní...

    Karolína Steinbergerová18.2.2022
  • Gurmánské toulky Španělskem

    Španělsko patří mezi nejdostupnější a neoblíbenější evropské destinace. A není divu. Příjemné počasí a bohatá kultura v kombinaci se skvělým jídlem...

    Karolína Steinbergerová21.10.2021
  • Benjamin opět otevírá

    Fine dining restaurace Benjamin v posledních měsících šla cestou zážitku až domů, kdy šéfkuchaři Gavin Lewis a Jakub Červenka jezdili do...

    Marek Zelený12.10.2021
  • Rakousko-uherská hostina v restauraci Augustine na Malé straně

    Vraťte se do historie a ochutnejte tradiční pokrmy podle receptů z kuchařky z roku 1905. Budete mít příležitost ochutnat německá, rakouská...

    Jan Pešek11.10.2021
  • Kulinářský Trezor šéfkuchaře Marka Fichtnera otevřel své dveře hostům

    Minulý týden se v elegantních gočárovských prostorech bývalého bankovního trezoru restaurace Červený jelen v centru Prahy začalo podávat výběrové tříchodové menu,...

    Jan Pešek4.10.2021
  • Prodlužte si léto osvěžujícím nealko drinkem Passion smash

    Letní hřejivé paprsky vystřídalo šumění barevného listí a typické počasí babího léta. Ve společnosti mocktailu Passion smash s hořko-kyselými tóny exotického...

    Karolína Steinbergerová30.9.2021
  • Květák z La Rotonde

    Restaurace La Rotonde, která se nachází pod střechou hotelu Alcron, působí velmi nenápadně. Art deco styl se prolíná celou restaurací a...

    Jan Pešek6.9.2021
  • Rolls-Royce mezi šunkami

    Sušená šunka jamón je zcela jistě jednou z nejoblíbenějších španělských pochutin. Jamón ale není jenom jeden, vaše chuťové pohárky můžete provést celou...

    Karolína Steinbergerová13.8.2021
  • Café Buddha o sedmi chodech

    Café Buddha v Norské ulici v pražských Vršovicích je vyhlášenou autentickou asijskou restaurací. Thajské duo, které tvoří babička Lucky a její...

    Marek Zelený28.7.2021
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.