Sociální sítě
Nahoru

Přijďte se zahřát do Hliněné bašty. Čeká vás jehněčí i skvělé curry.

Česká tradice i světová moderna. Zimní menu populární restaurace v Průhonicích bude na konci starého a na začátku Nového roku nebývale bohaté, rozkročené od hutných zimních polévek a pečeného masa až k vybroušeným asijským specialitám. Šéfkuchař Hynek Vávra stále drží krok se světovou kuchyní a na každém menu představuje hned několik kreativních a překvapivých pokrmů. Co to bude tentokrát?

konfitovany bazant_2Mezi předkrmy nebudou chybět tradiční domácí paštiky, například kachní paštika s pomerančovým želé či zvěřinová paštika podávaná s brusinkami a cibulovým čatní. Novinkou s francouzským nádechem bude jemné carpaccio z hrušky podávané s nakládaným fenyklem, plátky Foie Gras a vlašskými ořechy. Milovníky pikantních chutí zase potěší restované krevety s mangem, chilli a kokosovým mlékem. A zajímavé chuťové variance najdete také mezi saláty, neboť jak salát s pomeranči, koriandrem, pistáciemi a plátky kachních prsíček, tak salát s plátky uzeného jazyku s lanýži a domácí worcester majonézou patří mezi krásné ukázky Vávrova vybroušeného kuchařského rukopisu.

musle na vine _2Ten je patrný také v nabídce polévek, neboť jak krém z červené řepy s knedlíčkem z kozího sýru, mrkvový krém s jablky, zázvorem a curry či polévka z pečeného česneku a pastiňáku s bílými fazolemi budou bez pochyb patřit mezi velké hity zimní nabídky. Stejně jako v Česku stále nepříliš známý krém z pečených kaštanů.

peceny zajic na cervenem vine a zampionech s bramborovou kasiZ hlavních chodů můžeme doporučit křehké jehněčí maso dušené s kořenovou zeleninou a bramborami, jemuž budou konkurovat šťavnatá jehněčí líčka připravená na švestkách a servírovaná s bramborovým pyré. Tóny orientu přinese hovězí massaman curry se skořicí a rýží basmati. Pokud dáváte přednost delikátnějším pokrmům, můžete vyzkoušet buď kachní prso na pomerančích či bažantí prsíčka s hruškovým pyré a omáčkou z portského vína. A samozřejmě nebudou chybět ani ryby, třeba losos s pomerančovou omáčkou s chilli a sezamem nebo tuňák s omáčkou z granátových jablek podávaný s kukuřičnými placičkami.

rodala z divokeho kance s kedlubnovym zelim a karlovarskym knedlikemPři přípravě dezertů bude dominovat čokoláda, která bude základem jak čokoládové panny cotty ochucené rafinovanou kombinací granátového jablka s chilli, tak čokoládového dortu s pomeranči a skořicovým krémem. Čokoládovým dezertům budou konkurovat mrkvové taštičky s domácími povidly a omáčkou z čerstvých hrušek a badyánu či kaštanové pyré podávané ve vaflovém kornoutku.

srnci kare na dynovem pyre s opecenymi kapustickami a svestkovou omackouPokud na návštěvu Hliněné bašty přijedete ve vánočním čase, můžete se těšit na šneky po Burgundsku, kapří hranolky v pivním těstíčku či pečenou husí roládu se švestkami, kaštany a červeným zelím s rozinkami a perníkem. Ale nebude chybět ani vánoční klasika v podobě postního houbového Kuby, kapří polévky s mlíčím či smaženého kapra s bramborovým salátem.

zavitky z lilku v tomatove omacce se syrem fetaHliněná bašta se může pochlubit vzorně sestavenou vinnou kartou, na které hosté najdou krásná vína nejen z Moravy, ale také z Čech. Z moravských vín doporučujeme Ryzlink od Volaříka, případně skvělé červené cuvée BB od Vladimíra Tetura, které zrálo tři roky na sudu či Chardonnay z Nového vinařství. Z českých vín můžete vyzkoušet a ochutnat produkci prestižního vinařství Třebívlice, které sídlí v Českém středohoří a jehož vinice stojí například na historických viničních tratích pod hradem Hazmburk. Ochutnejte Müller Thurgau.

Hliněná bašta v Průhonicích slouží svým hostům již déle než patnáct let a je zárukou skvělé kuchyně, příjemné obsluhy a působivého prostředí. Mohutné trámy staré tři století a nepálené cihly dávají celému prostoru příjemný rustikální ráz, za prosklenou stěnou se rozkládá prostorná terasa s výhledem na romantický rybníček. V celém podniku navíc vládne mimořádně příjemná a pohodová atmosféra. V akváriu plavou živí humři, kteří patří mezi jednu z největších delikates na menu. Po podlaze tiše našlapují kočky, na terase si dávají dostaveníčko ženy s kočárky a malými dětmi, mezi stoly nenápadně proplouvají číšníci a roznášejí výtečná jídla. Restaurace Hliněná bašta tak daleko více než tradiční českou hospodu připomíná výletní hospůdky ve Francii či Itálii. Také proto si Hliněnou baštu oblíbili nejen místní, ale i cizinci trvale žijící v Česku.

Více z rubriky Degustace

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.