Sociální sítě
Nahoru

BOURBON FOUR ROSES SMALL BATCH KONEČNĚ TAKÉ V ČR

Four Roses bývá označován za nejlehčí a nejjemnější americký bourbon. Nyní přichází na český trh poslední z portfolia palírny se čtyřmi rudými růžemi ve znaku, který zde doposud chyběl – Four Roses Small Batch. Bourbon, jenž byl poprvé představen v roce 2006 a od té doby sbírá jedno ocenění za druhým, si tak mohou vychutnat milovníci whiskey po celé České republice.

Four Roses/ 093Bourbon Four Roses Small Batch se na český trh dostává jako absolutní novinka z iniciativy společnosti Jan Becher – Pernod Ricard, která je v ČR oficiálním distributorem značky Four Roses. Výraz small batch v názvu tohoto bourbonu odkazuje na fakt, že se vyrábí v omezeném množství, a řemeslnost produktu podtrhuje i skutečnost, že se lahvuje a etiketuje ručně. Z deseti receptur Four Roses se na Small Batch používají čtyři. Master distiller a jeho tým smíchají dohromady obsah 17 sudů s bourbony o průměrném stáří 7,5 roku (ty nejstarší jsou až 12leté). Výsledkem je hladký a jemný bourbon se 45 % alkoholu, plnou chutí, hloubkou a charakterem. V příjemně bohaté vůni lze rozpoznat tóny ovoce a koření s náznakem sladkého dubu a karamelu. V ústech se rozvine skvěle vybalancovaná chuť zralého červeného bobulového ovoce s určitou sladkostí a tóny koření. Závěr je jemný, sušší a příjemně vytrvalý. Four Roses Small Batch potěší znalce whiskey i milovníky koktejlů. „Původně byl Four Roses Small Batch zamýšlen pro příležitostné popíjení v čisté podobě, ale našel skvělé využití i v koktejlech. Pro mě je jednoznačnou volbou pro Whiskey Sour, skvěle se ale hodí v podstatě pro každou koktejlovou klasiku, například pro Old Fashioned nebo Manhattan,“ říká globální ambasador Four Roses Dan Priseman.

Bourbon je, stejně jako převážná většina destilátů, svázán určitými pravidly. Vyrábí se ze směsi obilí, v níž převažuje kukuřice. Její podíl musí činit minimálně 51 %, zbytek připadá na ječmen, žito nebo pšenici. Zrání destilátu probíhá výhradně v nových dubových sudech, které jsou zevnitř vypálené. Musí v nich být uložen minimálně dva roky, teprve pak se lahvuje. Ačkoliv se bourbon může vyrábět prakticky kdekoliv na území USA, centrem jeho produkce je od nepaměti Kentucky. V srdci tohoto amerického státu, ve městě Lawrenceburg, je situována palírna Four Roses, jejíž bourbony jsou vyhlášené svou jemnou a hladkou chutí. „Naši palírníci jsou pyšní na to, že Four Roses chutná jemněji, než obsah alkoholu naznačuje. Je to i díky tomu, že používáme výhradně kvalitní suroviny. Například za obilí platíme víc než mnohé palírny, abychom měli jistotu, že dostaneme jen to nejlepší. Navíc už po desetiletí spolupracujeme stále s těmi stejnými farmáři. Také zrání u nás probíhá o něco déle než u konkurence, což sice rovněž znamená větší náklady, ale výsledkem je destilát hladší chuti,“ dodává k výrobě bourbonu Four Roses Dan Priseman.

Výrobní proces bourbonu Four Roses má svá specifika, k těm hlavním patří složení obilné směsi a používání pěti různých kmenů kvasinek. Palírníci míchají obilí podle dvou receptur, v obou je pro zvýraznění chuti vyšší podíl žita, než je běžné. První sestává ze 75 % kukuřice, 20 % žita a 5 % sladového ječmene; druhou tvoří ze 60 % kukuřice, ze 35 % žito a z 5 % sladový ječmen. V kombinaci s pěti druhy kvasnic tak mají k dispozici deset receptur, jejichž výsledkem je deset destilátů s odlišným výrazem. Do sudů se ukládají každý zvlášť a teprve v závěrečné fázi výrobního procesu se míchají. Na Four Roses Yellow Label, jenž je základním produktem palírny, se používá všech deset receptur. Jde o blend bourbonů o stáří mezi 5 a 12 lety, jenž má 40 % alkoholu a v chuti nabízí tóny ovoce, karamelu a koření. Naopak Four Roses Single Barrel se plní pouze z jediného pečlivě vybraného sudu a jak Dan Priseman prozrazuje, doposud šlo vždy o recepturu s vyšším podílem žita. Na každé etiketě je ručně napsáno, z jakého sudu bourbon pochází, kde přesně byl ke zrání uložen a kdy došlo na jeho stáčení. Ve srovnání s Yellow Label je Four Roses Single Barrel výrazně silnější – obsahuje 50 % alkoholu. Ve vůni kombinuje ovocné a květinové tóny s náznakem kakaa a javorového sirupu, v chuti dominují zralé švestky a třešně a její závěr je dlouhý a delikátní.

Více z rubriky Degustace

  • Rybí hody v pražských restauracích PRU58 a La Bodeguita del Medio

    Pražské restaurace plánují na přelom dubna a května zajímavé akce pro milovníky rybích specialit. Hned na konci dubna, konkrétně 28. dubna...

    Marek Zelený19.4.2022
  • Degustace v PRU58

    Restaurace PRU58 v pražských Holešovicích je gastronomickým klenotem. Vzdušný prostor plný květin po příchodu vyvolává pocit, že člověk vstoupil do asijské...

    Marek Zelený21.3.2022
  • Španělské sýry jako gastronomický poklad

    Prosluněné a životem tepající Španělsko láká k návštěvě nejen pro své blahodárné klima a příjemnou atmosféru. Za ozkoušení stojí také místní...

    Karolína Steinbergerová18.2.2022
  • Gurmánské toulky Španělskem

    Španělsko patří mezi nejdostupnější a neoblíbenější evropské destinace. A není divu. Příjemné počasí a bohatá kultura v kombinaci se skvělým jídlem...

    Karolína Steinbergerová21.10.2021
  • Benjamin opět otevírá

    Fine dining restaurace Benjamin v posledních měsících šla cestou zážitku až domů, kdy šéfkuchaři Gavin Lewis a Jakub Červenka jezdili do...

    Marek Zelený12.10.2021
  • Rakousko-uherská hostina v restauraci Augustine na Malé straně

    Vraťte se do historie a ochutnejte tradiční pokrmy podle receptů z kuchařky z roku 1905. Budete mít příležitost ochutnat německá, rakouská...

    Jan Pešek11.10.2021
  • Kulinářský Trezor šéfkuchaře Marka Fichtnera otevřel své dveře hostům

    Minulý týden se v elegantních gočárovských prostorech bývalého bankovního trezoru restaurace Červený jelen v centru Prahy začalo podávat výběrové tříchodové menu,...

    Jan Pešek4.10.2021
  • Prodlužte si léto osvěžujícím nealko drinkem Passion smash

    Letní hřejivé paprsky vystřídalo šumění barevného listí a typické počasí babího léta. Ve společnosti mocktailu Passion smash s hořko-kyselými tóny exotického...

    Karolína Steinbergerová30.9.2021
  • Květák z La Rotonde

    Restaurace La Rotonde, která se nachází pod střechou hotelu Alcron, působí velmi nenápadně. Art deco styl se prolíná celou restaurací a...

    Jan Pešek6.9.2021
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.