Sociální sítě
Nahoru

Týden vína v Praze: Prague Wine Week 2017

Na přelomu ledna a února, od 30. ledna do 5. února 2017, se Praha stane dějištěm devátého ročníku festivalu vína Prague Wine Week 2017. Během festivalu se vinaři a dovozci spojí s vybranými pražskými restauracemi a vinnými bary a po celý týden budou nabízet tříchodová menu snoubená s víny za doporučenou paušální cenu. Degustačním centrem festivalu bude trojice vinných barů Vinograf (Senovážné náměstí, Anděl a Míšeňská). Po celý týden zde bude možné po skleničkách ochutnat devadesátibodová vína Prague Wine Trophy a ve Vinografu Senovážné i Championy. Vyvrcholením festivalu bude jubilejní, již desátá Galadegustace medailových vín Prague Wine Trophy ve čtvrtek 2. února 2017 od 16 do 20 hodin v Jalta Boutique hotelu na Václavském náměstí v Praze. Vstupenky v ceně 1000 Kč jsou v prodeji v síti Ticketpro. Více na www.pww.cz. IMG_7567

Vinaři a dovozci, kteří získali medaile v soutěži Prague Wine Trophy, se spojí s vybranými restauracemi a nabídnou menu s víny, tzv. „Wine & Food tandemy“. Například restaurace Provocateur v Petrské ulici připraví zimní menu, v němž se snoubí houby, křepelčí vajíčka, lanýže, foie gras, kachní prsa a pečené kaštany s víny třetího nejlepšího vinařství Prague Wine Trophy 2016, Vinařství Štěpán Maňák. Dvůr Hoffmeister ve Velkých Čičovicích, kouzelná venkovská usedlost nedaleko Prahy, nabídne menu, sestávající ze salátku Waldorf, konfitovaného kachního stehna a čerstvě pečeného jablečného koláčku, spárované s víny čtvrtého nejlepšího vinařství, Mikrosvín Mikulov. Zde ochutnáte k menu Championa – Ryzlink vlašský z Liščího vrchu! Lukáš Häusler, šéfkuchař restaurace Atelier RED&WINE na Malé Straně, sladil pošírovaného lososa, foie gras a divokou kachnu s víny vinařství Gotberg. Restaurace Tempo Allegro v ulici Karolíny Světlé vynalézavě zkombinuje menu italského střihu s víny rakouského vinařství Kral Steffanus. Do Mikrofarmy s bistrem na náměstí Jiřího z Poděbrad by se měli vypravit milovníci hovězího, kteří si zde mohou dát předkrm, tataráček a hovězí tournedos, doplněné víny vinařství PROQUIN. Café Atmosferas Ve Smečkách uspořádá degustaci rakouských vín dovozce Vína DAC, doplněných sýrovým talířem s fíkovou marmeládou. Wine bar Vinotéka U Mouřenína v Dlouhé nabídne degustaci pěti vín Víno J. Stávek, ve svém druhém podniku v ulici Tržiště taktéž, zde navíc zkombinovanou s finger food.

IMG_7026Degustačním centrem festivalu bude trojice vinných barů Vinograf (Senovážné náměstí, Anděl a Míšeňská). Po celý týden zde bude možné po skleničkách ochutnat devadesátibodová vína Prague Wine Trophy. Vinaři a dovozci věnovali Championy na unikátní degustaci ve Vinografu Senovážné, kde bude možné po celý týden mezi 17.00 a 19.00 ochutnat 12 Championů podle vlastního výběru za symbolickou cenu 300 Kč! Ve středu 1. února od 19.30 zde proběhne Masterclass Slovensko, vstupné činí rovněž 300 Kč. Podrobnosti o těchto degustacích včetně kontaktů pro rezervace a další akce v degustačním centru na www.pww.cz.

IMG_7721Na Galadegustaci ve čtvrtek 2. února 2017 od 16 do 20 hodin v Jalta Boutique hotelu na Václavském náměstí v Praze se mohou představit pouze medailisté Prague Wine Trophy. Letos to bude 89 vinařství a dovozců, celkem představí více než 700 vín. Účast si nemůže zaplatit žádný vinař ani dovozce, který v soutěži nezískal medaili. Díky tomu si Galadegustace v průběhu let vybudovala pověst jedné z nejlepších vinařských akcí v Praze. Bude možné se setkat s nejlepšími domácími vinaři i řadou zahraničních. Z německé Mosely si přijedou převzít Championy a ocenění pro pětihvězdičková vinařství za suché i sladké ryzlinky Oliver Haag z vinařství Fritz Haag a Johannes Haart z vinařství Reinhold Haart (dovozce OHMS) a Stefan Erbes z Weingut Karl Erbes (dovozce sklenicka.com). Ryzlinky z německé oblasti Mittlerhein osobně představí Jochen Ratzenberger z Weingut Ratzenberger (dovozce VínoPlus). Z Rakouska dorazí Ludwig Hiedler z Weingut Hiedler, který si převezme diplom pro pětihvězdičkové vinařství (dováží Pro-vino.cz), Karl Neustifter z Weingut Neustifter, Pavol Král z vinařství Kral Steffanus a zástuci vinařství Weinwurm a Hummer. Několik vinařů dorazí z Itálie, mezi nimi Antonio Sasa a Giorgio Boeri (dovozce VPV Praha). Josip Nuić z Vinogradi Nuić z Bosny a Hercegoviny (dováží Ratio commerce) si přijede převzít diplom Championa za nejlepší Syrah, velké překvapení soutěže. Z Maďarska přijedou Ákos a Tibor Molnár, jejichž vína dováží společnost Borpince.cz. Ze Slovenska dorazí majitelé nejlepšího slovenského vinařství Prague Wine Trophy, Karpatské perly, Margita a Ladislav Šebovi. Přijede i Milan Pavelka z VPS – Vinohradníctvo Pavelka a syn a Miloš Holík z Vinárstva Golguz. Výčet zahraničních vinařů, kteří se na Galadegustaci představí, tím nekončí.

IMG_7020Festival Prague Wine Week je každoročním vyvrcholením prestižní mezinárodní soutěže vín Prague Wine Trophy, která se odehrává v Praze ve čtyřech kolech ročně od roku 2007. Hodnocení vín v této soutěži probíhá jedinečnou srovnávací metodou, kdy je každé víno hodnocené několikrát, a sleduje se jeho vývoj. Mezinárodní porota soutěže je rovnoměrně složena z vinařů, obchodníků s vínem, someliérů a novinářů. Soutěže se účastní domácí a zahraniční vína v takovém poměru, v jakém jsou na českém trhu s vínem. Medaile Prague Wine Trophy je známkou kvality a je využívána jako marketingová podpora pro propagaci kvalitního vína. Je mezi odbornou veřejností velice uznávaná. Jubilejního, desátého ročníku soutěže se v roce 2016 zúčastnilo 1475 vín, o 19 % více než v předchozím ročníku. Některou z medailí získalo 116 vinařství a dovozců.

Nejlepším domácím vinařstvím se stalo CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice , na druhém místě skončilo Zámecké vinařství Bzenec a na třetím Vinařství Štěpán Maňák. Ze zahraničních vinařství si nejvíce medailí odnáší LGCF (dováží United Brands), na druhém místě skončila se shodným počtem medailí dvě slovenská vinařství, Karpatská perla a Vinárstvo Golguz, a o třetí místo se dělí další dvě vinařství ze Slovenska, Ing. Jozef Repa – repa winery a VPS – Vinohradníctvo Pavelka a syn. Mezi dovozci zvítězil Foltýn Wine, jako druhý se umístil dovozce Alifea a na třetím místě Adveal. Cenu Jindřicha Duška pro absolutně nejlepší vinařství Prague Wine Trophy 2015 získalo CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice.

Prague Wine Trophy uděluje zúčastněným vinařstvím rating. Ten nejvyšší, 5 hvězdiček, získalo v tomto ročníku 34 vinařství (s průměrem tří nejlepších vín 90 a více bodů), z toho 23 zahraničních a 11 domácích.

Více z rubriky Degustace

  • Malbec slaví již podesáté svátek

    17. dubna se již tradičně po celém světě slaví svátek populární argentinské odrůdy Malbec. Malbec je známý pro svou temnou až...

    Jan Pešek15.4.2020
  • Předjaří v Benjaminu

    Benjamin si v předjarním čase připravil menu, které vychází především z půdních plodin. Tedy vše, co roste v zemi, například brambory,...

    Jan Pešek5.3.2020
  • Kančí hody v La Verandě

    Výtečné maso špičkové české zvěřiny v rozmanité úpravě podle různých národních receptů bude únorovým žolíkem oblíbené staroměstské restaurace La Veranda. Již...

    Jan Pešek30.12.2019
  • Listopad ve znamení nejlepšího šampaňského

    Už po třinácté se mohou všichni milovníci šampaňského a netradičních gastronomických zážitků těšit na unikátní festival Grand Jour de Champagne, který...

    Jan Pešek4.11.2019
  • Listopad ve znamení lanýžů i v restauraci Grand Cru

    Sezóna lanýžů právě vrcholí a proto Fine diningová restaurace Grand Cru, v čele s šéfkuchaři Svatoplukem Hemmerem a Sašou Pavlovičem, připravuje...

    Jan Pešek30.10.2019
  • Hon na ústřice v La Verandě

    Sezóna ústřic právě začala. A přestože milovníci těchto chuťově jedinečných mořských plodů tvrdí, že nejlepší ústřice je vždycky samotná, maximálně pokapaná...

    Jan Pešek24.10.2019
  • Pražský Benjamin v průvodci Michelin

    Restaurace Benjamin v pražských Vršovicích se dostala po pouhém roce působení do Michelinského průvodce. Utajená restaurace na nefrekventované ulici vyniká svým...

    Jan Pešek24.9.2019
  • Hergetova cihelna láká na podzim plný chutných překvapení

    Podzim plný kulinářských akcí. Oblíbená malostranská restaurace Hergetova cihelna má pro své hosty připravený pestrý podzimní program. V týdnu od 23....

    Jan Pešek23.9.2019
  • Restaurace Sia plánuje týden okořeněný chilli papričkami

    Šéfkuchař Jiří Štift z asijské restaurace Sia, která spadá do gastronomické aliance Together, a jeho tým se rozhodli navázat na úspěch...

    Jan Pešek16.9.2019
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.