Sociální sítě
Nahoru

Oris v boji proti terorismu

Francouzská elitní protiteroristická jednotka GIGN našla svého nového partnera ve Švýcarsku. O tom, že je jím věhlasná legenda Oris, která pro téměř čtyři stovky profesionálních výsadkářů zvláštních vojenských jednotek pěchoty připravila unikátní hodinky s mechanickým výškoměrem, informoval magazín Zbraně & náboje. Dalších pět set se rozhodla nabídnout privátním sběratelům, kteří se hrdě hlásí ke stejné myšlence a terorismus odsuzují.

01 733 7705 4184-Set 5 23 14FC_prs_02.tifPo partnerství s americkým námořnictvem US Navy Seals či italskými speciálními jednotkami Col Moschin se značka Oris pustila do kooperace s unikátní jednotkou spadající pod velení Ozbrojených sil Francie už od roku 1974. Její členové, operující nejenom na území země galského kohouta, ale i mimo ní, jsou kvůli neuvěřitelné náročnosti jednotlivých misí vybaveny nejenom tou nejlepší možnou výbavou, ale také proškoleni tím nejnáročnějším tréninkem – vždyť ročně absolvují zhruba sedm tisíc seskoků. Ačkoli jsou při těchto výsadkových misích vybaveni moderní digitální technikou, která dokáže měřit vzdálenost od země, aktuální výšku či dokonce okamžitou rychlost, bylo potřeba pomýšlet také na možnost, že by elektronické přístroje selhaly. Právě pro tyto účely vyvinula značka Oris čistě mechanické náramkové hodinky, které jsou sami o sobě funkčním zařízením, nicméně dokáží pracovat jako jakási bezpečnostní záloha.

01 733 7705 4184-Set 5 23 14FC - Oris GIGN Limited Edition_Original_5639Praktický průvodce nebem

Z pochopitelných důvodů to byly tedy hodinky Big Crown ProPilot Altimeter, které si plukovník Hubert Bonneau oblíbil a s vedením hodinářské značky domluvil jejich personalizaci. Velmi prakticky se totiž jevil tlakový, respektive barometrický, výškoměr, kterým žádné jiné aviatiky využívané hodinky nedisponují. Ten byl instalován, stejně jako automatický strojek, do nitra 47mm ocelového pouzdra s dvojicí korunek. Zatímco vrchní složí k nastavování přesného času a data, spodní pracuje pouze jako zavit. Při jejím dotažení jsou tak hodinky vodotěsné do 100 metrů a výškoměr je deaktivován. Při jejím vyšroubování, což je navíc značeno červeným pruhem, do hodinek začne pronikat vzduch tlačící na PTFE membránu z fluorovaného polymeru, čímž dává pohyb lehké ručce z laminovaného karbonu. Ta na okružní udává aktuální nadmořské výšky, a to až do 4 500 metrů.

01 733 7705 4184-Set 5 23 14FC - Oris GIGN Limited EditionSpeciální edice

Hodinky, které jsou budou dostupné na zeleném textilovém řemínku, si navíc vysloužily určité atributy, kterými běžná edice nedisponuje. Je to například francouzská trikolóra na špičce centrální sekundové ručky a nebo vyobrazené logo GIGN na černém číselníku a na individuálně číslovaném dýnku hodinek. A právě podoba tohoto loga bude pro sběratele klíčová, neboť jemné nuance v jeho provedení prozradí, zda se jedná o civilní edici či ne. V každém případě se objeví na zápěstí všech členů tří samostatných složek, ze kterých se GIGN skládá, a to intervenční síly, průzkumné a pátrací síly (EPIGN) a bezpečnostní a ochranné síly. Pro ostatní budou v nabídce za 115 990 Kč, a to pouze na speciální objednávku. Dodejme jen to, že i touto cestou podporuje značka Oris svůj slogan „real watches for real people“. Organizovaný zločin a financování terorismu totiž čerpá ve velké míře své prostředky právě ve světě falsifikátů, a to nejenom hodinek, ale také oděvů, kabelek či obuvi. Podpořit boj proti terorismu, stejně jako postavit se čelem dětské práci a jejich zneužívání, tak může vlastně každý svou vlastní rozvahou při nakupování. Motto GIGN koneckonců zní „Servitas Vitae“, tedy „zachraňovat životy“.

Více z rubriky Pánské hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.