Sociální sítě
Nahoru

Pasáž českého designu ožívá přímo v centru Prahy

Nádherné prvorepublikové prostory pasáže České národní banky ožívají. A to stylově. Na podzim roku 2016 zde odstartoval projekt Pasáž českého designu, který zrcadlí současnou realitu českého designu od velkých autorů až po ty začínající a zároveň je elegantně prezentuje odborné i široké veřejnosti. Ve středu 5. dubna tady navíc proběhlo zahájení přehlídky Prague Design Week 2017.

_X7A2146Chceme veřejnost seznámit s tím, co to vlastně vůbec design je a jak v reálu vypadá. To znamená, že chceme aby ho sami návštěvníci nebo procházející zažili na vlastní oči. Ať už nahlédnutím do výloh, které fungují jako výstavní prostory, osaháním si nějaké expozice nebo vlastní zkušeností při jednom z workshopů v kavárně,” rozvádí myšlenku pasáže jeho ředitelka Štěpánka Zinkaizlová.

V pasáži tak potkáte práci mladých stejně tak jako už velkých zavedených značek. Neexistují tu žádná omezení vyjma českého původu práce. Výtvory umělců napříč celou Českou republikou jsou zde umístěné vždy na dobu od tří měsíců do jednoho roku a část je vyhrazena jen pro partnerské školy. Začátkem dubna zde odstartoval projekt Jaro v Pasáži českého designu. Zároveň v ten samý den proběhlo i zahájení designérské přehlídky Prague Design Week 2017 a představení publikace Design v českých zemích 1900-2000 vydané Uměleckoprůmyslovým museem Praha.

Akce Prague Design Week se navíc v pasáži zdrží déle než jen po jeho standardní dobu trvání jednoho týdne, ale návštěvníci si tady budou moci prohlédnout rozšířené portfolio vystavovatelů až do 30. dubna.

Pasáž českého designu vznikla jako snaha majitelky zdejší kavárny Art-n-Coffee oživit krásné prostory České národní banky. Hana Homolová tak sepsala návrh pro Českou národní banku, která její nápad odsouhlasila. Postupně se pak spojila s dalšími členy současného týmu, ředitelkou Štěpánkou Zinkaizlovou, designéry Kamilou Hrubý Vodochodskou a Ondřejem Kamenickým a PR manažerkou Hanou Topolovovou. První vystavovatelé se v pasáži objevili už v září loňského roku.

Více z rubriky Výstavy a Premiéry

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.