Sociální sítě
Nahoru

Acoustique Quality zahájilo prodej reprosoustav AQ Passion Orca

Acoustique Quality, výrobce špičkových českých Hi-Fi reproduktorů, uvedl na trh nové reprosoustavy AQ Passion Orca. Ta do vrcholné linie Passion přináší dravý design, podřízený zákonům akustiky. Na první pohled zaujme ostře řezanými rysy, které podtrhuje dvoubarevný klavírní lak. Jejich skutečná krása se však vyjeví teprve ve chvíli, kdy zahrají první tóny a vykreslí před vámi dokonalý obraz koncertní síně či rockového pódia. Tehdy si začnete lámat hlavu, jak je možné vměstnat, tak obrovský zvuk, do malých regálových reprosoustav.0305_Stipepily

AQ Passion Orca se pyšní unikátní konstrukcí, která zvyšuje tuhost ozvučné skříně natolik, že nebylo třeba užití vnitřních výztuh, které by snižovaly objem ozvučnice. Design navíc díky minimálnímu množství paralelních stěn eliminuje vznik nežádoucího stojatého vlnění, které je častým zdrojem zkreslení zvuku konvenčních reprosoustav. To, co dovádí inertnost ozvučnice k dokonalosti je BDS systém, což je technické označení pro aktivní tlumení uvnitř stěn reproduktoru vyvinuté v Acoustique Quality.

0561_StipaRD2017OtaNepilySrdcem reprosoustavy je výhybka, která rozděluje audiosignál tak, aby každý měnič pracoval s příslušným zvukovým pásmem. Tato kritická komponenta je ručně pájena technikou součástka na součástku. Na rozdíl od běžnějších plošných spojů tak neobsahuje signálové cesty se zbytečně dlouhými vodiči nedostatečného průřezu, což přináší nezanedbatelný nárůst kvality reprodukce.

Obyčejné nejsou ani vodiče propojující výhybku s jednotlivými měniči. Stejně jako ostatních reprosoustavy řady Passion je Orca vybavena vnitřní kabeláží společnosti Audioquest s pevným jádrem a orientovanou strukturou mědi, která při přenosu signál nepoškozuje tak jako běžná měděná dvoulinka. Navíc jsou kabely připájeny přímo k součástkám, což zamezuje vzniku přechodového odporu, typického pro konstrukce využívající konektorů.

Vše završují měniče slavné společnosti Scan-Speak z vrcholné řady Illuminator. V samostatné komoře s koncepcí AirCirc sídlí 1“ výškový měnič, poháněný šesti neodymovými magnety. Jeho membrána je navíc opatřena výrazným pólovým nástavcem, který zlepšuje chlazení a dává mu výbornou směrovou charakteristiku.0578_StipaOtaNepily

Na pozici středobasového reproduktoru se usídlil měnič Illuminator 8747 s 6“ velkou, aluminiovou 3D membránou. Ta v kombinaci s velkým zdvihem, který je umožněn precizním magnetickým obvodem se silnými neodymovými prstenci, dokáže bez problémů zahrát i ty nejhlubší tóny kontrabasu.

Kdo bude od AQ Passion Orca požadovat skutečné maximum, ocení i nové designové podstavce. Ty nejen reflektují funkční design reprosoustavy, ale především ji perfektně akusticky oddělí od podlahy.

Na této podstatné funkci se podílí hned několik integrovaných prvků. Optimální polohu reprosoustavy a její stabilitu zajišťují neodymové magnety. Ty spojí reprosoustavu s antivibračními podložkami v místech kontaktu stojanu a ozvučné skříně. Další pohlcení vibrací se odehrává na samotném těle podstavce a aby bylo oddělení reprosoustav od podlahy co nejlepší, je stojan navíc opatřen odhmotňujícími hroty. Ty posilují ochranu před nežádoucími rezonancemi a umožňují doladit nerovnosti podlahy.

Reprosoustavy AQ Passion Orca i stojany jsou dostupné v barevných kombinacích Black-White, Red-Black a Red-White na stránkách výrobce www.aq.cz, nebo v pražské prodejně AUDIObest. Společnost navíc umožňuje výrobu barevných kombinací na zakázku. Cena reprosoustav byla stanovena na 159 900 Kč za pár, stojany stojí 29 900 Kč.

 

Více z rubriky Hi-end audio

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.