Sociální sítě
Nahoru

Kníže Schwarzenberg oslaví 400 let existence rodu ve štýrském Murau

Od 17. června do 14. října slaví štýrské městečko Murau, které je také oblíbenou dovolenkovou destinací Čechů, 400 let rodu Schwarzenbergů. Oslav s bohatým doprovodným program se zúčastní také kníže Karel Schwarzengerg a vy můžete být při tom. Od setmění až po jedenáctou hodinu večerní je poprvé od vybudování zámku Murau (1628 – 1643) už na jeho fasádě zřejmé to, co proudí uvnitř – modrá krev. Modře nasvícené sídlo je symbolem velké letní výstavy „400 let Schwarzenbergů v Murau“, která se koná v centru města i okolí. Výstava plná historických artefaktů a zajímavých dokumentů vás provede pohnutými dějinami tohoto knížecího domu.

Murau8Netradiční prohlídka města i vyhlášeného pivovaru

Výstava začíná 17. června a probíhá formou procházky městem: začíná na Schillerově náměstí, vede kolem kapucínského kostela a Muzea řemesel až k promenádě podél řeky Mur. Odtud dále podél řeky na náměstí Raffalplatz a až do poloviny zámeckého kopce do ulice Schwarzenbergstraße. Během procházky se prostřednictvím více než sta malých i větších zastávek dozvíte mnoho zajímavostí o městě Murau, jeho obyvatelích, minulosti a rozhodně nevynechejte ani vtipně komentovanou prohlídku a ochutnávku v pivovaru, v němž se vaří pivo od roku 1495. Na samotném zámku Murau, ve vnitřním dvoře, se nachází další malá výstava, kterou koncipovala Dr. Therese Schwarzenberg a vypráví o rodině Schwarzenbergů.

XY

Jak se jedlo u Schwarzenbergů

Aby si návštěvníci mohli výstavu vychutnat všemi smysli, připravili murští hospodští a kuchaři jídla šitá na míru tématu Schwarzenberg. Všechna se budou podávat po celou dobu výstavy, tady celých 16 týdnů, ve všech místních restauracích a hospůdkách. Vyvrcholením budou dvě slavnostní tabule 15. a 16. července, vždy pro 150 lidí, prostřeno bude přímo v ulici Schwarzenbergstraße. Ale pozor: pořadatelé očekávají velký zájem, a tak si své místo raději rezervujte.

Schloss Murau in adelsblauVýlety kolem Murau

Pokud do Murau na oslavy zavítáte, odměnou vám bude i spousta památek, které můžete navštívit. Murau se rozkládá v jihozápadní části spolkové země Štýrska na jižní straně alpského hřebenu. Čechům je možná známé právě díky knížeti Karlu Schwarzenbergovi. Jeho zámek je nepřehlédnutelnou dominantou malebného městečka s idylickou promenádou kolem řeky Mur, kam míří milovníci přírody, romantici i cyklisté, na které tady čeká 350 km dlouhá cyklistická stezka Murradweg podél řeky Mur. A golfisty jistě nadchne krajinně nádherné hřiště.

Za vším hledej ženu…

O slavných mužích rodu Schwarzenbergů toho bylo namluveno i napsáno hodně, málo se však ví, že mezi všemi těmi vojevůdci, diplomaty, statkáři, lesníky a politiky byla také značná část významných žen. Jednou z nich byla Anna Neumann von Wasserleonburg (1535 – 1623), od níž pochází převážná část majetku této dynastie. Původně dcera obchodníka z Villachu byla sebevědomá renesanční žena, který vyznávala evangelickou víru. Přežila pět manželů, z nich někteří byli šlechtici, a její dědictví se tak úctyhodně rozrostlo. A to tak, že peníze dokonce půjčovala. Traduje se, že nemalý obnos 220 000 guldenů si od ní vypůjčil samotný císař Ferdinand II.

Jednaosmdesátiletá bezdětná vládkyně Murau se nakonec rozhodla věnovat své bohatství Schwarzenbergům. U svého vyvoleného, o 50 let mladšího, hraběte Georga Ludwiga zu Schwarzenberg nejprve uvažovala o adopci. Ten se však nehodlal vzdát svého jména, tak s konala okázalá svatba. Manželství trvalo pouhých šest let nicméně položilo základní kámen dynastie Schwarzenbergů v Murau.

Více z rubriky Služby

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.