Sociální sítě
Nahoru

Z moře na zápěstí: Union Glashütte

Německá hodinařina se vždy vyznačovala precizností a jakousi puristickou elegancí, která je dodnes ze saské tvorby patrná. Krásným příkladem je převedení designů námořních chronometrů na zápěstí, čemuž se pro specifické členění číselníků říká regulátor.

PR_D007.445.16.013.00_PR(CMYK)_3568Co je to vlastně regulátor? Původní význam slova popisoval ultra přesné kyvadlové hodiny, které byly vyvinuty na konci 18. století a sloužily k tomu, ale si podle nich mohl každý seřizovat přesný čas. Jejich velkou sbírku lze u nás obdivovat například v rámci muzejní expozice Domu Hodin na Karlštějně, ale také v rámci výstav Národního Technického Muzea. Dnešní význam je však odlišný. Slovem „regulátor“ jsou označovány hodinky a hodiny s jedinečným členěním číselníku, na jehož ploše využívá sekundová, minutová i hodinová ručka své vlastní stupnice. Hřídele pro jejich uchycení vycházejí tedy skrz číselník na třech různých místech, a to podle vzoru historických námořních chronometrů, u kterých byla důležitá aktuální doba plavby v daném směru určeného sextantem, a to po dobu minut, nikoli hodin.

PR_D007.445.16.053.00_PR(CMYK)_3570Německá manufaktura Union Gashütte se rozhodla toto uspořádání číselníku dedikovat svým modelům linie 1893, jenž se klaní jejímu založení. Vintážně vyhlížející časomíru tak zkrášlují do modra popouštěné ocelové ručky, přičemž hodinová střeží s římskými číslicemi pozici 12, minutová, jakožto nejdůležitější, využívá centrální umístění a mimostředně usazená vteřinka pracuje na pozici 6, o které se dělí s aperturou indikující datum. Pro zachování tradičního vzhledu sáhli hodináři také po jemné smaltové vrstvě, která dělá z mírně profilovaného číselníku opravdu mistrovský kousek. Moderní twist pak zajišťuje poměrně velké 41mm ocelové pouzdro s kartáčovaným povrchem, jenž rozhodně vybočuje od pradávných standardů, kdy náramkové hodinky dosahovaly v průměru spíše kolem 36 či 38 mm.

Velký podíl na finálním zpracování hodinek 1893 Regulator má právě ruční práce. Uložený mechanický strojek U 2899-OZ6 totiž sice vychází z architektonických základů kalibrů ETA, nicméně hodinářská veličina z vesničky na úpatí Krušných hor většinu můstků a součástek upravila nebo dokonce nahradila. Samozřejmostí je tak nejenom využití modřených šroubků, ale také rhodiované povrchy, které byly nejdříve opatřeny kruhovými motivy nebo specifickými Glashütte pruhy. Logem zpestřený rotor pak dodá pérovníku energii na 42 hodin, přičemž ten rozpínavostí svinutého pera dokáže dodat energii strojku, regulovanému 4Hz setrvačkou, až na 42 hodin. Jelikož byla předobrazem strojku přesnost, nechybí ani tak zvaná hackovací vteřinka. To znamená, že při vytažení korunky se sekundová ručka, pro snazší nastavení přesného času, zastaví.

Na první pohled elegantní hodinky s cenovkou necelých 75 000 Kč využívají ve své konstrukci pouzdra nerezovou ocel 316L, kterou navíc dotváří oboustranně uchycené safírové sklíčko, které je odolné proti oděrům. Kožený řemínek pak vznikl z teletinky a před postranním prošíváním byl v jeho povrchu vyražen vzor odpovídající vzhledu kůže aligátora. Vodotěsnost hodinek je pak 100 m, takže obstojí i při využití na lodi či u vody.

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.