Rum u nás bývá obvykle spojován zejména s oblastí Karibiku. Vynikající a proslulé, byť u nás zatím nepříliš známé rumy, však vznikají i na americkém kontinentu. Jedním z nich je Bayou Rum z americké Louisiany, který nyní konečně dorazil i k českým milovníkům ušlechtilého pití. „Bayou Rum je jeden z vůbec prvních rumů, pocházejících z USA, na českém trhu. Je chuťově unikátní a vyrábí se z cukrové třtiny, vypěstované v Louisianě. Jde stále o malou, řemeslnou značku, kterou minulý rok převzala společnost SPI Group, do níž patří i vodky Stolichnaya a elit,“ říká Alexander Suja, marketingový ředitel společnosti Premier Wines & Spirits, která je výhradním distributorem tohoto produktu pro Českou a Slovenskou republiku. Bayou Rum má svůj původ v mokřinách jižní Louisiany, která se od zbytku Spojených států výrazně liší. Kultura, hudba, kuchyně i způsob, jakým tu lidé oslavují, je trochu jiný. Vše je zde o tom žít naplno život plný zábavy a pestrosti. A platí to i pro místní destiláty. Naplaveninová půda v oblasti delty Mississippi je velmi úrodná, což v kombinaci s vlhkým subtropickým klimatem vytváří vynikající podmínky pro pěstování cukrové třtiny. Výroba rumu zde proto má velkou tradici. A právě na ni se rozhodl navázat místní podnikatel v oblasti destilátů Trey Litel společně s bratrem Timem a obchodním partnerem Skipem Cortesem. V městě Lacassine, ležícím přibližně 200 kilometrů na západ od New Orleans, začali v roce 2013 vyrábět Bayou Rum.
Zdejší mistr destilatér Jeff Murphy je odborníkem na slovo vzatým. Osobně dohlíží na výběr směsi melasy i čerstvého a surového louisianského třtinového cukru. První složka má na svědomí bohatou a plnou chuť rumu, druhá pak mírnou nasládlost a aromatičnost nápoje. V jemné fermentaci, která je přesně načasovaná a její teplota musí být dokonalá, pak za přispění kvasnic výhradně z cukrové třtiny vzniká samotný nápoj. Právě to zajišťuje jeho výslednou měkkou a konzistentně sladkou příchuť.
Nabídku exkluzivních rumů na českém trhu v tuto chvíli rozšiřují hned dva nápoje z produkce destilérky, a to Bayou Select Rum a Bayou Spiced Rum. Oba jsou k dostání v balení o objemu 0,7 a 1 litr. „Věřím, že Bayou Rum nadmíru potěší každého, kdo si zamiloval chuť tohoto vynikajícího zlatohnědého nápoje,“ dodává Alexander Suja.
Více z rubriky Gastro
-
Velikonoce v restauraci Chateau Ctěnice
Pojďte oslavit jaro a vychutnat si zámecké velikonoční speciality v restauraci Pytloun Hotelu Chateau Ctěnice, která pod taktovkou šéfkuchaře Denise Wágnera...
21.3.2023 -
5 perliček o bourbonu Wild Turkey, které by vám neměly ulétnout
Pokud patříte mezi milovníky bourbonu, pak jste již pravděpodobně slyšeli o značce Wild Turkey, tedy „Divokém krocanovi“. Ten je totiž díky...
21.3.2023 -
Adult Soda: nealkoholický Manhattan a Negroni v lahvi
Inspirovaná svými alkoholickými předlohami, nízkokalorická, reagující na současné gastronomické trendy. Taková je Adult Soda, připravovaná novinka z produkce brněnských Lidí z...
17.3.2023 -
Holubí strnad: Triton sází na gurmánskou delikatesu
Jarní menu restaurace Triton jenom potvrdilo, co už všichni dlouho tušili. Nový šéfkuchař podniku Tomáš Kohút je kulinární kouzelník, jehož speciality...
16.3.2023 -
Nápaditý chřest
Do diáře si zapište květen, přesněji řečeno jeho polovinu. Gastronomická událost jara je tady. Restaurace La Veranda si připravila, mimo svého...
13.3.2023 -
3 tipy na osvěžující ledovou kávu
Nedokážete si představit den bez šálku kávy? My také ne, a proto vám představujeme tři jednoduché recepty na osvěžující kávu bez...
11.3.2023 -
Den otevřených dveří na statku Chefparade
Pro všechny budoucí novomanžele, svatební koordinátory, agentury a dodavatele je v sobotu 25. března kousek za Prahou připravena prohlídka toho správného...
10.3.2023 -
Fascinující první edice z nové nejvyšší kolekce Royal Salute Art of Wonder
Značka Royal Salute, mistr ve výrobě výjimečné skotské whisky, představila exkluzivní řadu Royal Salute Forces of Nature by Kate MccGwire. Tato...
9.3.2023 -
Česká avantgardní bistronomie v restauraci ZEM představuje unikátní „privátní dining room“
Úspěšná a populární restaurace ZEM hotelu Andaz Prague, která si během velmi krátké doby dokázala, získat pevné místo na české gastronomické...
9.3.2023