Sociální sítě
Nahoru

Bayou Rum – první rum z Louisiany na českém trhu

Rum u nás bývá obvykle spojován zejména s oblastí Karibiku. Vynikající a proslulé, byť u nás zatím nepříliš známé rumy, však vznikají i na americkém kontinentu. Jedním z nich je Bayou Rum z americké Louisiany, který nyní konečně dorazil i k českým milovníkům ušlechtilého pití. „Bayou Rum je jeden z vůbec prvních rumů, pocházejících z USA, na českém trhu. Je chuťově unikátní a vyrábí se z cukrové třtiny, vypěstované v Louisianě. Jde stále o malou, řemeslnou značku, kterou minulý rok převzala společnost SPI Group, do níž patří i vodky Stolichnaya a elit,“ říká Alexander Suja, marketingový ředitel společnosti Premier Wines & Spirits, která je výhradním distributorem tohoto produktu pro Českou a Slovenskou republiku. Barrel aging_14802Bayou Rum má svůj původ v mokřinách jižní Louisiany, která se od zbytku Spojených států výrazně liší. Kultura, hudba, kuchyně i způsob, jakým tu lidé oslavují, je trochu jiný. Vše je zde o tom žít naplno život plný zábavy a pestrosti. A platí to i pro místní destiláty. Naplaveninová půda v oblasti delty Mississippi je velmi úrodná, což v kombinaci s vlhkým subtropickým klimatem vytváří vynikající podmínky pro pěstování cukrové třtiny. Výroba rumu zde proto má velkou tradici. A právě na ni se rozhodl navázat místní podnikatel v oblasti destilátů Trey Litel společně s bratrem Timem a obchodním partnerem Skipem Cortesem. V městě Lacassine, ležícím přibližně 200 kilometrů na západ od New Orleans, začali v roce 2013 vyrábět Bayou Rum. Bayou Mood Photo _ Bottling Line_15078Zdejší mistr destilatér Jeff Murphy je odborníkem na slovo vzatým. Osobně dohlíží na výběr směsi melasy i čerstvého a surového louisianského třtinového cukru. První složka má na svědomí bohatou a plnou chuť rumu, druhá pak mírnou nasládlost a aromatičnost nápoje. V jemné fermentaci, která je přesně načasovaná a její teplota musí být dokonalá, pak za přispění kvasnic výhradně z cukrové třtiny vzniká samotný nápoj. Právě to zajišťuje jeho výslednou měkkou a konzistentně sladkou příchuť. Louisiana Spirits Distillery building_14811Nabídku exkluzivních rumů na českém trhu v tuto chvíli rozšiřují hned dva nápoje z produkce destilérky, a to Bayou Select Rum a Bayou Spiced Rum. Oba jsou k dostání v balení o objemu 0,7 a 1 litr. „Věřím, že Bayou Rum nadmíru potěší každého, kdo si zamiloval chuť tohoto vynikajícího zlatohnědého nápoje,“ dodává Alexander Suja. Bayou_Select_No vol_front_3_4_pack-shot _14344

Více z rubriky Gastro

  • Probudit se uprostřed vánoční pohádky ukryté v luxusním apartmá

    Advent je jedním z nejkouzelnějších období celého roku a Augustine, a Luxury Collection Hotel, Prague promění vánoční přání v nezapomenutelné zážitky....

    Jan Pešek17.9.2021
  • Kavárna Slavia opět ožívá

    Nejslavnější pražská kavárna na pravém břehu Vltavy naproti Národnímu divadlu je znovu otevřena. Bohatá historie, skvělá atmosféra a nádherný výhled z...

    Marek Zelený16.9.2021
  • Kampa Park v nové podobě

    V novém kabátě a s novou energií. Stálice pražského fine diningu využila nucenou přestávku k odkládané rekonstrukci vnitřních interiérů a nyní...

    Jan Pešek15.9.2021
  • Speciální menu do letadla zpříjemní cestování

    Hlavní sezóna cestování sice pomalu končí, stále více lidí ale dává přednost klidnějšímu období a prodlouží si léto dovolenou v exotice....

    Marek Zelený15.9.2021
  • PRU58 full version

    Je tu podzim a přichází další milník restaurace PRU58. Nově otevřený podnik během léta absolvoval soft provoz. A teď je to...

    Jan Pešek14.9.2021
  • Dlouho očekávaný výčep Pult otevřel v Celnici

    Špičková technologie, precizní čepování a moderní prostředí – to je koncept podniku Pult. Stojí za ním stejní lidé, kteří byli u...

    Jan Pešek14.9.2021
  • Trezorové menu Marka Fichtnera v restauraci Červený jelen

    Koncem září se v elegantních gočárovských prostorech bývalého bankovního trezoru restaurace Červený jelen v centru Prahy začne podávat výběrové tříchodové menu,...

    Jan Pešek13.9.2021
  • Jižní Tyrolsko zavoní v Pelikánovi

    Pražská restaurace Pelikán patří mezi nováčky, ale díky historii, která se k místu váže, skvělému servisu a nabídce, si už našla...

    Jan Pešek10.9.2021
  • U Tellerů: Vinohradská novinka plná překvapení

    Zkušený šéfkuchař David Kalina, stojící za úspěšnými projekty v podobě restaurací Mincovna a Tiskárna, se může pochlubit novým podnikem. Ve vinohradské...

    Marek Zelený9.9.2021
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.