Rum u nás bývá obvykle spojován zejména s oblastí Karibiku. Vynikající a proslulé, byť u nás zatím nepříliš známé rumy, však vznikají i na americkém kontinentu. Jedním z nich je Bayou Rum z americké Louisiany, který nyní konečně dorazil i k českým milovníkům ušlechtilého pití. „Bayou Rum je jeden z vůbec prvních rumů, pocházejících z USA, na českém trhu. Je chuťově unikátní a vyrábí se z cukrové třtiny, vypěstované v Louisianě. Jde stále o malou, řemeslnou značku, kterou minulý rok převzala společnost SPI Group, do níž patří i vodky Stolichnaya a elit,“ říká Alexander Suja, marketingový ředitel společnosti Premier Wines & Spirits, která je výhradním distributorem tohoto produktu pro Českou a Slovenskou republiku. Bayou Rum má svůj původ v mokřinách jižní Louisiany, která se od zbytku Spojených států výrazně liší. Kultura, hudba, kuchyně i způsob, jakým tu lidé oslavují, je trochu jiný. Vše je zde o tom žít naplno život plný zábavy a pestrosti. A platí to i pro místní destiláty. Naplaveninová půda v oblasti delty Mississippi je velmi úrodná, což v kombinaci s vlhkým subtropickým klimatem vytváří vynikající podmínky pro pěstování cukrové třtiny. Výroba rumu zde proto má velkou tradici. A právě na ni se rozhodl navázat místní podnikatel v oblasti destilátů Trey Litel společně s bratrem Timem a obchodním partnerem Skipem Cortesem. V městě Lacassine, ležícím přibližně 200 kilometrů na západ od New Orleans, začali v roce 2013 vyrábět Bayou Rum.
Zdejší mistr destilatér Jeff Murphy je odborníkem na slovo vzatým. Osobně dohlíží na výběr směsi melasy i čerstvého a surového louisianského třtinového cukru. První složka má na svědomí bohatou a plnou chuť rumu, druhá pak mírnou nasládlost a aromatičnost nápoje. V jemné fermentaci, která je přesně načasovaná a její teplota musí být dokonalá, pak za přispění kvasnic výhradně z cukrové třtiny vzniká samotný nápoj. Právě to zajišťuje jeho výslednou měkkou a konzistentně sladkou příchuť.
Nabídku exkluzivních rumů na českém trhu v tuto chvíli rozšiřují hned dva nápoje z produkce destilérky, a to Bayou Select Rum a Bayou Spiced Rum. Oba jsou k dostání v balení o objemu 0,7 a 1 litr. „Věřím, že Bayou Rum nadmíru potěší každého, kdo si zamiloval chuť tohoto vynikajícího zlatohnědého nápoje,“ dodává Alexander Suja.
Více z rubriky Gastro
-
V nově otevřené vranovské restauraci Buď Laska se mluví ukrajinsky
Autentickou ukrajinskou kuchyni v moderním pojetí nabízí nová restaurace Buď Laska (fráze v ukrajinštině znamená „Prosím“) ve Vranově nad Dyjí. Restaurace...
20.5.2022 -
Zážitková japonská degustace pod hvězdnou oblohou
Four Seasons Hotel Prague zve na nezapomenutelnou gurmánskou cestu po zemi vycházejícího slunce. MIRU představuje unikátní zážitkovou degustaci japonské kuchyně se...
17.5.2022 -
Tři Grácie se vrací a vedle vína nabízí i zajímavou gastronomii
Legendární pražská vinárna Tři Grácie se vrací na scénu. Komorní podnik otevřený v polovině šedesátých let býval vyhlášeným místem, kam na...
17.5.2022 -
„Po práci si rád vychutnám hořkost tonicu Kinley,“ říká Libor Bouček
V minulých dnech jsme měli možnost vyzpovídat oblíbeného moderátora Libora Boučka. Zeptali jsme se, proč se stal tváří nového produktu Kinley...
14.5.2022 -
Za středomořskou kuchyní do Hliněné bašty
Dlouholeté zkušenosti a mimořádně poctivá práce šéfkuchaře Hynka Vávry udělaly z Hliněné bašty jeden z majáků tuzemské gastronomie. Vyhlášená průhonická restaurace...
13.5.2022 -
The Emblem Hotel připraven na byznys snídaně
Dopřát si vydatnou a chutnou snídani je snem každého, kdo se během dne ani na chvíli nezastaví. Pokud se vám však...
9.5.2022 -
Zlonínský Dvůr otevřen
Koncem minulého roku byl za Prahou otevřen smělý koncept. Nyní se vše ustálilo a Zlonínský Dvůr hrdě hlásá do světa, máme...
9.5.2022 -
Opravdová Piňa Colada
Karibské moře šplouchá líbezně do rytmu. Nohy zabořené v horkém písku a v ruce opojný nápoj Piňa Colada. To je pro...
5.5.2022 -
Česko zná svá nejlepší růžová, šumivá a perlivá vína roku 2022
Ve středu 27. dubna zasedla v prostorách zámečku ve Velkých Pavlovicích odborná komise, aby v rámci soutěží Jarovín Rosé a Král...
2.5.2022