Rum u nás bývá obvykle spojován zejména s oblastí Karibiku. Vynikající a proslulé, byť u nás zatím nepříliš známé rumy, však vznikají i na americkém kontinentu. Jedním z nich je Bayou Rum z americké Louisiany, který nyní konečně dorazil i k českým milovníkům ušlechtilého pití. „Bayou Rum je jeden z vůbec prvních rumů, pocházejících z USA, na českém trhu. Je chuťově unikátní a vyrábí se z cukrové třtiny, vypěstované v Louisianě. Jde stále o malou, řemeslnou značku, kterou minulý rok převzala společnost SPI Group, do níž patří i vodky Stolichnaya a elit,“ říká Alexander Suja, marketingový ředitel společnosti Premier Wines & Spirits, která je výhradním distributorem tohoto produktu pro Českou a Slovenskou republiku. Bayou Rum má svůj původ v mokřinách jižní Louisiany, která se od zbytku Spojených států výrazně liší. Kultura, hudba, kuchyně i způsob, jakým tu lidé oslavují, je trochu jiný. Vše je zde o tom žít naplno život plný zábavy a pestrosti. A platí to i pro místní destiláty. Naplaveninová půda v oblasti delty Mississippi je velmi úrodná, což v kombinaci s vlhkým subtropickým klimatem vytváří vynikající podmínky pro pěstování cukrové třtiny. Výroba rumu zde proto má velkou tradici. A právě na ni se rozhodl navázat místní podnikatel v oblasti destilátů Trey Litel společně s bratrem Timem a obchodním partnerem Skipem Cortesem. V městě Lacassine, ležícím přibližně 200 kilometrů na západ od New Orleans, začali v roce 2013 vyrábět Bayou Rum.
Zdejší mistr destilatér Jeff Murphy je odborníkem na slovo vzatým. Osobně dohlíží na výběr směsi melasy i čerstvého a surového louisianského třtinového cukru. První složka má na svědomí bohatou a plnou chuť rumu, druhá pak mírnou nasládlost a aromatičnost nápoje. V jemné fermentaci, která je přesně načasovaná a její teplota musí být dokonalá, pak za přispění kvasnic výhradně z cukrové třtiny vzniká samotný nápoj. Právě to zajišťuje jeho výslednou měkkou a konzistentně sladkou příchuť.
Nabídku exkluzivních rumů na českém trhu v tuto chvíli rozšiřují hned dva nápoje z produkce destilérky, a to Bayou Select Rum a Bayou Spiced Rum. Oba jsou k dostání v balení o objemu 0,7 a 1 litr. „Věřím, že Bayou Rum nadmíru potěší každého, kdo si zamiloval chuť tohoto vynikajícího zlatohnědého nápoje,“ dodává Alexander Suja.
Více z rubriky Gastro
-
Plantation Sealander: Tři oceány, tři země, jeden rum
Dříve malé rodinné společnosti podnikaly daleké cesty přes oceány, aby téměř přes celý svět přivezly ty nejlepší rumy. Přesně takové dobrodružné...
28.11.2023 -
Opojná silvestrovská večeře
Pokud chcete strávit poslední večer tohoto roku nevšedně a s elegancí vstoupit do toho nového, přinášíme vám tip na skvělou večeři...
23.11.2023 -
Whisky Martin’s Barrel 3yo představila limitovanou edici s unikátní etiketou od Sofie Škodákové
Každý rok připadá 11. listopad na den svatého Martina, a letos s sebou přivezl i dárek. Fanoušci oblíbené whisky Martin’s Barrel...
22.11.2023 -
Pivovary Holba, Litovel a Zubr míří k dohodě o novém vlastníkovi
Moravská pivovarská a.s., majitel společnosti Pivovary CZ Group a.s. (PCZG), která zastřešuje pivovary Holba, Litovel a Zubr, dnes podepsala smlouvu o...
22.11.2023 -
Vaječňák v Blackovi
Skvost pražské barové scény neboli vyhlášený podnik Black Angel’s bar se nachází v podzemí Staroměstského náměstí, v gotickém sklepě hotelu U...
22.11.2023 -
Rio Mare: Tři lahodné varianty tuňáka Tonno Per Pasta pro každou příležitost
Pro milovníky vynikajícího tuňáka je značka Rio Mare synonymem kvality a výrazného chuťového zážitku. S novými variantami Tonno Per Pasta přináší...
22.11.2023 -
Kounický dvůr v srdci Moravy prosazuje tradiční chutě a rustikální foodstyling
Kounický dvůr se nachází v srdci historického centra krásného města Dolní Kounice, města plného památek, kulturních akcí a dobrého vína, jen...
20.11.2023 -
Zajděte na Dior Afternoon Tea do Four Seasons
Styl, nadčasovost, glamour. To vše představuje Afternoon Tea ve spolupráci se značkou DIOR, které propojuje umění gastronomie a módy v jeden...
20.11.2023 -
Dovážka kouřem provoněných burgerů
V půlce října známý restauratér Yurij Kolesnik, který je známý dvacetiletou La Verandou, desetiletou Babiččinou zahradou, pětiletým The Bistro, spustil nový...
15.11.2023