Sociální sítě
Nahoru

Oslava italských bublinek aneb naučte se rozeznat chuť pravého Prosecca

Ne každé lehké šumivé víno chuti lze považovat za pravé italské Prosecco. Naučte se rozeznat tento vynikající nápoj od jeho méně kvalitních napodobenin.

Prosecco, osvěžující šumivý nápoj, který si díky své chuti plné květinovo – ovocných tónů a jemné elegantní vůni podmanil nejednoho milovníka vín. Skvěle se hodí na slavnostní akce i při posezení s přáteli. Stejně tak se ale stal oblíbenou přísadou ikonických letních koktejlů, jako je Hugo, Aperol Spritz či Mimosa.

Proseccofest_foto (2)V první řadě si musíte být jistí tím, že jde o skutečné Prosecco DOC, tedy víno s garantovaným původem ve dvou regionech severovýchodní Itálie – Veneto a Friuli. To poznáte také podle kolku na hrdle lahve. Aby mohlo být víno značeno jako Prosecco DOC, musí být vyráběno z uznaných odrůd révy, přičemž dominantní (min. z 85 %) z nich musí být Glera,“ vysvětluje Tomáš Pacák, hlavní sommelier festivalu Proseccofest 2017.

Dobré Prosecco je lehké a zpravidla má nižší obsah alkoholu (do 11 %), což z něj spolu s velmi jemným perlením a ovocným aroma dělá příjemné a dobře pitelné víno. Vyrábí se jako suché, tedy s nižším obsahem zbytkového cukru. Ve vůni i chuti má ale výrazné ovocné tóny, takže i jako suché v sobě nese nádech sladkosti. Abyste si Prosecco DOC opravdu vychutnali, neskladujte jej a ani jen nekupujte jako staré. Pijte ho jako mladé, tedy rok či dva po výrobě, kdy je nejsvěžejší a kdy si nejlépe vychutnáte jeho nespoutaný mladistvý esprit. Znamenitou chuť pravého italského Prosecca můžete ochutnat v rámci prvního ročníku festivalu Proseccofest, který nabídne až desítky vzorků šumivých vín vinařů z vyhlášené italské oblasti Prosecco. Ten se uskuteční v neděli 10. září od 11 do 17 hod v okouzlujícím areálu Svatováclavské vinice a Villa Richter na Pražském hradě.

Více z rubriky Degustace

  • Malbec slaví již podesáté svátek

    17. dubna se již tradičně po celém světě slaví svátek populární argentinské odrůdy Malbec. Malbec je známý pro svou temnou až...

    Jan Pešek15.4.2020
  • Předjaří v Benjaminu

    Benjamin si v předjarním čase připravil menu, které vychází především z půdních plodin. Tedy vše, co roste v zemi, například brambory,...

    Jan Pešek5.3.2020
  • Kančí hody v La Verandě

    Výtečné maso špičkové české zvěřiny v rozmanité úpravě podle různých národních receptů bude únorovým žolíkem oblíbené staroměstské restaurace La Veranda. Již...

    Jan Pešek30.12.2019
  • Listopad ve znamení nejlepšího šampaňského

    Už po třinácté se mohou všichni milovníci šampaňského a netradičních gastronomických zážitků těšit na unikátní festival Grand Jour de Champagne, který...

    Jan Pešek4.11.2019
  • Listopad ve znamení lanýžů i v restauraci Grand Cru

    Sezóna lanýžů právě vrcholí a proto Fine diningová restaurace Grand Cru, v čele s šéfkuchaři Svatoplukem Hemmerem a Sašou Pavlovičem, připravuje...

    Jan Pešek30.10.2019
  • Hon na ústřice v La Verandě

    Sezóna ústřic právě začala. A přestože milovníci těchto chuťově jedinečných mořských plodů tvrdí, že nejlepší ústřice je vždycky samotná, maximálně pokapaná...

    Jan Pešek24.10.2019
  • Pražský Benjamin v průvodci Michelin

    Restaurace Benjamin v pražských Vršovicích se dostala po pouhém roce působení do Michelinského průvodce. Utajená restaurace na nefrekventované ulici vyniká svým...

    Jan Pešek24.9.2019
  • Hergetova cihelna láká na podzim plný chutných překvapení

    Podzim plný kulinářských akcí. Oblíbená malostranská restaurace Hergetova cihelna má pro své hosty připravený pestrý podzimní program. V týdnu od 23....

    Jan Pešek23.9.2019
  • Restaurace Sia plánuje týden okořeněný chilli papričkami

    Šéfkuchař Jiří Štift z asijské restaurace Sia, která spadá do gastronomické aliance Together, a jeho tým se rozhodli navázat na úspěch...

    Jan Pešek16.9.2019
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.