Podle The World ‚s 50 Restaurants roku 2017 je Hiša Franko zářivou hvězdou… přijměte pozvání…
Restaurace: Hiša Franko
Místo: Kobarid, Slovinsko
Kontakt: hisafranko.com
Každé ráno otevírá šéfkuchařka Ana Janko dveře restaurace s hrnkem ještě teplého mléka od koz či krav ze zelených luk Božca, které se nacházejí hned za okny Hiša Franko ve Slovinsku. Filozofie její restaurace je jasná: kuchyně s důrazem na lokální produkty a sezonnost ,okořeněná osobitým přístupem hlavní šéfkuchařky. V menu naleznete pouze několikachodová degustační menu, v nichž nechybí domácí přepuštěné máslo, ručně vyráběné sýry, sezonní ovoce a zelenina; taky čerstvé maso skotu pasoucího se volně na zelené trávě. Za jedenáctichodové menu zaplatíte cca 3200 Kč.