Podzim už zaklepal na dveře. Poddejte se tedy nezaměnitelné chuti zvěřiny dokonale doplněné o lahodné nápoje z hroznů. Tři nejvybranější dvojice pro vás připravil sommelier Premier Wines & Spirits Tomáš Brůha.
Tomáš Brůha, sommelier, Premier Wines & Spirits:
Jaký vinný chuťový profil se nejlépe doplňuje se zvěřinou?
Stejně jako u jakéhokoli párování záleží na druhu a úpravě pokrmu. Jiné víno budeme vybírat k „vysoké“ zvěřině (jelen, daněk, srnčí), jiné ke spárkaté (divočák) a jiné k pernaté. Je třeba vzít v úvahu ale i konkrétní kuchyňskou úpravu. Osobně k vysoké rád doporučím elegantní a šťavnatá červená vína, ideálně Pinot noir, případně hebká a nazrálá červená vína z Toskánska postavená na odrůdě Sangiovese; k divočákovi půjde krásně Pinot nebo třeba i vyzrálé Barolo z Piemontu a k pernaté to pak mohou být, např. opět vedle Pinotu, i vína bílá, ale nejčastěji spíše odrůda Chardonnay.
Dá se mluvit o tom, že je nějaká světová země velmocí v produkci vín dokonale se párujících se zvěřinou?
Tak bych to asi nepojmenoval, i když podle předchozích řádků to vypadá, že Pinot noir se hodí takřka ke všemu univerzálně (úsměv). Z bílých, byl-li bych nucen plošně volil, bych sáhl nejraději po burgundském Chardonnay. Dá se říci, že Burgundsko je vynikající oblastí, ale stejně tak i Piemont, italské Toskánsko nebo i Rioja ve Španělsku. Spíše se tedy dají specifikovat regiony, než země.
Naše top 3…
Vittorio Innocenti Vino Nobile de Montepulciano Riserva DOCG 2010 (745 Kč)
Vyzrálé a strukturované víno ze 100% odrůdy Sangiovese. Ve vůni ucítíte tóny třešní, švestek a v pozadí ušlechtilé dřevo. Chuť je plná, harmonická, s delší dochutí a příjemnou tříslovinou.
„Skvěle padne ke srnčím a jelením medailonkům nebo pečené vysoké zvěřině,“ doporučuje Tomáš.
Castello Banfi Chianti Superiore DOCG 2015 (305 Kč)
Ukázkové Chianti postavené především na odrůdě Sangiovese s tóny peckového ovoce (černých višní). V chuti působí měkce a hebce, a na jazyku vám chvíli vydrží.
„Hodí se k pečenému divočákovi a k různým gulášům, třeba z jelena. Dobře padne i ke klasickému zvěřinovému ragú.“
Domaine Duroché Gevrey-Chambertin „Le Clos“ 2014 (1105 Kč)
Malý producent, který vyrábí opravdu vynikající a koncentrovaný Pinot. Ve vůni se objeví tóny tmavého bobulového ovoce a v chuti je víno krásně bohaté a zároveň elegantní, s typickou jemnou kořenitostí a šťavnatostí.
„Tady je čas na koření! Jakékoliv kořenité úpravy vysoké zvěřiny a zvěřinové steaky si jej žádají.“