Sociální sítě
Nahoru

(NE)vinné párování

Podzim už zaklepal na dveře. Poddejte se tedy nezaměnitelné chuti zvěřiny dokonale doplněné o lahodné nápoje z hroznů. Tři nejvybranější dvojice pro vás připravil sommelier Premier Wines & Spirits Tomáš Brůha.

Tomáš Brůha, sommelier, Premier Wines & Spirits:

Jaký vinný chuťový profil se nejlépe doplňuje se zvěřinou?

Stejně jako u jakéhokoli párování záleží na druhu a úpravě pokrmu. Jiné víno budeme vybírat k „vysoké“ zvěřině (jelen, daněk, srnčí), jiné ke spárkaté (divočák) a jiné k pernaté. Je třeba vzít v úvahu ale i konkrétní kuchyňskou úpravu. Osobně k vysoké rád doporučím elegantní a šťavnatá červená vína, ideálně Pinot noir, případně hebká a nazrálá červená vína z Toskánska postavená na odrůdě Sangiovese; k divočákovi půjde krásně Pinot nebo třeba i vyzrálé Barolo z Piemontu a k pernaté to pak mohou být, např. opět vedle Pinotu, i vína bílá, ale nejčastěji spíše odrůda Chardonnay.

Dá se mluvit o tom, že je nějaká světová země velmocí v produkci vín dokonale se párujících se zvěřinou?

Tak bych to asi nepojmenoval, i když podle předchozích řádků to vypadá, že Pinot noir se hodí takřka ke všemu univerzálně (úsměv). Z bílých, byl-li bych nucen plošně volil, bych sáhl nejraději po burgundském Chardonnay. Dá se říci, že Burgundsko je vynikající oblastí, ale stejně tak i Piemont, italské Toskánsko nebo i Rioja ve Španělsku. Spíše se tedy dají specifikovat regiony, než země.

Naše top 3…

Vittorio Innocenti Vino Nobile de Montepulciano Riserva DOCG 2010 (745 Kč)

Vyzrálé a strukturované víno ze 100% odrůdy Sangiovese. Ve vůni ucítíte tóny třešní, švestek a v pozadí ušlechtilé dřevo. Chuť je plná, harmonická, s delší dochutí a příjemnou tříslovinou.

„Skvěle padne ke srnčím a jelením medailonkům nebo pečené vysoké zvěřině,“ doporučuje Tomáš.

3b

Castello Banfi Chianti Superiore DOCG 2015 (305 Kč)

Ukázkové Chianti postavené především na odrůdě Sangiovese s tóny peckového ovoce (černých višní). V chuti působí měkce a hebce, a na jazyku vám chvíli vydrží.

„Hodí se k pečenému divočákovi a k různým gulášům, třeba z jelena. Dobře padne i ke klasickému zvěřinovému ragú.“

2

Domaine Duroché Gevrey-Chambertin „Le Clos“ 2014 (1105 Kč)

Malý producent, který vyrábí opravdu vynikající a koncentrovaný Pinot. Ve vůni se objeví tóny tmavého bobulového ovoce a v chuti je víno krásně bohaté a zároveň elegantní, s typickou jemnou kořenitostí a šťavnatostí.

„Tady je čas na koření! Jakékoliv kořenité úpravy vysoké zvěřiny a zvěřinové steaky si jej žádají.“

5

Více z rubriky Gastro

  • Jarní překvapení restaurace Triton: Steak od umělé inteligence

    Z krápníkové jeskyně do umělého mozku. Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton...

    Marek Zelený25.3.2024
  • Prožijte Velikonoce v džungli města

    Pokud toužíte po nezapomenutelném zážitku o Velikonocích, nabízí se pro vás perfektní plán. Přijďte se připojit na speciální Velikonoční Jungle Brunch,...

    Marek Zelený22.3.2024
  • Hotel The Mozart Prague chystá velikonoční brunch

    Hotel The Mozart Prague připravil ideální příležitost, jak oslavit příchod jara s blízkými, a to speciální nedělní velikonoční brunch. Tento jedinečný...

    Jan Pešek20.3.2024
  • Světový den vody 2024

    Světový den vody každoročně připadá na 22. března a tento rok je hlavním mottem “Voda pro mír”. Světový den vody se...

    Marek Zelený19.3.2024
  • The Artisan servíruje jarní menu plné svěžesti

    Pražská restaurace The Artisan vítá příchod jara s novým velikonočním menu. Svěží chutě přináší vybrané speciality inspirované Velikonocemi jak v týdenní...

    Marek Zelený19.3.2024
  • Velikonoce s Baronem

    Velikonoce klepou na dveře, a jak lépe je strávit než v přítomnosti prvotřídních českých ovocných specialit a pálenek Baron Hildprandt. Nenechte...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Deer s novým kreativním menu

    Vyhlášená restaurace Deer v historickém centru Prahy představuje nové menu. Šéfkuchař Lubomír Dolejš opět nezklamal a menu pošoupl opět výše. Je...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Barmani z Baru, který neexistuje přijíždí do Prahy

    V úterý 19. března se za smíchovský bar Back Doors postaví dvojice Rudolf Forman a Tomáš Křemenák z Baru, který neexistuje....

    Jan Pešek12.3.2024
  • V nově otevřeném Gabby’s baru se hraje

    Nově otevřený Gabby’s Irish Pub ve Vladislavově ulici se těší neuvěřitelnému zájmu. Od středy do neděle se zde přesně v 18hodin...

    Marek Zelený12.3.2024
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.