Sociální sítě
Nahoru

(NE)vinné párování

Podzim už zaklepal na dveře. Poddejte se tedy nezaměnitelné chuti zvěřiny dokonale doplněné o lahodné nápoje z hroznů. Tři nejvybranější dvojice pro vás připravil sommelier Premier Wines & Spirits Tomáš Brůha.

Tomáš Brůha, sommelier, Premier Wines & Spirits:

Jaký vinný chuťový profil se nejlépe doplňuje se zvěřinou?

Stejně jako u jakéhokoli párování záleží na druhu a úpravě pokrmu. Jiné víno budeme vybírat k „vysoké“ zvěřině (jelen, daněk, srnčí), jiné ke spárkaté (divočák) a jiné k pernaté. Je třeba vzít v úvahu ale i konkrétní kuchyňskou úpravu. Osobně k vysoké rád doporučím elegantní a šťavnatá červená vína, ideálně Pinot noir, případně hebká a nazrálá červená vína z Toskánska postavená na odrůdě Sangiovese; k divočákovi půjde krásně Pinot nebo třeba i vyzrálé Barolo z Piemontu a k pernaté to pak mohou být, např. opět vedle Pinotu, i vína bílá, ale nejčastěji spíše odrůda Chardonnay.

Dá se mluvit o tom, že je nějaká světová země velmocí v produkci vín dokonale se párujících se zvěřinou?

Tak bych to asi nepojmenoval, i když podle předchozích řádků to vypadá, že Pinot noir se hodí takřka ke všemu univerzálně (úsměv). Z bílých, byl-li bych nucen plošně volil, bych sáhl nejraději po burgundském Chardonnay. Dá se říci, že Burgundsko je vynikající oblastí, ale stejně tak i Piemont, italské Toskánsko nebo i Rioja ve Španělsku. Spíše se tedy dají specifikovat regiony, než země.

Naše top 3…

Vittorio Innocenti Vino Nobile de Montepulciano Riserva DOCG 2010 (745 Kč)

Vyzrálé a strukturované víno ze 100% odrůdy Sangiovese. Ve vůni ucítíte tóny třešní, švestek a v pozadí ušlechtilé dřevo. Chuť je plná, harmonická, s delší dochutí a příjemnou tříslovinou.

„Skvěle padne ke srnčím a jelením medailonkům nebo pečené vysoké zvěřině,“ doporučuje Tomáš.

3b

Castello Banfi Chianti Superiore DOCG 2015 (305 Kč)

Ukázkové Chianti postavené především na odrůdě Sangiovese s tóny peckového ovoce (černých višní). V chuti působí měkce a hebce, a na jazyku vám chvíli vydrží.

„Hodí se k pečenému divočákovi a k různým gulášům, třeba z jelena. Dobře padne i ke klasickému zvěřinovému ragú.“

2

Domaine Duroché Gevrey-Chambertin „Le Clos“ 2014 (1105 Kč)

Malý producent, který vyrábí opravdu vynikající a koncentrovaný Pinot. Ve vůni se objeví tóny tmavého bobulového ovoce a v chuti je víno krásně bohaté a zároveň elegantní, s typickou jemnou kořenitostí a šťavnatostí.

„Tady je čas na koření! Jakékoliv kořenité úpravy vysoké zvěřiny a zvěřinové steaky si jej žádají.“

5

Více z rubriky Gastro

  • Michelinem ověnčená La Degustation Bohême Bourgeoise nabízí rozvoz

    Vyhlášená perla tuzemské gastronomie musela reagovat na zavřené hranice státu, a svůj zážitkový koncept výrazně zpřístupnila k využití lokálních hostů už...

    Jan Pešek15.10.2020
  • Znovuotevřená restaurace Čestr

    Jalovice a volci z českého strakatého skotu, grilování na dřevěném uhlí, dlouhé pečení v „sauně“ a současná česká kuchyně v podání...

    Jan Pešek15.10.2020
  • Uhrančivé mini dýně

    Severočeská síť Lagarto, která hosty baví ve svých kavárnách v Teplicích, Mostě a Chomutově výjimečnou nabídkou house dortů klasických, prémiových a...

    Marek Zelený12.10.2020
  • Po revolučních konjakových těstovinách Slim Pasta se hudbne

    Drtivá většina lidí konzumuje těstovinové přílohy, protože jsou běžně k dostání, chutné a jednoduché na přípravu. Často se ale lidé přílohám...

    Marek Zelený12.10.2020
  • Sezónní tasting menu

    Restaurace Nota Bene představuje nové hřející sezónní tasting menu o čtyřech chodech, které navodí v ústech české plnohodnotné nebe. Kde jinde...

    Jan Pešek8.10.2020
  • Jistota v Alcronu v podobě brunchů

    Víkendové brunche v hotelu Alcron se staly jistotou, která je v posledních týdnech více než potřebná. Kvalita, historie a vytříbený servis...

    Jan Pešek7.10.2020
  • České prémiové destiláty zabodovaly na mezinárodní soutěži

    Česká destilérka Fleret z Frenštátu pod Radhoštěm zabodovala v rámci populární International Spirits Challenge, jedné z nejvýznamnějších a nejrespektovanějších degustátorských světových...

    Marek Zelený5.10.2020
  • Řízková olympiáda v Babiččině zahradě

    Letošní podzim v Babiččině zahraně v Průhonicích je plný kulinárních zážitků. Největším hitem bude bez debat řízková olympiáda, na jejímž konci...

    Jan Pešek5.10.2020
  • Šumavská zima na Chalupě s bazénem

    Šumava je oblíbeným místem dovolených. Zvláště v zimě sněhobíle září její přednost v podobě množství pěkných svahů a běžkařských stop uprostřed...

    Marek Zelený5.10.2020
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.