Sociální sítě
Nahoru

Za co utrácíme vypůjčené peníze? Za luxus i potraviny

Žít tzv. „na dluh“ je pro mnoho osob a domácností v dnešní době zcela normální. Půjčujeme si na bydlení, jeho vybavení, drahá auta i zahraniční dovolené. Věřitelé dnes již umí nabídnout nebankovní půjčky pro každého. V jejich portfoliích se totiž objevují půjčky bez registru, zástavy nebo dokládání příjmu. Zadlužujeme se kvůli luxusu, nízkým příjmům i snaze o vysokou životní úroveň. Za co utrácíme nejvíce vypůjčených prostředků?

Půjčky na bydlení tvoří drtivou většinu poskytnutých úvěrů

Z aktuálních průzkumů vyplývá, že zhruba 74 % poskytnutých půjčekspolknouhypoteční úvěry, které jsme mohli ještě donedávna získat s historicky nejnižší úrokovou sazbou. Na enormní zájem o hypotéky ale zareagovala Česká národní banka, která zpřísnila podmínky pro jejich poskytování i získání a nastavila limity LTV. Nyní už klienti nemají šanci získat 100% půjčku, proto řada z nich řeší vzniklou situaci hypotékou a klasickým spotřebitelským úvěrem. I tomu by měl být ale podle posledních vyjádření zástupců ČNB konec.

Půjčujeme si na luxus

Kromě hypoték na vysněný domek či byt si půjčujeme peníze také na jeho následné vybavení a zařízení. Další nemalý balík úvěrů tvoří i půjčky na stěhování za prací anebo studium na prestižních českých nebo zahraničních univerzitách. Řada z nás si musí půjčit také na osobní automobil či vůz sloužící k pracovním účelům.

Ale tím výčet smysluplných úvěrů končí. Spousta klientů bank i nebankovních společností se nebojí vzít si půjčku také na luxusní zahraniční dovolenou

, kterou by se mohli pochlubit na sociálních sítích anebo na drahé oblečení či nejnovější modely chytrých telefonů či spotřební elektroniku. Zhruba pět procent osob si také během svého života půjčí peníze na domácího mazlíčka s rodokmenem, který rozhodně nepatří mezi levné položky.

Někteří si musí brát půjčky na potraviny nebo školní potřeby

Bohužel nemalé procento klientů bankovních či nebankovních společností je nuceno vzít si tzv. mikropůjčku také na nákup potravin, kojenecké výživy nebo školních potřeb. Spousta osob je odkázána také na akce a slevy v obchodních řetězcích (zajímají vás aktuální slevy v Lidlu? Prolistujte Lidl leták příští týden). Na jednu stranu je pro nízkopříjmovou skupinu občanů samozřejmě dobře, že něco takového jako půjčky před výplatou, které se vyznačují krátkou dobou splatnosti a menším objemem zapůjčených prostředků, existují, na druhou je potřeba varovat před riziky, které je s tímto úvěrováním spojené.

Půjčku? Jedině tu bezpečnou!

Pokud se ani vy bez půjčky neobejdete, myslete na to, že je důležité půjčovat si pouze u známých a ověřených společností, které na našem trhu působí delší dobu a o kvalitě jejich produktů informují pozitivní recenze skutečných klientů. Při výběru se nebojte využít praktických kalkulaček a srovnávačů a nezapomínejte ani na důležitost hodnoty RPSN, která říká, kolik za půjčku ve finále zaplatíte.

Pokud po vás věřitel požaduje peníze předem (netýká se jednokorunového ověřovacího poplatku), raději se poohlédněte po jiném. Zkontrolujte si obsah obchodních podmínek, smlouvy, ale i termíny splatnosti. V případě komplikací se splácením neprodleně kontaktujte věřitele a domluvte se na odkladu splátky anebo nově nastaveném splátkovém kalendáři.

Více z rubriky Služby

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.