Sociální sítě
Nahoru

Podlehněte sýrovému pokušení

Na ojedinělé degustační požitky je správný čas vždycky. Jestliže se řadíte mezi milovníky delikátních sýrů, pak rozhodně vyzkoušejte tipy na neodolatelné kousky, které doporučuje opravdový znalec ve svém oboru, nejzkušenější sýrař společnosti Cheese House Jan Dostál.

Jugoslavska-5

Nejlepší chutě Evropy

Pokud toužíte po výjimečném sýrovém zážitku, pak se zaměřte na dlouho zrající chuťovky z tradičních sýrařských velmocí, mezi které patří Itálie, Francie a Holandsko. Ve všech těchto zemích narazíte na nespočet druhů kvalitních sýrů, které budou pro vaše chuťové pohárky něžným hýčkáním, ale i extravagantním požitkem. Sázkou na jistotu jsou pak podle affineura Jana Dostála rozhodně tyto:

Italský Parmigiano Reggiano

Jedná se o polotučný sýr ze syrového kravského mléka s tvrdou, slámově žlutou kůrkou, je hutný s jemným zrnem. Je pro něj typická jemná delikátní chuť, která se stává pikantnější s délkou zrání. Klasický parmezán je unikátní výrobní tradicí, která zůstala stejná po celých devět staletí. Dokonalý originál pak pochází z italských provincií Parma, Reggio Elilia a Modena a z částí provincií Mantova a Bologna.

Tip Jana Dostála:

Parmigiano Reggiano označený zlatým kolečkem zraje déle než třicet měsíců. Oslní vás výraznou chutí s podtónem koření a sušeného ovoce.

Francouzský Morbier

Vyrábí se z nepasterizovaného kravského mléka plemen Montbéliarde nebo Simmental. Je rafinovaně aromatický s bohatou a krémovou chutí s přídechem po smetaně a lískových oříšcích. Ten zaručeně pravý pochází z vesnice Jura z Morbiér. Je pro něj charakteristický vzhled s černou linkou popela uprostřed.

Tip Jan Dostála:

Sýr si skvěle vychutnáte, pokud jej roztavíte v raclettovači.

Holandská gouda s lanýžem

Gouda Ruscello Traditional patří mezi tvrdé sýry nizozemského původu. Vyrábí se z kravského mléka. Je výrazně jemné krémové chuti s příchutí lanýže a s oříškovým nádechem. Originál pak pochází ze stejnojmenného města Gouda. Zraje minimálně čtyři týdny, opravdové skvosty pak několik let.

Gouda s lanyzem

Tip Jana Dostála:

Extra zralé goudy jsou báječné na strouhání do pokrmů.

Manesova-2

Kde je můžete pořídit?

Nejlepší sýrové lahůdky jsou k dostání v rodinné firmě Cheese House provozující tři prodejny v Praze na Vinohradech. Kromě starých i mladých sýrů tu najdete i kvalitní moravská a francouzská vína, masité delikatesy v podobě klobás, paštik a terin, dále pak olivy, grilovací omáčky a také kvalitní džemy, 100% bio bryndzu a farmářské máslo. Samozřejmostí je vstřícná obsluha i možnost výroby dárkových košů.

 

Více z rubriky Degustace

  • Maso v La Rotondě

    Restaurace La Rotonde, která se nachází v zadním traktu hotelu Alcron počátkem května přichází se změnou konceptu po všech stránkách. Co...

    Jan Pešek14.5.2019
  • Festival Praha pije víno oslaví osmitisící ročník vína

    Festival Praha pije víno, vinařský festival autentických vín, který patří k největším v Evropě, se od 24. do 25. května 2019...

    Jan Pešek9.5.2019
  • La dolce vita: Divinis

    Temperament italské kuchyně dokáže odbourat anonymitu. Nevěříte? Stačí na chvilku zabloudit ve spletitém labyrintu cest staré Prahy a zavítat do jedné...

    Jan Lidmaňský1.5.2019
  • Alcron na skok v populárním Taru

    Ve vyhlášené restauraci Alcron vládne head chef Jakub Černý a ten se rozhodl nejen chuťově obohatit menu, ale také restauraci Alcron...

    Marek Zelený15.4.2019
  • Vegetariánský gastro orgasmus

    Šéfkuchaři fine dining restaurace Benjamin tentokrát sestavili menu, které potěší oko, žaludek i celé tělo všech vegetariánů a zajisté nejen jich....

    Jan Pešek5.4.2019
  • TAG Heuer zaštítí pražskou World Wine Show 2019

    Špičková gastronomie a svět luxusních hodinek se snoubí už desítky let. Mezi svými ambasadory tak mají špičkové kuchaře téměř všichni prestižní...

    Jan Lidmaňský21.2.2019
  • Novinka v Cihelně. Hosté vybírají jarní menu

    S tímhle nápadem jste se v pražských restauracích ještě nesetkali. V malostranské Hergetově Cihelně, vyhlášené především díky skvělé poloze na břehu...

    Jan Pešek28.1.2019
  • Chivas 18 má svůj stroj

    Ve světě přímo posedlém rychlostí, hledáním zkratek a okamžitým požitkem našel skotský výrobce luxusní whisky Chivas způsob, jak lidem připomenout, že...

    Jan Pešek1.11.2018
  • Grand Jour de Champagne ve znamení růstu

    Zájem o letošní XII. ročník prestižního festivalu šampaňského Grand Jour de Champagne 2018 je enormní a bez nadsázky lze říci, že...

    Jan Pešek27.10.2018
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.