Sociální sítě
Nahoru

Podlehněte sýrovému pokušení

Na ojedinělé degustační požitky je správný čas vždycky. Jestliže se řadíte mezi milovníky delikátních sýrů, pak rozhodně vyzkoušejte tipy na neodolatelné kousky, které doporučuje opravdový znalec ve svém oboru, nejzkušenější sýrař společnosti Cheese House Jan Dostál.

Jugoslavska-5

Nejlepší chutě Evropy

Pokud toužíte po výjimečném sýrovém zážitku, pak se zaměřte na dlouho zrající chuťovky z tradičních sýrařských velmocí, mezi které patří Itálie, Francie a Holandsko. Ve všech těchto zemích narazíte na nespočet druhů kvalitních sýrů, které budou pro vaše chuťové pohárky něžným hýčkáním, ale i extravagantním požitkem. Sázkou na jistotu jsou pak podle affineura Jana Dostála rozhodně tyto:

Italský Parmigiano Reggiano

Jedná se o polotučný sýr ze syrového kravského mléka s tvrdou, slámově žlutou kůrkou, je hutný s jemným zrnem. Je pro něj typická jemná delikátní chuť, která se stává pikantnější s délkou zrání. Klasický parmezán je unikátní výrobní tradicí, která zůstala stejná po celých devět staletí. Dokonalý originál pak pochází z italských provincií Parma, Reggio Elilia a Modena a z částí provincií Mantova a Bologna.

Tip Jana Dostála:

Parmigiano Reggiano označený zlatým kolečkem zraje déle než třicet měsíců. Oslní vás výraznou chutí s podtónem koření a sušeného ovoce.

Francouzský Morbier

Vyrábí se z nepasterizovaného kravského mléka plemen Montbéliarde nebo Simmental. Je rafinovaně aromatický s bohatou a krémovou chutí s přídechem po smetaně a lískových oříšcích. Ten zaručeně pravý pochází z vesnice Jura z Morbiér. Je pro něj charakteristický vzhled s černou linkou popela uprostřed.

Tip Jan Dostála:

Sýr si skvěle vychutnáte, pokud jej roztavíte v raclettovači.

Holandská gouda s lanýžem

Gouda Ruscello Traditional patří mezi tvrdé sýry nizozemského původu. Vyrábí se z kravského mléka. Je výrazně jemné krémové chuti s příchutí lanýže a s oříškovým nádechem. Originál pak pochází ze stejnojmenného města Gouda. Zraje minimálně čtyři týdny, opravdové skvosty pak několik let.

Gouda s lanyzem

Tip Jana Dostála:

Extra zralé goudy jsou báječné na strouhání do pokrmů.

Manesova-2

Kde je můžete pořídit?

Nejlepší sýrové lahůdky jsou k dostání v rodinné firmě Cheese House provozující tři prodejny v Praze na Vinohradech. Kromě starých i mladých sýrů tu najdete i kvalitní moravská a francouzská vína, masité delikatesy v podobě klobás, paštik a terin, dále pak olivy, grilovací omáčky a také kvalitní džemy, 100% bio bryndzu a farmářské máslo. Samozřejmostí je vstřícná obsluha i možnost výroby dárkových košů.

 

Více z rubriky Degustace

  • Rybí hody v pražských restauracích PRU58 a La Bodeguita del Medio

    Pražské restaurace plánují na přelom dubna a května zajímavé akce pro milovníky rybích specialit. Hned na konci dubna, konkrétně 28. dubna...

    Marek Zelený19.4.2022
  • Degustace v PRU58

    Restaurace PRU58 v pražských Holešovicích je gastronomickým klenotem. Vzdušný prostor plný květin po příchodu vyvolává pocit, že člověk vstoupil do asijské...

    Marek Zelený21.3.2022
  • Španělské sýry jako gastronomický poklad

    Prosluněné a životem tepající Španělsko láká k návštěvě nejen pro své blahodárné klima a příjemnou atmosféru. Za ozkoušení stojí také místní...

    Karolína Steinbergerová18.2.2022
  • Gurmánské toulky Španělskem

    Španělsko patří mezi nejdostupnější a neoblíbenější evropské destinace. A není divu. Příjemné počasí a bohatá kultura v kombinaci se skvělým jídlem...

    Karolína Steinbergerová21.10.2021
  • Benjamin opět otevírá

    Fine dining restaurace Benjamin v posledních měsících šla cestou zážitku až domů, kdy šéfkuchaři Gavin Lewis a Jakub Červenka jezdili do...

    Marek Zelený12.10.2021
  • Rakousko-uherská hostina v restauraci Augustine na Malé straně

    Vraťte se do historie a ochutnejte tradiční pokrmy podle receptů z kuchařky z roku 1905. Budete mít příležitost ochutnat německá, rakouská...

    Jan Pešek11.10.2021
  • Kulinářský Trezor šéfkuchaře Marka Fichtnera otevřel své dveře hostům

    Minulý týden se v elegantních gočárovských prostorech bývalého bankovního trezoru restaurace Červený jelen v centru Prahy začalo podávat výběrové tříchodové menu,...

    Jan Pešek4.10.2021
  • Prodlužte si léto osvěžujícím nealko drinkem Passion smash

    Letní hřejivé paprsky vystřídalo šumění barevného listí a typické počasí babího léta. Ve společnosti mocktailu Passion smash s hořko-kyselými tóny exotického...

    Karolína Steinbergerová30.9.2021
  • Květák z La Rotonde

    Restaurace La Rotonde, která se nachází pod střechou hotelu Alcron, působí velmi nenápadně. Art deco styl se prolíná celou restaurací a...

    Jan Pešek6.9.2021
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.