Sociální sítě
Nahoru

Podlehněte sýrovému pokušení

Na ojedinělé degustační požitky je správný čas vždycky. Jestliže se řadíte mezi milovníky delikátních sýrů, pak rozhodně vyzkoušejte tipy na neodolatelné kousky, které doporučuje opravdový znalec ve svém oboru, nejzkušenější sýrař společnosti Cheese House Jan Dostál.

Jugoslavska-5

Nejlepší chutě Evropy

Pokud toužíte po výjimečném sýrovém zážitku, pak se zaměřte na dlouho zrající chuťovky z tradičních sýrařských velmocí, mezi které patří Itálie, Francie a Holandsko. Ve všech těchto zemích narazíte na nespočet druhů kvalitních sýrů, které budou pro vaše chuťové pohárky něžným hýčkáním, ale i extravagantním požitkem. Sázkou na jistotu jsou pak podle affineura Jana Dostála rozhodně tyto:

Italský Parmigiano Reggiano

Jedná se o polotučný sýr ze syrového kravského mléka s tvrdou, slámově žlutou kůrkou, je hutný s jemným zrnem. Je pro něj typická jemná delikátní chuť, která se stává pikantnější s délkou zrání. Klasický parmezán je unikátní výrobní tradicí, která zůstala stejná po celých devět staletí. Dokonalý originál pak pochází z italských provincií Parma, Reggio Elilia a Modena a z částí provincií Mantova a Bologna.

Tip Jana Dostála:

Parmigiano Reggiano označený zlatým kolečkem zraje déle než třicet měsíců. Oslní vás výraznou chutí s podtónem koření a sušeného ovoce.

Francouzský Morbier

Vyrábí se z nepasterizovaného kravského mléka plemen Montbéliarde nebo Simmental. Je rafinovaně aromatický s bohatou a krémovou chutí s přídechem po smetaně a lískových oříšcích. Ten zaručeně pravý pochází z vesnice Jura z Morbiér. Je pro něj charakteristický vzhled s černou linkou popela uprostřed.

Tip Jan Dostála:

Sýr si skvěle vychutnáte, pokud jej roztavíte v raclettovači.

Holandská gouda s lanýžem

Gouda Ruscello Traditional patří mezi tvrdé sýry nizozemského původu. Vyrábí se z kravského mléka. Je výrazně jemné krémové chuti s příchutí lanýže a s oříškovým nádechem. Originál pak pochází ze stejnojmenného města Gouda. Zraje minimálně čtyři týdny, opravdové skvosty pak několik let.

Gouda s lanyzem

Tip Jana Dostála:

Extra zralé goudy jsou báječné na strouhání do pokrmů.

Manesova-2

Kde je můžete pořídit?

Nejlepší sýrové lahůdky jsou k dostání v rodinné firmě Cheese House provozující tři prodejny v Praze na Vinohradech. Kromě starých i mladých sýrů tu najdete i kvalitní moravská a francouzská vína, masité delikatesy v podobě klobás, paštik a terin, dále pak olivy, grilovací omáčky a také kvalitní džemy, 100% bio bryndzu a farmářské máslo. Samozřejmostí je vstřícná obsluha i možnost výroby dárkových košů.

 

Více z rubriky Degustace

  • Jarní překvapení restaurace Triton: Steak od umělé inteligence

    Z krápníkové jeskyně do umělého mozku. Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton...

    Marek Zelený25.3.2024
  • Deer s novým kreativním menu

    Vyhlášená restaurace Deer v historickém centru Prahy představuje nové menu. Šéfkuchař Lubomír Dolejš opět nezklamal a menu pošoupl opět výše. Je...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Vítězka Bocuse d’Or Léa Linster v Trezoru Špork

    V Trezoru Špork, který je součástí restaurace Červený Jelen, proběhlo v minulém týdnu další pokračování seriálu gastronomických událostí se světovou špičkou...

    Marek Zelený11.3.2024
  • Gastronomická show jara proběhne už 11. března

    V holešovické restauraci PRU58 se 11.3. od 18 hodin uskuteční gastronomická show jara. Collaboration akce spojí 3 kuchařské osobnosti, a to...

    Jan Pešek6.3.2024
  • Nebeské menu připraví Patrik Bečvář

    Zážitkově gastronomická atrakce Večeře v oblacích už patří k podzimní Praze stejně jako Karlův most či Pražský hrad. Oběd či večeře...

    Marek Zelený6.2.2024
  • Gregův speciální večer v Pru58

    V úterý 14. listopadu 2023 od 18:30 se uskuteční ojedinělá degustační večeře v podání australského šéfkuchaře Grega Haynese v PRU58. Speciální...

    Marek Zelený8.11.2023
  • Champagne Festival v hotelu The Mozart Prague

    Hotel The Mozart Prague se pyšní svou účastí na prestižním Champagne Festivalu Grand Jour de Champagne, který se bude konat od...

    Jan Pešek3.11.2023
  • Štěpánova degustace

    Nejrozkvetlejší restaurace PRU58 v pražských Holešovicích představila své nové večerní menu. Stojí za ním executive chef a majitel v jedné osobě...

    Jan Pešek30.10.2023
  • Speciality v restauraci Triton opět překračují hranice možného

    Nové podzimní menu zážitkové restaurace Triton, ukryté v kouzelné secesní jeskyni pod Václavským náměstím, opět překračuje hranice běžného a možného. Ambiciózní...

    Marek Zelený21.9.2023
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.