Sociální sítě
Nahoru

KAROL SUCHÁNEK – BEZPEČNÉ VÁNOČNÍ (ONLINE) NAKUPOVÁNÍ

Vánoce – to jsou hodiny strávené browsování a hledáním toho správného dárečku. Oblečení, lístky na různé příležitosti, hračky, letenky za akciové ceny, masáže a jiné služby, vždy je potřeba být ostražitý. Karol Suchánek, cyber security odborník, se snaží poradit, jak díky výhodným nabídkám nepřijít o finance; ve světě internetu je hodně kapsářů alias hackerů.

Karol-Suchanek-06

  1. Zakupte, naistalujte a pravidelně updatujte antivirus.
  2. Nastavte si 2-fázové ověřování a unikátní silné heslo.
  3. Na online nakupování je bezpečnější používat kreditní kartu nebo službu paypal. Při platbě prostřednictím paypalu autorizujete každou transakci.
  4. Věnujte pozornost URL adresám webů. Pokud se zobrazí „https“ nebo ikona zámku, znamená to, že navštívený web je bezpečnější díky šifrované komunikaci mezi prohlížečem a webovou stránkou.
  5. Oblíbeným kouskem hackerů je také takzvaný phishing, tedy zasílání e-mailů, které se tváří jako oficiální zpráva od vaší banky a kde máte kliknout na nějaký odkaz nebo odeslat své heslo k internetovému bankovnictví. Bankovní instituce tohle ovšem v žádném případě nikdy nedělají, tak se nenechte nachytat. Jestliže máte podezření, že váš e-mail byl napaden hackerem, můžete si to ověřit na haveibeenpwned.com, jen k tomu budete potřebovat znalost angličtiny.
  6. Pozor na reklamy a velmi výhodné nabídky, které znějí až moc lákavě.
  7. Nenakupujte online na veřejné wifi síti, např. na letišti. Tzv. hrozba útoku „man in the middle“ může odchytit číslo Vaši platební karty. Veřejné sítě by měli sloužit jako první pomoc, kdy Vám dojdou data a jste mimo pracovní prostředí. Když už free wi-fi využíváte, volte raději tu se zámečkem, na který potřebujete heslo. Bude to znít možná šíleně, ale jen na YouTube najdete tři sta tisíc návodů, jak ‚hacknout‘ wi-fi. Osobně využívám aplikaci na VPN (například Hide My Ass!), která vytváří jakýsi bezpečný tunel mezi telefonem a internetem. Používání VPN propaguje i samotný Facebook v základních nastaveních.
  8. Po dokončení prohlížení se odhlašte z webů, do kterých jste přihlásili. A zapomeňte na síť, takže při příštím příjezdu se vaše zařízení automaticky nebude připojovat bez vašeho vědomí.

Karol-Suchanek-07Počítače fascinovali Karola už od dětství. V 16 letech vyvinul svůj první bezpečnostní software, který se po vítězství ve středoškolské soutěži začal prodávat. Nastoupil jako vývojář do pražské pobočky Monster.com a v roce 2006 získal titul MBA na University of New York in Prague. Následně absolvoval speciální program o kybernetickém bezpečí na prestižní univerzitě MIT v Bostonu a setkal se s legendárními Hack5 Group ve Washingtonu. Deset let vede společnost, která se stará o soukromí majetných rodin po celém světě.

Karol-Suchanek-11Pokud máte zájem o individuální konzultace nebo workshopy, více informací naleznete na www.karolsuchanek.com

Více z rubriky Počítače

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.