Sociální sítě
Nahoru

Znovuzrozená hodinářská značka Czapek Genève k dostání v hodinářství Koscom

Švýcarská hodinářská značka Czapek Genève, jejíž původní zakladatel má kořeny v Čechách, je konečně oficiálně k dispozici v České republice. Hodinky této značky znovuzrozené v roce 2015 jsou od včerejšího dne k dostání exkluzivně v největším tuzemském hodinářství, v pražské prodejně Koscom. Zde rozšíří portfolio luxusních hodinek, které zastupují manufaktury H. Moser & cie., Baume & Mercier, Grand Seiko, Tudor nebo třeba TAG Heuer.

IMG_1674Hodinář Franciszek Czapek se narodil v roce 1811 ve východočeské Jaroměři, měl ale polský původ, a tak se v roce 1830 zúčastnil povstání proti tehdejší ruské nadvládě v Polsku. Po jeho neúspěchu uprchl do švýcarské Ženevy, kde už jako Francois Czapek v roce 1839 s dalším polským exulantem Antoni Patkem založil značku Patek, Czapek & Cie. Manufaktura prosperovala a produkovala výjimečné hodinky, cesty dvou zakladatelů se ale po šesti letech rozešly. Antoni založil s novým partnerem dnes kultovní Patek Philippe, Francois pak taktéž s novým společníkem ustanovil společnost Czapek & Cie, která se stala dodavatelem hodinek např. pro dvůr císaře Napoleona III. Po jeho smrti, jejíž datum dodnes není přesně známo, ale společnost zanikla.

IMG_1685K jejímu opětovnému založení došlo v roce 2011, kdy si trojice hodinářských nadšenců značku Czapek & Cie. pro označení společnosti a Czapek Genève pro označení hodinek registrovala. V listopadu roku 2015 došlo k představení prvního modelu založeného na kapesních hodinkách od Czapka pocházejících zhruba z roku 1850. To už za sebou firma měla úspěšné kolo financování, kdy vybrala na svůj rozvoj peníze přímo od lidí. Nejspíš by nebylo těžké sehnat pro tento projekt velkého investora, zakladatelé se ale rozhodli cestu crowdfundingu, což je v luxusní hodinařině unikátem. „Když do vás investují společnosti, tak musíte neustále něco vykazovat a je na vás tlak. Takto máme volnější ruce a můžeme se starat o zdravý růst značky,“ vysvětluje šéf Czapka Xavier de Roquemaurel.

IMG_1700Do značky tak vložilo prostředky mnoho malých investorů, najdou se ale i větší podporovatelé, přičemž někteří pocházejí i z České republiky, což je vzhledem k původu hodináře Czapka symbolické. Patří mezi ně bývalý fotbalista Patrik Berger, finančník Jan Sýkora nebo kníže Lobkowicz.

Více z rubriky Pánské hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.