Milovat víno je skvělé, naučit se ho dobře znát je ještě lepší. Přední český sommelier Jakub Přibyl vložil své mnohaleté zkušenosti do projektu SvětemVína.cz a přináší tak milovníkům vín degustaci z luxusní restaurace přímo až k jejich domácímu stolu. „Věřím, že víno povznáší náš život. Na projektu SvětemVína.cz se mi líbí možnost předat zkušenosti zákazníkům i na dálku a přímo do pohodlí jejich domova. Přenést zážitek z řízené degustace do intimního prostoru jejich rodiny nebo kruhu přátel,“ říká Jakub Přibyl.
SvětemVína.cz tvoří unikátní příležitost, ve které se Jakub Přibyl, trojnásobný Mistr České republiky v sommelierství, potkává se špičkovými českými šéfkuchaři. Společně tvoří koncept luxusních dárkových košů obsahujících vynikající kombinace vhodně snoubených vín a pokrmů.
Tyto koše si zákazníci jednoduše objednávají, a to buď jednorázově, nebo formou měsíčního předplatného. V dárkovém balení dostanou dvě skvělá vína podle svých preferencí – bílá nebo červená, videodegustaci od Jakuba Přibyla, karty popisující doručená vína, recept na pokrm vybraný jedním ze šéfkuchařů SvětemVína.cz a nakonec vysoce kvalitní ingredience, které jsou k přípravě pokrmu potřeba. „Baví mě předávat mé sommelierské zkušenosti dalším milovníkům vín a hlavně zprostředkovávat lidem nezapomenutelný požitek s dobře snoubeného vína a jídla,“ dodává Jakub Přibyl.
Dárková balení se mění každý měsíc a postupně zákazníky provází ochutnávkou vynikajících vín z různých koutů světa a přípravou ideálních pokrmů k nim. A jaké tipy přináší k letošním Vánocům?
Dárkové balení: Česká klasika v luxusním stylu
Bílé víno (Trávníček & Kořínek) a houbový kuba – nejen nápaditá, ale i zdraví přínosná kombinace. Balení obsahuje:
– víno Trávníček a Kořínek, Veltínské zelené, pozdní sběr, suché
– kroupy ječné Green Apotheke 500 g
– směs hub kubu Holoubek a pravnuci 25 g
– majoránka Koření od Antonína 6 g
– bio slunečnicový olej lisovaný za studena Bohemia 250 ml
– karta o víně
– recept k vínu s využitím surovin
– videodegustace sommeliera Jakuba Přibyla
– stylové dárkové balení
Recept: Houbový kuba podle SvětemVína.cz
Autor: Jan Horký, šéfkuchař Malé Bistro
Ingredience: sušené kroupy 100g, sušené houby 20g, špetka majoránky, stroužek česneku, jedna malá šalotka, sůl, pepř, rostlinný olej.
Postup: Přes noc namočíme kroupy se sušenými houbami přibližně v 0,5 litru studené vody nebo ve vývaru. Druhý den orestujeme česnek se šalotkou a zalijeme namočenými kroupami se sušenými houbami, přidáme špetku majoránky, osolíme a opepříme. Pozvolna vaříme kroupy na skus. Následně scedíme přebytečnou vodu a dochutíme.
Vybrané víno: Trávníček & Kořínek, Veltlínské zelené, pozdní sběr, suché
Popis: Světlá jiskrná zlatožlutá barva se stříbrnými odlesky a střední viskozitou. Příjemné aroma zralých broskví, bílého pepře a mandlí, s lehkým dotekem lučního kvítí. Chuť zelených a žlutých jablek, citrusových plodů a bílého rybízu je doplněná o příjemnou mineralitu. Velmi dlouhá dochuť.
Vinařství: Vinařství Kořínek Hnanice hospodaří na 25 hektarech půdy nedaleko Národního parku Podyjí. Produkují svěží vína z kolekce Pozdravy z národního parku a strukturovaná plnější vína řady Premium a VOC Znojmo. Vrcholem kolekce je pak prémiová řada Apri proslulá především jedinečnými víny z odrůd Pinot Noir a Chardonnay.
Jakub Přibyl, hlavní sommelier SvětemVína.cz:
Jakub ochutná ročně přibližně 6000 vín z celého světa a každý den se zabývá snoubením vín a pokrmů. V letech 2011, 2012, 2013 a 2014 se stal nejlepším sommelierem ČR a třikrát po sobě získal titul Mistra České republiky v sommelierství (Bohemia Sekt Trophée). Jelikož zde platí pravidlo třikrát a dost, sedí teď Jakub Přibyl v porotě soutěže po boku dalších skvělých sommelierů. Je držitelem nejvyššího sommelierského titulu v České republice, Court of Master Sommelier Level Advanced.