Sociální sítě
Nahoru
reklama

Podlehněte pokušení luxusních sýrů

Nejen v období Vánoc toužíme, pokud jsme milovníky vybraných lahůdek, potěšit chuťové pohárky noblesní specialitou, jež, pokud jde o kvalitu a chuť, předčí naše očekávání. Osvědčenou gurmánskou dvojicí, která dokáže splynout v dokonalé symbióze, je víno a sýr. Jen je třeba správný odhad v párování.

Roland_Barthelemy_1

Najít pokrm, kterému dokonale sluší vybrané víno, je důvodem k radosti, neboť se pak jedná o dokonalý gastronomický zážitek. Přesto není nutné experimentovat. Pokud jde o tradiční dvojici sýr a víno, pak existuje několik ověřených obecných zásad, které nás k dobrému párování samy navedou.

Prvním pravidlem je uvědomit si rozmanitost sýru, která je daná pestrostí krajiny a podnebí. Světoznámý sýrař Roland Barthélemy, který pracuje ve společnosti Savencia, k odlišné chuti a vůni sýrů vysvětluje, že závisí mimo jiné na krmivu pro zvířata a jejich laktačních cyklech: „V určitých období tak mají sýry výraznější, až květinové tóny,“ objasňuje specialista ve svém oboru možné odlišnosti. Pokud jde prý o čerstvé sýry, pak je jejich chuť na jaře smetanovější a krémovější. Ale i zrajících závisí na konkrétních podmínkách, jež jejich finální gastronomický výsledek dopředu předurčí.

saint_agur_hrozno_1 (1)

Umění správného souladu

Pokud jde o oblíbené sýry s modrou plísní, kam patří konkrétně třeba Saint Agur, jež se vyrábí v oblasti Francouzského středohoří, pak je doporučené vyrovnat jeho výraznou chuť stejně výrazným vínem. Spolu s polosladkým nebo sladkým červeným vínem a plátky hrušky nebo hroznovým vínem,  zažijete  nezapomenutelný chuťový prožitek.

K sýrům s ušlechtilou bílou plísní typu Brie se potom báječně hodí plné červené víno doplněné sušenými švestkami nebo povidly a vlašskými ořechy.

Mladým měkkým a jemnějším sýrům s jemnou mléčnou chutí naopak sluší bílé varianty svěžího a lehčího vína, nebo šťavnaté ovocné červené s nízkými taniny.

Vína s vyššími taniny (svíravá složka chuti červeného vína) zase perfektně sednou k bohatším vyzrálým a tvrdým sýrům, a skvěle se vážou na jejich bohatou a smetanovou strukturu. Jen pozor na jejich kombinaci s mladými a lehčími druhy sýrů. Tam vyšší taminy vystoupí ještě více a vytvoří naopak velmi nepříjemnou chuť.

Mezi vinaři pak platí ještě jedna zásada. A sice, že nejlepší cestou je doplnit sýr z daného regionu také vínem z tohoto regionu, které se k němu typově hodí. Pak údajně nikdy nemůžete šlápnout vedle.

 

 

 

Více z rubriky Degustace

  • Španělské sýry jako gastronomický poklad

    Prosluněné a životem tepající Španělsko láká k návštěvě nejen pro své blahodárné klima a příjemnou atmosféru. Za ozkoušení stojí také místní...

    Karolína Steinbergerová18.2.2022
  • Gurmánské toulky Španělskem

    Španělsko patří mezi nejdostupnější a neoblíbenější evropské destinace. A není divu. Příjemné počasí a bohatá kultura v kombinaci se skvělým jídlem...

    Karolína Steinbergerová21.10.2021
  • Benjamin opět otevírá

    Fine dining restaurace Benjamin v posledních měsících šla cestou zážitku až domů, kdy šéfkuchaři Gavin Lewis a Jakub Červenka jezdili do...

    Marek Zelený12.10.2021
  • Rakousko-uherská hostina v restauraci Augustine na Malé straně

    Vraťte se do historie a ochutnejte tradiční pokrmy podle receptů z kuchařky z roku 1905. Budete mít příležitost ochutnat německá, rakouská...

    Jan Pešek11.10.2021
  • Kulinářský Trezor šéfkuchaře Marka Fichtnera otevřel své dveře hostům

    Minulý týden se v elegantních gočárovských prostorech bývalého bankovního trezoru restaurace Červený jelen v centru Prahy začalo podávat výběrové tříchodové menu,...

    Jan Pešek4.10.2021
  • Prodlužte si léto osvěžujícím nealko drinkem Passion smash

    Letní hřejivé paprsky vystřídalo šumění barevného listí a typické počasí babího léta. Ve společnosti mocktailu Passion smash s hořko-kyselými tóny exotického...

    Karolína Steinbergerová30.9.2021
  • Květák z La Rotonde

    Restaurace La Rotonde, která se nachází pod střechou hotelu Alcron, působí velmi nenápadně. Art deco styl se prolíná celou restaurací a...

    Jan Pešek6.9.2021
  • Rolls-Royce mezi šunkami

    Sušená šunka jamón je zcela jistě jednou z nejoblíbenějších španělských pochutin. Jamón ale není jenom jeden, vaše chuťové pohárky můžete provést celou...

    Karolína Steinbergerová13.8.2021
  • Café Buddha o sedmi chodech

    Café Buddha v Norské ulici v pražských Vršovicích je vyhlášenou autentickou asijskou restaurací. Thajské duo, které tvoří babička Lucky a její...

    Marek Zelený28.7.2021
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.