Degustace | 20.12.2017 | Alena Dušková

Podlehněte pokušení luxusních sýrů

Nejen v období Vánoc toužíme, pokud jsme milovníky vybraných lahůdek, potěšit chuťové pohárky noblesní specialitou, jež, pokud jde o kvalitu a chuť, předčí naše očekávání. Osvědčenou gurmánskou dvojicí, která dokáže splynout v dokonalé symbióze, je víno a sýr. Jen je třeba správný odhad v párování.

Roland_Barthelemy_1

Najít pokrm, kterému dokonale sluší vybrané víno, je důvodem k radosti, neboť se pak jedná o dokonalý gastronomický zážitek. Přesto není nutné experimentovat. Pokud jde o tradiční dvojici sýr a víno, pak existuje několik ověřených obecných zásad, které nás k dobrému párování samy navedou.

Prvním pravidlem je uvědomit si rozmanitost sýru, která je daná pestrostí krajiny a podnebí. Světoznámý sýrař Roland Barthélemy, který pracuje ve společnosti Savencia, k odlišné chuti a vůni sýrů vysvětluje, že závisí mimo jiné na krmivu pro zvířata a jejich laktačních cyklech: „V určitých období tak mají sýry výraznější, až květinové tóny,“ objasňuje specialista ve svém oboru možné odlišnosti. Pokud jde prý o čerstvé sýry, pak je jejich chuť na jaře smetanovější a krémovější. Ale i zrajících závisí na konkrétních podmínkách, jež jejich finální gastronomický výsledek dopředu předurčí.

saint_agur_hrozno_1 (1)

Umění správného souladu

Pokud jde o oblíbené sýry s modrou plísní, kam patří konkrétně třeba Saint Agur, jež se vyrábí v oblasti Francouzského středohoří, pak je doporučené vyrovnat jeho výraznou chuť stejně výrazným vínem. Spolu s polosladkým nebo sladkým červeným vínem a plátky hrušky nebo hroznovým vínem,  zažijete  nezapomenutelný chuťový prožitek.

K sýrům s ušlechtilou bílou plísní typu Brie se potom báječně hodí plné červené víno doplněné sušenými švestkami nebo povidly a vlašskými ořechy.

Mladým měkkým a jemnějším sýrům s jemnou mléčnou chutí naopak sluší bílé varianty svěžího a lehčího vína, nebo šťavnaté ovocné červené s nízkými taniny.

Vína s vyššími taniny (svíravá složka chuti červeného vína) zase perfektně sednou k bohatším vyzrálým a tvrdým sýrům, a skvěle se vážou na jejich bohatou a smetanovou strukturu. Jen pozor na jejich kombinaci s mladými a lehčími druhy sýrů. Tam vyšší taminy vystoupí ještě více a vytvoří naopak velmi nepříjemnou chuť.

Mezi vinaři pak platí ještě jedna zásada. A sice, že nejlepší cestou je doplnit sýr z daného regionu také vínem z tohoto regionu, které se k němu typově hodí. Pak údajně nikdy nemůžete šlápnout vedle.

 

 

 

Související články
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz