Sociální sítě
Nahoru

Podlehněte pokušení luxusních sýrů

Nejen v období Vánoc toužíme, pokud jsme milovníky vybraných lahůdek, potěšit chuťové pohárky noblesní specialitou, jež, pokud jde o kvalitu a chuť, předčí naše očekávání. Osvědčenou gurmánskou dvojicí, která dokáže splynout v dokonalé symbióze, je víno a sýr. Jen je třeba správný odhad v párování.

Roland_Barthelemy_1

Najít pokrm, kterému dokonale sluší vybrané víno, je důvodem k radosti, neboť se pak jedná o dokonalý gastronomický zážitek. Přesto není nutné experimentovat. Pokud jde o tradiční dvojici sýr a víno, pak existuje několik ověřených obecných zásad, které nás k dobrému párování samy navedou.

Prvním pravidlem je uvědomit si rozmanitost sýru, která je daná pestrostí krajiny a podnebí. Světoznámý sýrař Roland Barthélemy, který pracuje ve společnosti Savencia, k odlišné chuti a vůni sýrů vysvětluje, že závisí mimo jiné na krmivu pro zvířata a jejich laktačních cyklech: „V určitých období tak mají sýry výraznější, až květinové tóny,“ objasňuje specialista ve svém oboru možné odlišnosti. Pokud jde prý o čerstvé sýry, pak je jejich chuť na jaře smetanovější a krémovější. Ale i zrajících závisí na konkrétních podmínkách, jež jejich finální gastronomický výsledek dopředu předurčí.

saint_agur_hrozno_1 (1)

Umění správného souladu

Pokud jde o oblíbené sýry s modrou plísní, kam patří konkrétně třeba Saint Agur, jež se vyrábí v oblasti Francouzského středohoří, pak je doporučené vyrovnat jeho výraznou chuť stejně výrazným vínem. Spolu s polosladkým nebo sladkým červeným vínem a plátky hrušky nebo hroznovým vínem,  zažijete  nezapomenutelný chuťový prožitek.

K sýrům s ušlechtilou bílou plísní typu Brie se potom báječně hodí plné červené víno doplněné sušenými švestkami nebo povidly a vlašskými ořechy.

Mladým měkkým a jemnějším sýrům s jemnou mléčnou chutí naopak sluší bílé varianty svěžího a lehčího vína, nebo šťavnaté ovocné červené s nízkými taniny.

Vína s vyššími taniny (svíravá složka chuti červeného vína) zase perfektně sednou k bohatším vyzrálým a tvrdým sýrům, a skvěle se vážou na jejich bohatou a smetanovou strukturu. Jen pozor na jejich kombinaci s mladými a lehčími druhy sýrů. Tam vyšší taminy vystoupí ještě více a vytvoří naopak velmi nepříjemnou chuť.

Mezi vinaři pak platí ještě jedna zásada. A sice, že nejlepší cestou je doplnit sýr z daného regionu také vínem z tohoto regionu, které se k němu typově hodí. Pak údajně nikdy nemůžete šlápnout vedle.

 

 

 

Více z rubriky Degustace

  • La dolce vita: Divinis

    Temperament italské kuchyně dokáže odbourat anonymitu. Nevěříte? Stačí na chvilku zabloudit ve spletitém labyrintu cest staré Prahy a zavítat do jedné...

    Jan Lidmaňský1.5.2019
  • Alcron na skok v populárním Taru

    Ve vyhlášené restauraci Alcron vládne head chef Jakub Černý a ten se rozhodl nejen chuťově obohatit menu, ale také restauraci Alcron...

    Marek Zelený15.4.2019
  • Vegetariánský gastro orgasmus

    Šéfkuchaři fine dining restaurace Benjamin tentokrát sestavili menu, které potěší oko, žaludek i celé tělo všech vegetariánů a zajisté nejen jich....

    Jan Pešek5.4.2019
  • TAG Heuer zaštítí pražskou World Wine Show 2019

    Špičková gastronomie a svět luxusních hodinek se snoubí už desítky let. Mezi svými ambasadory tak mají špičkové kuchaře téměř všichni prestižní...

    Jan Lidmaňský21.2.2019
  • Novinka v Cihelně. Hosté vybírají jarní menu

    S tímhle nápadem jste se v pražských restauracích ještě nesetkali. V malostranské Hergetově Cihelně, vyhlášené především díky skvělé poloze na břehu...

    Jan Pešek28.1.2019
  • Chivas 18 má svůj stroj

    Ve světě přímo posedlém rychlostí, hledáním zkratek a okamžitým požitkem našel skotský výrobce luxusní whisky Chivas způsob, jak lidem připomenout, že...

    Jan Pešek1.11.2018
  • Grand Jour de Champagne ve znamení růstu

    Zájem o letošní XII. ročník prestižního festivalu šampaňského Grand Jour de Champagne 2018 je enormní a bez nadsázky lze říci, že...

    Jan Pešek27.10.2018
  • Hříšné chutě v klášteře: Kalina Anežka

    Oblíbený ateliér kuchařské alchymie Miroslava Kaliny změnil svou adresu. Po několika letech, kdy lákal svými téměř kultovními recepty na glazovaný telecí...

    Jan Lidmaňský24.9.2018
  • Degustační menu v Bistro Kaprova

    Oblíbené Bistro Kaprova, které najdete v nedaleko Staroměstského náměstí v Praze, připravilo pro své hosty speciální degustační večeři, jež bude průřezem...

    Libka Safr10.9.2018
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.