Sociální sítě
Nahoru

Zimní dovolená v obytném autě přitahuje stále více lidí

Popularita zimního karavaningu roste; možnosti vyrazit za horskými radovánkami kvalitně vybaveným obytným vozem využívá stále více českých cestovatelů. Svědčí o tom i dosavadní výsledky jedné z největších tuzemských půjčoven BARTH Caravan, podle které došlo až ke 40procentnímu nárůstu zájmu o její služby oproti zimní sezoně 2016-2017. „O Vánocích a na Nový rok byly všechny termíny kompletně obsazeny,“ říká koordinátor půjčovny Martin Tesař s tím, že zvýšený zájem o zápůjčky je patrný i během jarních prázdnin.

6Půjčování obytných aut během zimy se BARTH Caravan věnuje třetím rokem. V premiérové sezoně 2015-2016 měl k dispozici pouhé dva karavany upravené pro „sněhový“ provoz. Vloni už to byla čtyři vozidla a letos je jich šest. „Reagujeme na rostoucí zájem veřejnosti. Pozitivně vnímáme jak to, že se k nám rádi vracejí dlouhodobí klienti, tak i zájem těch nových,“ vysvětluje ředitel Autocentra BARTH a vášnivý karavanista Michal Burkoň, jenž letos v lednu projel obytným autem z pardubické půjčovny kompletní trasu legendární dálkové soutěže Rallye Dakar v roli doprovodného vozu.

4Alpy na vrcholu popularity

Podle Martina Tesaře by zimní pronájmy karavanů v sezoně 2017-2018 mohly tvořit až přes deset procent z celkového ročního počtu pronájmů. „Nepůjčují se ale jen auta, populární je i příslušenství. Hlavně sněhové řetězy, které jsou povinné v zahraničí, nebo rezervní kola – ta hlavně pro jistotu, kdyby se něco přihodilo. Poslední dobou se stalo oblíbeným i půjčování kempovací soupravy včetně grilu. Zákazníci si tím zpříjemní pobyt pod sjezdovkou – odpočívají, chystají maso a užívají si paprsků zimního sluníčka,“ popisuje koordinátor půjčovny. Nejezdí se ale pouze na hory. „Na začátku března vyrážejí naše auta třeba na slavný Ženevský autosalon,“ dodává Tesař.

3Nejoblíbenějšími zimními destinacemi klientů BARTH Caravan jsou letos jednoznačně Alpy. Je přitom jedno, zda jde o Rakousko, Švýcarsko, Francii nebo Itálii. Naopak české hory mezi zákazníky až tolik populární nejsou, což si v půjčovně vysvětlují lyžařskou náročností klientů. Nejčastější doba zápůjčky je podle Martina Tesaře sedm dní, ale časté jsou rovněž čtrnáctidenní pronájmy. „Nejvíce se půjčují větší vozidla z důvodu komfortu a vybavenosti. Naopak VW California 4×4 je spíše auto pro ty, kteří vyrážejí do hor na otočku. V sobotu ráno tam a v neděli večer zpět,“ poznamenává.

5Návraty „s rohlíkem na tváři“

V BARTH Caravan si pochvalují i skutečnost, že během zimní sezony dosud neřešili jedinou stížnost klientů. „V jediném případě se objevila technická závada na voze, kterou jsme nemohli předvídat, ale i to jsme dokázali operativně vyřešit tak, aby mohl zákazník pokračovat v dovolené,“ konstatuje koordinátor Tesař, kterého těší i to, s jakou náladou jim lidé obytná vozidla vracejí. „Já tomu říkám ‚s rohlíkem na tváři‘. Hlavně na nováčcích je při přebírce vidět mírná obava z toho, zda vše zvládnou. Při návratu je u nich naopak patrná radost, že si poradili a moc si to užili,“ usmívá se.

S tím souhlasí i ředitel Autocentra BARTH Michal Burkoň. „Zimní cesty obytným autem jsou opravdu tak trochu jiná dovolená. Ceny pronájmů jsou navíc oproti letním mnohem výhodnější, začínají už na částce 2500 Kč včetně DPH za den,“ doplňuje s tím, že v přehledném online rezervačním systému na stránkách stále zbývají volné březnové termíny.

Více z rubriky Auta

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.