Sociální sítě
Nahoru

Sedm míst ve Skotsku, kam prostě musíte

Skotsko je země s melancholickým počasím, země divokých hor a vřesovišť, přes které se nesou tóny skotských dud vydávané dudáky v kiltech. V malebných pubech pak větrem ošlehaní muži posedávají nad sklenkami skotské whisky. Je to země rozlohou i počtem obyvatel malá, charisma ale má obrovské a ročně láká miliony turistů na svoji přírodu a památky. Nejen ale na ně, do Skotska se jezdí i za whisky nebo za golfem, obojí totiž dali světu právě Skotové.

Mountain view point over Edinburgh city.Edinburgh turistický

Hlavní město a díky mezinárodnímu letišti pravděpodobně první místo, kterého se vaše noha ve Skotsku dotkne. Půlmiliónové město ročně navštíví třináct milionů turistů. Zamíří nejčastěji na Edinburský hrad, který je jeho dominantou doslova a do písmene. Tyčí se nad ním na 135 metrů vysoké čedičové skále a ukrývá starobylé skotské korunovační klenoty. Nejstarší v Británii. Hlavní tepnou Starého města je Královská míle, ulice, která vás provede z hradu kolem tří kostelů včetně majestátní katedrály sv. Jiljí až ke královskému paláci a opatství v Holyroodu. Navečer určitě zajděte na Arthur’s Seat, nejvyšší vrcholek města nacházející se na východním okraji Starého města. Výhled na Edinburgh je z něj ohromující, natož pak při západu slunce.

Fotolia_133957938_Subscription_Monthly (002)Edinburgh méně známý

Pokud budete mít po návštěvě historického Starého města touhu vydat se na místa méně zasažená turistickým ruchem, sedněte na autobus číslo 27. Za půl hodiny se ocitnete v Pentland Hills. Energii můžete načerpat rozjímáním mezi kopci pokrytými pastvinami, na nichž se pasou pro Skotsko typické dlouhosrsté krávy. Za zmínku určitě stojí také botanická zahrada s rozlehlým parkem, venkovními expozicemi i obrovským skleníkem. Z centra se do ní dostanete přes jednu z nejkrásnějších rezidenčních čtvrtí Circus Lane. Procházka je to zhruba na půl hodiny.

Highlands

Highlands neboli Skotská vysočina je historická oblast na severu Skotska. Za vstupní bránu je považováno město Glasgow, i když do hor je to odsud ještě kus cesty. Skotové jsou známí tím, že hrdě lpí na svých tradicích, ti z Highlands jsou v tom ještě zarputilejší. Dosud si uchovávají svůj gaelský jazyk a staré keltské zvyky a hudbu. Jejich krajina je označována jako nejmalebnější v celé Velké Británii. Charakterizují ji holé skalnaté kopce, vřesoviště, hluboká údolí a jezera s čistou ledovou vodou. Na les v Highlands nenarazíte, jediný opravdový prales v oblasti je chráněný Argail Forrest. Nad tím vším ční nejvyšší hora na ostrovech, Ben Nevis. Osídlení je zde velmi řídké, opravdová divočina.

13690-Glenfiddich_132908 (002)Isle of Skye

Ostrov Skye je považován za výkladní skříň Skotska. Vše, co najdete na Highlands najdete i zde. Jen to bude zhuštěné na velmi malé ploše cestovateli na dosah ruky. Na ostrově se nachází starobylé hrady, zvlněnou nehostinnou krajinu tu a tam protínají kamenné zídky, mezi nimi se pasou stáda všudypřítomných ovcí. Vše korunuje melancholické sychravé počasí, tolik typické pro tento kout Britských ostrovů. Zemí zaslíbenou je Isle of Sky pro všechny, kdož milují horskou turistiku. Na internetových fórech věnovaných horám je tato destinace vřele doporučována. Na ostrově se nachází nejobtížnější horská tůra v celé Británii, přechod pohoří Cuillin. Ikonický je také sedmidenní klasický trek Skye Trail, který cestovatele zavede na ta nejkrásnější místa na ostrově.

Dufftown, město palíren

Dufftown je městečko na severu Skotska v oblasti Highlands. Díky všem palírnám, které zde sídlí, si vysloužilo přezdívku Hlavní město Whisky. Největší světový věhlas z nich má Glenfiddich. Světu dala single malt whisky, která od roku 2000 posbírala více ocenění než jakákoliv jiná. V dnešní době globalizace se Glenfiddich pyšní tím, že stále zůstává skotskou rodinnou firmou. Její vlastníci jsou pátou generací předků zakladatele Williama Granta. I proto stojí za to se za ní do Dufftown vypravit. Exkurze v palírně vám umožní nahlédnout do procesu výroby. Projdete se okolo měděných kotlů, kde se whisky destiluje, dovolí vám nahlédnout do skladu sudů, klenotnice, ve které whisky dozrává. Na konci nebude samozřejmě chybět ochutnávka.

Picture 072Skotské hrady

Tajemné hrady a zámky patří ke Skotsku stejně neodmyslitelně jako sychravé počasí. Najdete tu nejmonumentálnější skvosty britské architektury. Kromě zmiňovaného Edinburského hradu stojí za zmínku například hrad Dunnottar, který s tím v Edinburghu spojuje historie skotských korunovačních klenotů. Ty byly původně uloženy právě na Dunnottaru. Dnes je z něj již jen zřícenina. Díky poloze na vysoké skále nad mořem ale působí velmi impozantně. Jedna z klíčových pevností Skotska se zase nachází ve městě Stirling. Zakladatelé ji nechali vybudovat na vulkanické vyvřelině. Ze tří stran je obklopena strmými útesy – to se stalo výzvou jak pro skotské, tak pro anglické vojevůdce. Obléhána byla celkem osmkrát. Když už se ocitnete ve Stirlingu, nemůžete vynechat třináct kilometrů vzdálený hrad Doune. Hlavně pokud jste ujížděli na filmech kultovní britské komediální skupiny Monty Python. V tom případě ho totiž znáte jak svoje boty. Objevil se totiž v parodii na legendu krále Artuše Monty Python and the Holy Grail a to dokonce ve více rolích. Říká se, že tvůrci tohoto legendárního snímku na poslední chvíli přišli o povolení k natáčení na vytipovaných skotských hradech a jediné, co jim zbylo, byla dohoda s Lordem Moray, pánem hradu Doune. Všechny filmové hrady (uvádí se, že až na dvě výjimky) představuje hrad Doune. Včetně toho, který měl být dobyt lstí pomocí obřího Trojského králíka.

Golfové hřiště Old Course v St. Andrews

Původ golfu je zahalen tajemstvím. O vzniku jeho moderní verze však máme jasno. První písemná zmínka o této hře pochází ze Skotska z roku 1457. Hřiště Old Course v St. Andrews je považováno za kolébku golfu, místo, kde se mu holdovalo již na začátku patnáctého století. Old Course se nesmazatelně zapsalo do historie také tím, že definovalo základní podobu hřiště s osmnácti jamkami. St. Andrews je od té doby cílem golfových poutníků z celého světa. Sbírá také ocenění na odborných soutěžích. V tom si nezadá se skotskou whisky Glenfiddich, která neodmyslitelně patří k atmosféře golfových klubů ve Skotsku.

Loch Ness

Loch Ness je druhým největším jezerem ve Skotsku. Známé je především díky své mytické Lochnesské nestvůře, která je zřejmě nejčastěji zkoumaným druhem záhadného tvora na světě. Vědci podnikli za posledních padesát let řadu pokusů o zachycení její stopy, do akce byly povolány sonary, které prohledaly celý povrch jezerního dna. Japonská expedice prohledávala vody jezera dokonce za pomoci miniponorky a tým televize BBC monitoroval celé dva roky. Nessie, jak ji familerně nazývají místní, ale stále úspěšně uniká publicitě. I přes to, nebo právě díky tomu je toto jezero jedním z nejnavštěvovanějších míst ve Skotsku. Nejlépe k němu dostanete z Inverness.

Více z rubriky Hory

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.