Sociální sítě
Nahoru

Luštěninové těstoviny jsou v módě. Často jde ale o marketingový trik

Těstoviny, které místo objemu pasu zvětší podíl minerálů a bílkovin.  To jsou těstoviny z luštěnin – ovšem pokud jsou opravdu vyrobeny jen z čočky či hrachu. Výrobci využívají obliby luštěnin často k tomu, aby jich do obyčejných špaget z bílé mouky přidali jen pár procent. Výsledek pak inzerují jako „luštěninové těstoviny“. Naštěstí i v Česku si lze pochutnat na těstovinách čistě z luštěnin.

Yes pasta fotka 3Bílá mouka a bílý cukr na černé listině? To je rozhodnutí stále většího počtu těch strávníků, kteří při výběru jídla hledí kromě chuti také na své zdraví. V poslední době se na seznam dostává i jedno z nejoblíbenějších jídel dospělých a dětí – těstoviny. Ty klasické, jejichž konzumace zatěžuje kvůli vysokému podílu cukru organismus a přispívá k obezitě a mnoha dalším neduhům, postupně doplňují či nahrazují těstoviny špaldové, semolinové či žitné. Hitem posledních let se stávají těstoviny z luštěnin, které jsou vhodné nejen pro celiaky, ale dodávají tělu také spoustu důležitých živin. Příznivci zdravého stravování však často nevědí, že luštěnin je ve většině těchto výrobků přimícháno nanejvýš pár desítek procent. „Při nákupu doporučujeme pečlivě sledovat složení, které musí být vytištěno na obale,“ radí Martin Mondek, výrobce těstovin YESPASTA, které obsahují sto procent hrachu nebo čočky. Právě nedostupnost čistě luštěninových těstovin stála na počátku jeho cesty, na jejímž konci jsou zdravé těstoviny v regálech stovek obchodů v českých městech.

Yes pasta fotka 2Od zdravých chipsů ke zdravým těstovinám

Martin Mondek proslul jako výrobce prvních luštěninových chipsů v Evropě. Značku YESCHiPS s typickou černobílou etiketou můžete dnes vidět nejen v prodejnách zdravé výživy, ale i ve velkých obchodních řetězcích (Penny, Globus, Billa atd.), na palubách vlaků Regio Jet i Leo Express, a dokonce letadel Českých aerolinií. Milovník zdravých potravin však brzy přidal k portfoliu výrobků také těstoviny. „Je to jedno z nejpoužívanějších jídel nás dospělých, a kdo má děti, ví, že právě špagety u nich nemají konkurenci,“ říká Martin Mondek. „Příprava těstovin je rychlá, jednoduchá, existuje spousta receptů a variant, vaření je zábavné i pro lidi, kteří jinak kulinářství neholdují. Proto nám přišlo jako velká škoda, že na trhu seženete většinou pouze těstoviny z bílé mouky či s jejím vysokým podílem, anebo sice ty zdravé, které ale spoustě lidí nechutnají. Vyrábíme proto těstoviny stoprocentně z luštěnin, z hrachu a z čočky, které jsou nejen velmi zdravé, ale také skvěle chutnají a výborně se snoubí s klasickými recepty středomořské kuchyně. Mohu také prozradit, že naši nabídku velmi brzy obohatí těstoviny vyrobené z konopí.“

Svaly místo tuku. A navíc zažívání v rovnováze

Luštěniny mají vysoký obsah bílkovin, a proto skvěle podporují udržení svalové hmoty na úkor tělesného tuku. Po těstovinách člověk nepociťuje relativně dlouhou dobu hlad, proto je ocení hlavně lidé dbající na štíhlou linii. Navíc jsou plné vlákniny, která čistí organismus a brání rakovině tlustého střeva. Pro zdraví jsou nutné také minerály, které je podobně jako vitaminy třeba do těla doplňovat. V dnešní době, kdy jíme příliš velké množství průmyslově zpracovaného jídla, je typické, že máme minerálů málo. I proto jsou luštěniny v jídelníčku tak důležité.

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky Gastro

  • Jarní překvapení restaurace Triton: Steak od umělé inteligence

    Z krápníkové jeskyně do umělého mozku. Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton...

    Marek Zelený25.3.2024
  • Prožijte Velikonoce v džungli města

    Pokud toužíte po nezapomenutelném zážitku o Velikonocích, nabízí se pro vás perfektní plán. Přijďte se připojit na speciální Velikonoční Jungle Brunch,...

    Marek Zelený22.3.2024
  • Hotel The Mozart Prague chystá velikonoční brunch

    Hotel The Mozart Prague připravil ideální příležitost, jak oslavit příchod jara s blízkými, a to speciální nedělní velikonoční brunch. Tento jedinečný...

    Jan Pešek20.3.2024
  • Světový den vody 2024

    Světový den vody každoročně připadá na 22. března a tento rok je hlavním mottem “Voda pro mír”. Světový den vody se...

    Marek Zelený19.3.2024
  • The Artisan servíruje jarní menu plné svěžesti

    Pražská restaurace The Artisan vítá příchod jara s novým velikonočním menu. Svěží chutě přináší vybrané speciality inspirované Velikonocemi jak v týdenní...

    Marek Zelený19.3.2024
  • Velikonoce s Baronem

    Velikonoce klepou na dveře, a jak lépe je strávit než v přítomnosti prvotřídních českých ovocných specialit a pálenek Baron Hildprandt. Nenechte...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Deer s novým kreativním menu

    Vyhlášená restaurace Deer v historickém centru Prahy představuje nové menu. Šéfkuchař Lubomír Dolejš opět nezklamal a menu pošoupl opět výše. Je...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Barmani z Baru, který neexistuje přijíždí do Prahy

    V úterý 19. března se za smíchovský bar Back Doors postaví dvojice Rudolf Forman a Tomáš Křemenák z Baru, který neexistuje....

    Jan Pešek12.3.2024
  • V nově otevřeném Gabby’s baru se hraje

    Nově otevřený Gabby’s Irish Pub ve Vladislavově ulici se těší neuvěřitelnému zájmu. Od středy do neděle se zde přesně v 18hodin...

    Marek Zelený12.3.2024
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.