Sociální sítě
Nahoru

Luštěninové těstoviny jsou v módě. Často jde ale o marketingový trik

Těstoviny, které místo objemu pasu zvětší podíl minerálů a bílkovin.  To jsou těstoviny z luštěnin – ovšem pokud jsou opravdu vyrobeny jen z čočky či hrachu. Výrobci využívají obliby luštěnin často k tomu, aby jich do obyčejných špaget z bílé mouky přidali jen pár procent. Výsledek pak inzerují jako „luštěninové těstoviny“. Naštěstí i v Česku si lze pochutnat na těstovinách čistě z luštěnin.

Yes pasta fotka 3Bílá mouka a bílý cukr na černé listině? To je rozhodnutí stále většího počtu těch strávníků, kteří při výběru jídla hledí kromě chuti také na své zdraví. V poslední době se na seznam dostává i jedno z nejoblíbenějších jídel dospělých a dětí – těstoviny. Ty klasické, jejichž konzumace zatěžuje kvůli vysokému podílu cukru organismus a přispívá k obezitě a mnoha dalším neduhům, postupně doplňují či nahrazují těstoviny špaldové, semolinové či žitné. Hitem posledních let se stávají těstoviny z luštěnin, které jsou vhodné nejen pro celiaky, ale dodávají tělu také spoustu důležitých živin. Příznivci zdravého stravování však často nevědí, že luštěnin je ve většině těchto výrobků přimícháno nanejvýš pár desítek procent. „Při nákupu doporučujeme pečlivě sledovat složení, které musí být vytištěno na obale,“ radí Martin Mondek, výrobce těstovin YESPASTA, které obsahují sto procent hrachu nebo čočky. Právě nedostupnost čistě luštěninových těstovin stála na počátku jeho cesty, na jejímž konci jsou zdravé těstoviny v regálech stovek obchodů v českých městech.

Yes pasta fotka 2Od zdravých chipsů ke zdravým těstovinám

Martin Mondek proslul jako výrobce prvních luštěninových chipsů v Evropě. Značku YESCHiPS s typickou černobílou etiketou můžete dnes vidět nejen v prodejnách zdravé výživy, ale i ve velkých obchodních řetězcích (Penny, Globus, Billa atd.), na palubách vlaků Regio Jet i Leo Express, a dokonce letadel Českých aerolinií. Milovník zdravých potravin však brzy přidal k portfoliu výrobků také těstoviny. „Je to jedno z nejpoužívanějších jídel nás dospělých, a kdo má děti, ví, že právě špagety u nich nemají konkurenci,“ říká Martin Mondek. „Příprava těstovin je rychlá, jednoduchá, existuje spousta receptů a variant, vaření je zábavné i pro lidi, kteří jinak kulinářství neholdují. Proto nám přišlo jako velká škoda, že na trhu seženete většinou pouze těstoviny z bílé mouky či s jejím vysokým podílem, anebo sice ty zdravé, které ale spoustě lidí nechutnají. Vyrábíme proto těstoviny stoprocentně z luštěnin, z hrachu a z čočky, které jsou nejen velmi zdravé, ale také skvěle chutnají a výborně se snoubí s klasickými recepty středomořské kuchyně. Mohu také prozradit, že naši nabídku velmi brzy obohatí těstoviny vyrobené z konopí.“

Svaly místo tuku. A navíc zažívání v rovnováze

Luštěniny mají vysoký obsah bílkovin, a proto skvěle podporují udržení svalové hmoty na úkor tělesného tuku. Po těstovinách člověk nepociťuje relativně dlouhou dobu hlad, proto je ocení hlavně lidé dbající na štíhlou linii. Navíc jsou plné vlákniny, která čistí organismus a brání rakovině tlustého střeva. Pro zdraví jsou nutné také minerály, které je podobně jako vitaminy třeba do těla doplňovat. V dnešní době, kdy jíme příliš velké množství průmyslově zpracovaného jídla, je typické, že máme minerálů málo. I proto jsou luštěniny v jídelníčku tak důležité.

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky Gastro

  • Uhrančivé mini dýně

    Severočeská síť Lagarto, která hosty baví ve svých kavárnách v Teplicích, Mostě a Chomutově výjimečnou nabídkou house dortů klasických, prémiových a...

    Marek Zelený12.10.2020
  • Po revolučních konjakových těstovinách Slim Pasta se hudbne

    Drtivá většina lidí konzumuje těstovinové přílohy, protože jsou běžně k dostání, chutné a jednoduché na přípravu. Často se ale lidé přílohám...

    Marek Zelený12.10.2020
  • Sezónní tasting menu

    Restaurace Nota Bene představuje nové hřející sezónní tasting menu o čtyřech chodech, které navodí v ústech české plnohodnotné nebe. Kde jinde...

    Jan Pešek8.10.2020
  • Jistota v Alcronu v podobě brunchů

    Víkendové brunche v hotelu Alcron se staly jistotou, která je v posledních týdnech více než potřebná. Kvalita, historie a vytříbený servis...

    Jan Pešek7.10.2020
  • České prémiové destiláty zabodovaly na mezinárodní soutěži

    Česká destilérka Fleret z Frenštátu pod Radhoštěm zabodovala v rámci populární International Spirits Challenge, jedné z nejvýznamnějších a nejrespektovanějších degustátorských světových...

    Marek Zelený5.10.2020
  • Řízková olympiáda v Babiččině zahradě

    Letošní podzim v Babiččině zahraně v Průhonicích je plný kulinárních zážitků. Největším hitem bude bez debat řízková olympiáda, na jejímž konci...

    Jan Pešek5.10.2020
  • Šumavská zima na Chalupě s bazénem

    Šumava je oblíbeným místem dovolených. Zvláště v zimě sněhobíle září její přednost v podobě množství pěkných svahů a běžkařských stop uprostřed...

    Marek Zelený5.10.2020
  • Fúze chutí

    Jsou jemné, vláčné, kreativní a nádherně barevné. Když se do nich zakousneme naše chuťové pohárky se roztančí. I když první zmínky...

    Jan Pešek5.10.2020
  • Voňavé pozdravy z cest. Kouzelný projekt La Verandy.

    Zavřené hranice, to je těžká rána pro všechny gurmety a milovníky dobrého jídla. Proto přichází staroměstská La Veranda s jedinečným projektem...

    Jan Pešek29.9.2020
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.