Sociální sítě
Nahoru

Luštěninové těstoviny jsou v módě. Často jde ale o marketingový trik

Těstoviny, které místo objemu pasu zvětší podíl minerálů a bílkovin.  To jsou těstoviny z luštěnin – ovšem pokud jsou opravdu vyrobeny jen z čočky či hrachu. Výrobci využívají obliby luštěnin často k tomu, aby jich do obyčejných špaget z bílé mouky přidali jen pár procent. Výsledek pak inzerují jako „luštěninové těstoviny“. Naštěstí i v Česku si lze pochutnat na těstovinách čistě z luštěnin.

Yes pasta fotka 3Bílá mouka a bílý cukr na černé listině? To je rozhodnutí stále většího počtu těch strávníků, kteří při výběru jídla hledí kromě chuti také na své zdraví. V poslední době se na seznam dostává i jedno z nejoblíbenějších jídel dospělých a dětí – těstoviny. Ty klasické, jejichž konzumace zatěžuje kvůli vysokému podílu cukru organismus a přispívá k obezitě a mnoha dalším neduhům, postupně doplňují či nahrazují těstoviny špaldové, semolinové či žitné. Hitem posledních let se stávají těstoviny z luštěnin, které jsou vhodné nejen pro celiaky, ale dodávají tělu také spoustu důležitých živin. Příznivci zdravého stravování však často nevědí, že luštěnin je ve většině těchto výrobků přimícháno nanejvýš pár desítek procent. „Při nákupu doporučujeme pečlivě sledovat složení, které musí být vytištěno na obale,“ radí Martin Mondek, výrobce těstovin YESPASTA, které obsahují sto procent hrachu nebo čočky. Právě nedostupnost čistě luštěninových těstovin stála na počátku jeho cesty, na jejímž konci jsou zdravé těstoviny v regálech stovek obchodů v českých městech.

Yes pasta fotka 2Od zdravých chipsů ke zdravým těstovinám

Martin Mondek proslul jako výrobce prvních luštěninových chipsů v Evropě. Značku YESCHiPS s typickou černobílou etiketou můžete dnes vidět nejen v prodejnách zdravé výživy, ale i ve velkých obchodních řetězcích (Penny, Globus, Billa atd.), na palubách vlaků Regio Jet i Leo Express, a dokonce letadel Českých aerolinií. Milovník zdravých potravin však brzy přidal k portfoliu výrobků také těstoviny. „Je to jedno z nejpoužívanějších jídel nás dospělých, a kdo má děti, ví, že právě špagety u nich nemají konkurenci,“ říká Martin Mondek. „Příprava těstovin je rychlá, jednoduchá, existuje spousta receptů a variant, vaření je zábavné i pro lidi, kteří jinak kulinářství neholdují. Proto nám přišlo jako velká škoda, že na trhu seženete většinou pouze těstoviny z bílé mouky či s jejím vysokým podílem, anebo sice ty zdravé, které ale spoustě lidí nechutnají. Vyrábíme proto těstoviny stoprocentně z luštěnin, z hrachu a z čočky, které jsou nejen velmi zdravé, ale také skvěle chutnají a výborně se snoubí s klasickými recepty středomořské kuchyně. Mohu také prozradit, že naši nabídku velmi brzy obohatí těstoviny vyrobené z konopí.“

Svaly místo tuku. A navíc zažívání v rovnováze

Luštěniny mají vysoký obsah bílkovin, a proto skvěle podporují udržení svalové hmoty na úkor tělesného tuku. Po těstovinách člověk nepociťuje relativně dlouhou dobu hlad, proto je ocení hlavně lidé dbající na štíhlou linii. Navíc jsou plné vlákniny, která čistí organismus a brání rakovině tlustého střeva. Pro zdraví jsou nutné také minerály, které je podobně jako vitaminy třeba do těla doplňovat. V dnešní době, kdy jíme příliš velké množství průmyslově zpracovaného jídla, je typické, že máme minerálů málo. I proto jsou luštěniny v jídelníčku tak důležité.

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky Gastro

  • Zámecká vína, která mají duši

    Hrozny pro vína Zámeckého vinařství Bzenec si hlavní vinohradník opečovává ve vinohradech vinařských podoblastí mikulovská, znojemská a slovácká, kam patří i...

    Marek Zelený5.3.2019
  • Moderní pojetí skotské whisky: Patnáctiletá Chivas XV

    Do České republiky přichází nová patnáctiletá blended whisky Chivas XV, která svojí specifickou výrobou a propojením tradice s inovací vystupuje ze...

    Jan Pešek1.3.2019
  • Lagarto jde nahoru

    Severočeský kavárenský řetězec Lagarto už zná celá Česká republika. Rok 2019 je pro majitele Jana Hawelku zlomový. Stávajících 5 poboček rozšíří...

    Marek Zelený1.3.2019
  • TAG Heuer zaštítí pražskou World Wine Show 2019

    Špičková gastronomie a svět luxusních hodinek se snoubí už desítky let. Mezi svými ambasadory tak mají špičkové kuchaře téměř všichni prestižní...

    Jan Lidmaňský21.2.2019
  • La Veranda: Restaurace s přidanou hodnotou

    Pražská restaurace La Veranda vstoupila do nového roku hned s několika oceněními a ještě k tomu přichází s novým sezónním menu....

    Jan Pešek11.2.2019
  • Glenmorangie whisky z divokých kvasinek

    První whisky vytvořená z divokých kvasinek z ječmene, který si pěstuje přímo palírna Glenmorangie, oslavuje desáté výročí kolekce Private Edition. Už celou...

    Libka Safr8.2.2019
  • Čínský nový rok oslavte speciálním menu v SaSaZu

    Číňané vstupují do nového roku. Nové éry, tentokrát ve znamení prasete, které evokuje blahobyt. Autenticitu bujarého veselí můžete ochutnat i vy....

    Aneta Šimonková5.2.2019
  • Šampaňské MUMM v novém designu

    G.H. Mumm představuje jednoho z nejúspěšnějších výrobců šampaňského na světě, jehož produkty vynikají prémiovou kvalitou a delikátně jemnou chutí. Nyní tato...

    Jan Pešek1.2.2019
  • Novinka v Cihelně. Hosté vybírají jarní menu

    S tímhle nápadem jste se v pražských restauracích ještě nesetkali. V malostranské Hergetově Cihelně, vyhlášené především díky skvělé poloze na břehu...

    Jan Pešek28.1.2019
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.