Sociální sítě
Nahoru

Skleněná zahrada 2018

Město Nový Bor se připravuje na svůj velký svátek skla, 13. ročník Mezinárodní sklářské sympozium IGS 2018. Než ale zhruba šest desítek výtvarníků, designerů a sklářů z celého světa začne začátkem října na prestižním trienále tvořit, přichází sklářský ateliér Astera, aby navodil tu správnou atmosféru.

Skleněná zahrada 1 (002)Na 26. až 28. 5. 208 připravuje ve svých prostorách ve Smetanově ulici Skleněnou zahradu, netradiční open – air výstavu, která z vás udělá milovníky skla. V unikátních prostorách zahrady, brusičské dílny a sklářského ateliéru uvidí návštěvníci zhruba sto objektů od tří desítek autorů, vyzkouší si foukání, broušení, rytí a malování skla.

Skleněná zahrada 2 (002)Úplně poprvé pro návštěvníky otevřeme interiér rodinné funkcionalistické vily, v níž budou vystavené vybrané kusy z minulých ročníků IGS, zapůjčené z novoborského Sklářského muzea. Kromě skla se tak návštěvníci seznámí i s architekturou exkluzivní vily z 20. let minulého století“ láká jednatel sklářského ateliéru Astera a duchovní otec Skleněné zahrady Vladimír Žíla.

Sklenena zahrada 2018 (002)Každý rok má Skleněná zahrada i mezinárodní téma, tím je pro letošní rok holandské sklo. „Těší nás, velice vstřícný přístup a podpora Velvyslanectví Nizozemského království. Zástupce Jeho Excelence ambasadora pan Peter Keulers dokonce výstavu oficiálně zahájí při slavnostní vernisáži“.  Důvodů proč v Novém Boru připomenout právě holandské sklo je celá řada. Kromě toho, že atelier Astera  úzce spolupracuje s řadou autorů holandské výtvarné a designové scény, skleněná socha holandského výtvarníka Hanse van Bentema vítá návštěvníky města na jednom z kruhových objezdů a holandský Leerdam je dokonce partnerským městem Novému Boru.

Představíme vybrané  autory, mezi nimiž jsou  největšími hvězdami výtvarnice Barbara Nanning, jejíž objekty jsou vystavené v nejvýznamnějších světových galeriích a designérka Carina Riezebos. Ta předvede instalaci, která vznikla pro prestižní přehlídku designu Salone del Mobile a přímo z dóžecího paláce z italského Milána bude přenesena do Nového Boru na naši Skleněnou zahradu. Jako zajímavost uvidí návštěvníci  také kolekci „oranžových váziček“,  navrženou  exkluzivně pro holandskou královskou rodinu“, avizuje Vladimír Žíla.

Skleněná zahrada 8 (002)Návštěvníci během třídenní akce uvidí v mix zóně také novinky z tvorby vybraných mladých českých výtvarníků a expozice sklářských škol v Novém Boru a Kamenickém Šenově. Sobotní program oživí kromě odpolední vernisáže také talentovaná zpěvačka Luciana se svým francouzským kytaristou a performer Mirror Man.

Skleněná zahrada 10 (002)Skleněná zahrada nepropaguje jen sklo, ale má už tradičně i benefiční charakter. Proto je vstupné na akci dobrovolné a výtěžek věnuje ateliér Astera Komunitnímu centru v České Lípě. „Učí zde znakovou řeč a my dlouhodobě podporujeme Miss World neslyšících. Ostatně na vernisáži, která proběhne hned první den, bude hostem loňská Miss Europe neslyšících Petra Gluchová,“ doplňuje Vladimír Žíla.

Skleněná zahrada – open air výstava skla

26.-28.5.2018 od 10 hod – do setmění

Atelier Astera, Smetanova 548, Nový Bor

 

 

Více z rubriky Zahrady

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.