Sociální sítě
Nahoru

Čeští experti vyvinuli aplikaci na šifrované sdílení dat

Mělnická IT firma CNS a.s. uvádí na trh software pro šifrované sdílení dat. Aplikaci Safety4Transfer se špičkovou technologií šifrování mohou využít všichni, kdo potřebují zabezpečit svá citlivá data během přenosu mezi dvěma či více uživateli. Nyní, kdy vstupuje v platnost nařízení Evropské komise o ochraně osobních údajů (tzv. GDPR), přichází novinka v pravý čas.

IT Technician Works on a Laptop in Big Data Center full of Rack Servers. He Runs Diagnostics and Maintenance, Sets up System.Ochrana dat je horké téma a zcela oprávněně. Úniky dat větších či menších rozsahů se v USA i na evropském kontinentu objevují pravidelně. Česká firma CNS nyní představuje produkt Safety4Transfer, jehož použití minimalizuje možnost zcizení dat „na cestě“. „Ve spolupráci s předním českým specialistou na kybernetickou bezpečnost inženýrem Pavlem Mendlem jsme vyvinuli software Safety4Transfer, který řeší přímo tuto problematiku,“ říká Petr Samek z CNS a.s.

Businessman touching GDPR (general data protection regulation), Internet security.Zabezpečení přenosu je zajištěno šifrováním veřejnými klíči (PKI). „Novum však spočívá v nasazení výsledku našeho dlouhodobého výzkumu v oblasti systémů pro správu klíčů, tzv. klíčového hospodářství, které díky využití synergií mnohonásobně navyšuje míru bezpečnosti,“ vysvětluje Pavel Mendl. Samozřejmostí je využití zabezpečeného HTTPS protokolu, který si software otevírá pro každou komunikaci zvlášť, dále je využito výhod cloudové platformy Microsoft Azure a vlastního způsobu fragmentace a defragmentace souborů. „Ve spojení s end-to-end šifrováním sadou private a public klíčů tak tento software představuje velmi robustní řešení pro kohokoli, komu záleží na bezpečnosti dat, která sdílí s někým jiným,“ dodává Mendl.

Velkým očekáváním je nasazení vlastního způsobu šifrování na základě Vernamovy šifry, který firma vyvíjí přes pět let. Po úspěšných testech bude tuto novinku postupně nasazovat do vlastních komerčních řešení a ve spolupráci s partnery v Evropě a v USA i do dalších produktů. „U těch uživatelů, kteří se již nyní rozhodnou využívat verzi založenou na PKI pak bude případný upgrade snadnou záležitostí i díky kontinuitě již zavedených uživatelských návyků,“ uzavírá Mendl.

Více z rubriky Počítače

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.