Sociální sítě
Nahoru

Tipy na lehká francouzská vína, která milují ženy

Someliér Cédric Picot pracoval po boku Alaina Ducasse v restauraci Louis XV, kam chodila pravidelně na oběd monacká knížecí rodina. Dostal doporučení do Elysejského paláce na místo soukromého majordoma pro prezidenta republiky Jacqua Chiraca a jeho choti. Obsluhoval velikány tohoto světa Její Veličenstvo anglickou královnu Alžbětu II., krále Maroka, Jeho Veličenstvo prezidenta Argentiny, prvního ministra Japonska, Indie a zažil tak nezapomenutelné okamžiky, ale hlavně se naučil historii, odbornost a přesnost francouzské gastronomie.

IMG_0219 (002)Od letošního roku se Cédric Picot spojuje s Kulinářským ateliérem Ola Kala v Praze. Své zkušenosti z prezidentského paláce i hvězdných michelinských restaurací v Monaku i Paříži chce nyní Cédric předávat české veřejnosti. K Čechám váží pana Picota rodinné vazby, konkrétně jeho česká žena Petra, se kterou se romanticky seznámil v Paříži. V rámci spolupráce s ateliérem Ola Kala provede zájemce francouzskou gastronomií a představí nejideálnější chuťové kombinace s víny. Cédric Picot v rámci spolupráce s Ola Kala představí veřejnosti rozmanitost francouzských chutí vín, od Normandie na severu, přes nekonečné pláže Calvadosu a střed Francie se zámky na Loiře se svými sklepy, kde se v podzemí pěstují žampiony, po jih Francie s Camargem se stády bílých koní a s poli rýže. A pak Provence se svými olivovníky a vůní levandule, se zvláštním světlem, které najdete na obrazech malířů, až po jihovýchod s foie gras a se sklepy, ve kterých zrají rokfory a mořská pobřeží bohatá rybami, všechna údolí a hory plné různorodých sýrů. A tisíce vinic rozesetých po celé Francii. Objevte vůně, chutě a krásy Francie se Cédricem Picotem v Kulinářském ateliéru OlaKala.

IMG_0179 (002)Jsem původem Francouz, narodil jsem se v regionu Franche Comté ve městě Besancon, což je hlavní město hodinářství, nedaleko švýcarských hranic. Tento gastronomický region je ze všech stran obklopen vinicemi Jury, Burgundska, Alsaska a Beaujolais. Od dětství mě rodiče a prarodiče vedli k tomu, abych vnímal všechny chutě dobrých produktů, které poskytuje naše země a měl z nich potěšení,“ uvádí Cédric Picot, someliér a gastronomický ambasador. „Vzpomínám si na to, jak jsem jako malý kluk chodil do zahrady trhat lusky hrášku, jedl mrkev čerstvě vytaženou ze záhonku, jak jsem trhal třešně a rybíz v rodinném sadu, chodil s bandaskou pro mléko na farmu nebo s dědečkem chodil do jeho sklepa vybrat láhev vína či jak jsem si hrál s králíky nebo s duhovými pstruhy, které jsme právě vylovili ze známé řeky Loue. Měl jsem štěstí, že jsem vždy jedl kvalitní domácí kuchyni, která byla připravována s láskou a respektem k bio produktům. Dnes jsou ve stravování produkty bio tendencí, ale nejdůležitější je se stravovat zdravě a kvalitně,“ dodává Cédric Picot.

IMG_0213 (002)Pan Cédric Picot jezdí do Čech pravidelně již 15 let, a to do rodiny svojí ženy. Již od počátku vnímá, jak se snaha o kvalitnější stravu a pití v Čechách každým rokem zvyšuje,“ uvádí Petr Rýdl, majitel Kulinářského ateliéru OlaKala. „Proto se rozhodl spojit se právě s naším kulinářským ateliérem a podělit se o své zkušenosti s tím vším, co se po více než dvaceti letech v oboru naučil, vším, co se vína a potěšení z chuti dobrého jídla týká. Jak rád Cédric poeticky říká, chce se zejména podělit o zkušenosti, chuťové emoce, o potěšení z chutí a chuť z potěšení,“ dodává Petr Rýdl.

IMG_0232 (002)Sedmero rad a tipů, jak si užít gastronomické léto

Nastal ideální čas k degustování růžových vín. Pokud máte raději silnější růžová vína, dejte si k nim spíše pečené maso. Čas pikniků, opékání, salátů, letního tepla už je tady. Jak tedy správně postupovat v horkých dnech při výběru toho správného vína tak, abychom si pochutnali a zároveň se osvěžili?

Výběr může být jednoduchý, přitom zcela správný:

Vybírejte vína lehká, ovocná, světlá. Upřednostňujte vína mladá před staršími ročníky. Při velkých teplech lépe degustujte vína ovocná a lehká, světlá a suchá, ideální k salátům, jemným uzeninám, jahodám.

Z bílých vín vybírejte:

Vína lehká a minerální, ovocná a vzdušná. Odrůdy vhodné k letním dnům: sauvignon, ryzling, vermentino.

Co se sladkých vín týče:

Vybírejte spíše vína méně sladká, aby nebyla příliš chuťově těžká, mohou ovšem skvěle doprovodit ovocné zákusky s bílým či žlutým ovocem (broskve, meruňky či žlutý meloun).

Z červených vín vybírejte:

Upřednostňujte spíše lehká červená vína (ne moc silná s taniny), která se budou hodit ke grilovanému naloženému masu, jako například červená vína z Loiry, Beaujolais. Těžká červená vína se obecně nehodí k teplým letním dnům, připadala by vám moc těžká.

Šumivá vína:

Sama o sobě již mají slavnostní nádech, bublinky jsou osvěžující, takže neváhejte. Ale stále platí stejné pravidlo, upřednostnit vína mladá.

Jak správně servírovat v létě

Vína servírujte vždy při správné osvěžující teplotě 8-10 stupňů růžová a bílá vína a 14-15 stupňů pro vína červená. Láhev dejte chladit do kyblíku se studenou vodou, do kterého přidejte ledové kostky nebo dejte přímo do chladiče na láhve (to pomůže udržet teplotu, ale pozor víno nepodchladit). Nejlepším teploměrem budou Vaše ústa. Vína nalévejte v menším množství ale častěji. Z lednice vína vyndávejte až těsně před podáváním, hlavně červená. Silná vína nepijte přes den, ale spíše navečer, když již nejsou tak velké venkovní teploty. Ale hlavně nikdy nedávejte do Vaší sklenky vína kousky ledu, respektujte práci vinaře. Vína se šroubovací zátkou jsou velice praktická při pikniku.

Více z rubriky Restaurace

  • Jak proměnit talíř v malé umělecké dílo

    Pokrmy v podání nejlepších šéfkuchařů překvapují skvostnou vizuální stránkou, která zaujme nečekaným souzněním nejrůznějších tvarů a barev. Šéfkuchař restaurace Triton Tomáš...

    Jan Pešek9.3.2020
  • Óda na tatarák v La Verandě

    Jako čtyři mušketýři, jeden lepší než druhý, všichni inspirativní a plní překvapení. Parádní Kvarteto tataráků, které pro své hosty namíchal šéfkuchař...

    Jan Pešek4.3.2020
  • Café Electric už láká svým velikonočním menu

    Velikonoční svátky jsou časem, kdy si na talíři dopřáváme samé dobroty – nádivky, vajíčka, mazance nebo beránky. Každý je slaví trochu...

    Jan Pešek3.3.2020
  • Život plný delikátních momentů

    Ani hollywoodský herec Jackie Chan při své návštěvě Prahy neodolal a do Café Mondieu v obchodním centru Westfield Chodov si zašel...

    Veronika Nováková26.2.2020
  • Návrat polární tresky

    Jen do konce února se v pražském Kampa Parku servíruje tradiční skandinávská pochoutka, polární treska, která se smí lovit jen v...

    Veronika Nováková11.2.2020
  • Byznys obědy bez kompromisů

    Od pondělí do pátku je standardní dopolední otázkou na všech pracovištích, kde poobědvat. Pracujete-li v centru Prahy, máte štěstí. Existuje totiž...

    Jan Pešek4.2.2020
  • Tamilské kari láká náročné

    Kari je původně tamilský pokrm připomínající ragú nebo možná blíže pojmenovaný eintopf. Jedná se o malé kousky surovin (masa, ryb nebo...

    Jan Pešek3.2.2020
  • HANZU přináší úžasné barvy a chutě asijské kuchyně

    Oblíbená pražská Asian Fusion restaurace SaSaZu představuje svojí sestru HANZU. Nová restaurace, umístěná přímo v centru Prahy, přináší sofistikované kulinářské umění...

    Jan Pešek31.1.2020
  • Objevte, jak chutná dejvické Středomoří

    Jak by se vám líbilo navštívit místo inspirované cestovatelskými zážitky z měst podél Středozemního moře a zažít svěží atmosféru jižního temperamentu...

    Jan Pešek23.1.2020
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.