Sociální sítě
Nahoru

Tipy na lehká francouzská vína, která milují ženy

Someliér Cédric Picot pracoval po boku Alaina Ducasse v restauraci Louis XV, kam chodila pravidelně na oběd monacká knížecí rodina. Dostal doporučení do Elysejského paláce na místo soukromého majordoma pro prezidenta republiky Jacqua Chiraca a jeho choti. Obsluhoval velikány tohoto světa Její Veličenstvo anglickou královnu Alžbětu II., krále Maroka, Jeho Veličenstvo prezidenta Argentiny, prvního ministra Japonska, Indie a zažil tak nezapomenutelné okamžiky, ale hlavně se naučil historii, odbornost a přesnost francouzské gastronomie.

IMG_0219 (002)Od letošního roku se Cédric Picot spojuje s Kulinářským ateliérem Ola Kala v Praze. Své zkušenosti z prezidentského paláce i hvězdných michelinských restaurací v Monaku i Paříži chce nyní Cédric předávat české veřejnosti. K Čechám váží pana Picota rodinné vazby, konkrétně jeho česká žena Petra, se kterou se romanticky seznámil v Paříži. V rámci spolupráce s ateliérem Ola Kala provede zájemce francouzskou gastronomií a představí nejideálnější chuťové kombinace s víny. Cédric Picot v rámci spolupráce s Ola Kala představí veřejnosti rozmanitost francouzských chutí vín, od Normandie na severu, přes nekonečné pláže Calvadosu a střed Francie se zámky na Loiře se svými sklepy, kde se v podzemí pěstují žampiony, po jih Francie s Camargem se stády bílých koní a s poli rýže. A pak Provence se svými olivovníky a vůní levandule, se zvláštním světlem, které najdete na obrazech malířů, až po jihovýchod s foie gras a se sklepy, ve kterých zrají rokfory a mořská pobřeží bohatá rybami, všechna údolí a hory plné různorodých sýrů. A tisíce vinic rozesetých po celé Francii. Objevte vůně, chutě a krásy Francie se Cédricem Picotem v Kulinářském ateliéru OlaKala.

IMG_0179 (002)Jsem původem Francouz, narodil jsem se v regionu Franche Comté ve městě Besancon, což je hlavní město hodinářství, nedaleko švýcarských hranic. Tento gastronomický region je ze všech stran obklopen vinicemi Jury, Burgundska, Alsaska a Beaujolais. Od dětství mě rodiče a prarodiče vedli k tomu, abych vnímal všechny chutě dobrých produktů, které poskytuje naše země a měl z nich potěšení,“ uvádí Cédric Picot, someliér a gastronomický ambasador. „Vzpomínám si na to, jak jsem jako malý kluk chodil do zahrady trhat lusky hrášku, jedl mrkev čerstvě vytaženou ze záhonku, jak jsem trhal třešně a rybíz v rodinném sadu, chodil s bandaskou pro mléko na farmu nebo s dědečkem chodil do jeho sklepa vybrat láhev vína či jak jsem si hrál s králíky nebo s duhovými pstruhy, které jsme právě vylovili ze známé řeky Loue. Měl jsem štěstí, že jsem vždy jedl kvalitní domácí kuchyni, která byla připravována s láskou a respektem k bio produktům. Dnes jsou ve stravování produkty bio tendencí, ale nejdůležitější je se stravovat zdravě a kvalitně,“ dodává Cédric Picot.

IMG_0213 (002)Pan Cédric Picot jezdí do Čech pravidelně již 15 let, a to do rodiny svojí ženy. Již od počátku vnímá, jak se snaha o kvalitnější stravu a pití v Čechách každým rokem zvyšuje,“ uvádí Petr Rýdl, majitel Kulinářského ateliéru OlaKala. „Proto se rozhodl spojit se právě s naším kulinářským ateliérem a podělit se o své zkušenosti s tím vším, co se po více než dvaceti letech v oboru naučil, vším, co se vína a potěšení z chuti dobrého jídla týká. Jak rád Cédric poeticky říká, chce se zejména podělit o zkušenosti, chuťové emoce, o potěšení z chutí a chuť z potěšení,“ dodává Petr Rýdl.

IMG_0232 (002)Sedmero rad a tipů, jak si užít gastronomické léto

Nastal ideální čas k degustování růžových vín. Pokud máte raději silnější růžová vína, dejte si k nim spíše pečené maso. Čas pikniků, opékání, salátů, letního tepla už je tady. Jak tedy správně postupovat v horkých dnech při výběru toho správného vína tak, abychom si pochutnali a zároveň se osvěžili?

Výběr může být jednoduchý, přitom zcela správný:

Vybírejte vína lehká, ovocná, světlá. Upřednostňujte vína mladá před staršími ročníky. Při velkých teplech lépe degustujte vína ovocná a lehká, světlá a suchá, ideální k salátům, jemným uzeninám, jahodám.

Z bílých vín vybírejte:

Vína lehká a minerální, ovocná a vzdušná. Odrůdy vhodné k letním dnům: sauvignon, ryzling, vermentino.

Co se sladkých vín týče:

Vybírejte spíše vína méně sladká, aby nebyla příliš chuťově těžká, mohou ovšem skvěle doprovodit ovocné zákusky s bílým či žlutým ovocem (broskve, meruňky či žlutý meloun).

Z červených vín vybírejte:

Upřednostňujte spíše lehká červená vína (ne moc silná s taniny), která se budou hodit ke grilovanému naloženému masu, jako například červená vína z Loiry, Beaujolais. Těžká červená vína se obecně nehodí k teplým letním dnům, připadala by vám moc těžká.

Šumivá vína:

Sama o sobě již mají slavnostní nádech, bublinky jsou osvěžující, takže neváhejte. Ale stále platí stejné pravidlo, upřednostnit vína mladá.

Jak správně servírovat v létě

Vína servírujte vždy při správné osvěžující teplotě 8-10 stupňů růžová a bílá vína a 14-15 stupňů pro vína červená. Láhev dejte chladit do kyblíku se studenou vodou, do kterého přidejte ledové kostky nebo dejte přímo do chladiče na láhve (to pomůže udržet teplotu, ale pozor víno nepodchladit). Nejlepším teploměrem budou Vaše ústa. Vína nalévejte v menším množství ale častěji. Z lednice vína vyndávejte až těsně před podáváním, hlavně červená. Silná vína nepijte přes den, ale spíše navečer, když již nejsou tak velké venkovní teploty. Ale hlavně nikdy nedávejte do Vaší sklenky vína kousky ledu, respektujte práci vinaře. Vína se šroubovací zátkou jsou velice praktická při pikniku.

Více z rubriky Restaurace

  • Za středomořskou kuchyní do Hliněné bašty

    Dlouholeté zkušenosti a mimořádně poctivá práce šéfkuchaře Hynka Vávry udělaly z Hliněné bašty jeden z majáků tuzemské gastronomie. Vyhlášená průhonická restaurace...

    Marek Zelený13.5.2022
  • Španělsko na dosah: Tapas Bar Miró

    Temperament Španělů dokonale vystihl Woody Allen ve svém romanticky pojatém dramatu Vicky Cristina Barcelona. Bouřlivé emoce, vášeň ale i fantastické chutě...

    Jan Lidmaňský24.4.2022
  • Humr jinak

    Terasa U Prince je známá svými prvotřídními humry s nekonečným výhledem po staré Praze. Ve spodní částí historického domu se nachází...

    Jan Pešek7.4.2022
  • Michelinský Marco Veneruso šéfkuchařem v CottoCrudo

    Restaurace hotelu Four Seasons v Praze nově vede italský šéfkuchař Marco Veneruso, CottoCrudo výrazně mění své menu. Do Česka Marco přichází...

    Jan Pešek29.3.2022
  • Nový šéfkuchař restaurace DEER

    Restaurace DEER je ukrytá v tajemné uličce v samém centru města. 300 metrů ze Staroměstského náměstí se nachází gastronomická oáza, která...

    Marek Zelený8.3.2022
  • Nové menu šéfkuchaře Marka Hosnedla v restauraci Masaryčka

    Restaurace Masaryčka v centru Prahy se otevřela po velkorysé rekonstrukci před necelým půl rokem. Vyhlášené nádražní restauraci se podařilo více než...

    Marek Zelený15.2.2022
  • Klasika v 21. století

    Casual fine dining J&J v Teplicích je gastronomickou ikonou. Žádný jiný podnik není v kraji lepší a možná i za hranicemi...

    Marek Zelený21.1.2022
  • PRU58 lunch menu

    Restaurace PRU58 v pražských Holešovicích je jedním z mála klenotů pandemie. Dalo by se na prstech spočítat kolik nových podniků v...

    Jan Pešek17.1.2022
  • Jídlo, chleba, pivo: Zastavte se U Kalendů

    V pražském Podskalí otevřela restaurace s pekárnou U Kalendů. Vedou ji zkušení lidé z Ambiente a propojují v ní kuchařské, pekařské...

    Jan Pešek9.12.2021
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.