Sociální sítě
Nahoru

Czapek se vrací do České republiky s jedinečnou kolekcí hodinek

Hodinářský mistr z 19. století, Czapek & Cie, se vrací do České republiky, na jejímž území se zakladatel společnosti narodil. Při této příležitosti, značka představuje speciální edici oslavující 100. výročí České republiky. Tato vytříbená kolekce byla představena během jedinečné příležitosti v Lobkovickém paláci na Pražském hradě ve spolupráci se společností Koscom – místním partnerem značky Czapek.

Czapek & Cie, švýcarský hodinkářský mistr s českým původem, se vrací ke kořenům a opět je přítomen na českém trhu. Značku založil v 19. století František Czapek, hodinář narozený v Semonicích (v tehdejším Českém království), který se nejprve přesídlil do Polska a poté do Švýcarska. V Ženevě si František změnil jméno na François a zbytek svého života zasvětil umění hodinkářského řemesla.

Ve Švýcarsku se Czapkovým partnerem stal nejprve Moreau a o něco později Antoni Patek. Když se jejich cesty rozdělily, založil v roce 1845 vlastní firmu Czapek & Cie, jejíž ateliér byl v Ženevě a prodejny ve Varšavě a v Paříži, přičemž Czapek se stal i oficiálním hodinářem císaře Napoleona III. Záhadně zmizel roku 1869 a dodnes se o jeho smrti nic neví. Název Czapek znovu oživili ve Švýcarsku dne 12. 12. 2012 tři podnikatelé, v Praze sídlící Harry Guhl, Xavier de Roquemaurel a Sebastien Follonier. Kolekce byla oficiálně na trh uvedena v listopadu 2015.

Dnes, Czapek & Cie zahajuje svou novou éru na českém trhu ve spolupráci se svým místním partnerem, hodinářstvím Koscom. Znovuzrození značky odhalí limitovanou edici hodinek s názvem “Anniversary” na počest zakladatele firmy a jeho svazkům s rodnou zemí. V neděli 28. října 2018 totiž Česká republika oslaví 100. výročí založení nezávislého Československa.

Přestože František Czapek vytvářel svá nejbrilantnější mistrovská díla v zahraničí, často na svých časoměrech zobrazoval historické odkazy”, vysvětluje Xavier de Roquemaurel, CEO společnosti Czapek & Cie. “Model Anniversary vzdává hold této dlouhodobé tradici”.

Na číselníku této speciální edice se na 12. hodině nachází erbovní znamení Českého království vyobrazené jako v dobách vzniku Československa. Nápis “Pravda vítězí” na číselníku je mottem země, tak jako stojí i na Prezidentském znaku. Tyto jedinečné vlastnosti ve spojení s jemnou elegancí Czapekových estetických kódů – ručky zakončené motivem liliových květů, protáhlé římské číslice a dva malé ciferníky, jeden se vteřinovou ručkou a druhý s indikacím rezervy nátahu – vytvářejí vskutku vytříbené hodinky, v nichž se mísí švýcarská přesnost s českým duchem.

Kromě speciální výroční edice jsou na českém trhu k dispozici také všechny obvyklé kolekce: hodinky “Quai des Bergues” jak dámské tak i pánské, společně s “Place Vendôme” zpestřené tourbillonem a novou kolekcí chronometrů “Faubourg de Cracovie”.

Historie a tradice jsou pro český lid velmi důležité hodnoty, takže coby největší maloobchodní prodejce v zemi jsme se rozhodli podpořit projekt společnosti Czapek – řemeslné dílny vytvářející unikátní švýcarské hodinky hluboce spjaté s Českou republikou. Jsme si jisti, že naši zákazníci ocení speciální výroční edici časomír, které vzdávají poctu naší minulosti a naše dědictví dosvědčují zajímavým způsobem.” řekl Karel Janeba, spolumajitel hodinářství Koscom.

Limitovaná výroční edice čítá pouze 8 hodinek, s pouzdrem z 5N červeného zlata nebo z oceli a je vyrobena ve Švýcarsku. Oficiální představení tohoto modelu se uskutečnilo naběhem exkluzivní společenské události v Lobkovickém paláci okouzlujícího Pražského hradu, v přítomnosti stovky vybraných hostí.

Toto dech beroucí místo bylo vybráno díky přátelskému vztahu firmy Czapek s princem Williamem Lobkowiczem. Princ Lobkowicz, Američan s českými kořeny, vyrostl v Bostonu (Massachusetts), ale do Československa se přestěhoval v roce 1990, aby vznesl nárok na rozsáhlý starobylý rodinný majetek, jehož restaurování, zachování a zpřístupnění se mu stalo nejen profesí ale i vášní. William Lobkowicz je jak aktivním podpůrcem značky Czapek tak i jejím nositelem.

Czapek má nádherný příběh rodinné značky, která se navrací ke své bývalé slávě a někdejšímu významu ikony vynikajícího hodinkářství nejvyšší kvality a elegance. Naše rodina, která se vrátila po 50 letech nacismu a komunismu, také staví na 800letém českém dědictví; vůbec poprvé zpřístupňujeme zámky a umělecké sbírky nedozírné ceny širokému publiku. Velice náš těší, že můžeme hostit značku Czapek a upozornit na historicky tradiční řemeslné mistrovství v Čechách„, prohlásil William Lobkowicz.

Jak Czapek tak i Lobkowicz jsou české příběhy se slavnou minulostí znovu dosaženou díky kreativitě a pomoci vášnivých podnikatelů. Oba pracují na opětovném nastolení bezvadné kvality a historickém jménu a značce. Ačkoli není ani zdaleka všechno hotovo, jeden důležitý krok už byl přeci učiněn: Czapek se vrací ke svým kořenům.

Více z rubriky Akce

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.