Sociální sítě
Nahoru

Charitativní výlov rybníka v Lužanech podpořili mladí nadšenci tradičního řemesla

Každé roční období má něco do sebe a není tomu jinak ani u podzimu. Se zbarvením stromů do široké palety teplých odstínů se začnou vypouštět rybníky a probíhá výlov ryb. Tradiční rybářské řemeslo se tak dostane opět do popředí mezi podzimními aktivitami. Charitativní výlov proběhl také 24. října v obci Lužany u místního rybníku za přítomnosti Drůbežářského závodu Klatovy. Společnost k výlovu pozvala i děti z Dětského domova Kašperské hory, Sušice a Chanovice, kde pro ně společně s Klatovským rybářstvím měla přichystaný zábavný program na celý den.

Letošním místem pro každoroční charitativní výlov s Drůbežářským závodem Klatovy byla obec Lužany na Plzeňsku. Půvabné místo poskytlo dětem pohled na rybářské řemeslo a během výlovu, který dle zvyků začíná v časných ranních hodinách, bylo dětem vysvětleno mnoho zajímavostí formou odborné přednášky. Mohly tak na vlastní oči vidět zástupce ryb, které v místním rybníku žijí, dozvěděly se, čím se živí, jak jsou chráněny před ostatními a co obnáší práce rybáře. S těmito informacemi je detailně seznámil zootechnik Klatovského rybářství a.s. Jan Kanta. Stejně tak byly děti svědky i jednotlivých úkonů, které předcházejí tomu, než se ryba objeví na talíři.

Během dopoledne si děti ještě užily přírody a podívaly se do velmi krásného hotelového a jezdeckého areálu. Jednalo se o Dvůr Krutěnice. Majitelka, Libuše Poskočilová, provedla děti po objektu a seznámila je nejen s technikami jízdy na koni, ale vysvětila jim i základní pojmy a představila jednotlivé koně, kteří jsou v areálu ustájeni. Pak už následoval rychlý přesun do tepla ke krbu do nedalekých Horažďovic, kde se děti posilnily a doplnily energii.

Rybářské řemeslo bude při výlovu k vidění na vybraných lokalitách do konce listopadu, pak ryby většina z nás uvidí až na Vánoce na sváteční tabuli.

Více z rubriky Nadace a pomoc

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.