Sociální sítě
Nahoru

Diadém Hanuše Lamra obohatí sbírky Národního muzea

Mezi dvěma sty nejvýznamnějšími a nejzajímavějšími sbírkovými předměty na výstavě 2 x 100 ve znovuotevřené historické budově Národního muzea se nachází také jediné dílo od současného autora – diadém Sbírka designéra a šperkaře Hanuše Lamra. Umělec jej vytvořil speciálně pro tuto příležitost a vzdává tak hold 200letému výročí založení jedné z našich nejvýznamnějších kulturních institucí a zároveň 100 letům republiky. Po skončení výstavy se diadém stane součástí sbírek Národního muzea.

Diadémem jsem chtěl vzdát poctu Národnímu muzeu a jeho uměleckým a přírodovědným sbírkám. V dětství jsem historickou budovu pravidelně navštěvoval a sám jsem vášnivým sběratelem přírodnin i výtvorů lidských rukou,“ říká Hanuš Lamr a dodává, že práce pro tuto instituci pro něj znamená velkou čest i odpovědnost.

Podklad kompozice diadému tvoří pás stříbrného plechu, snoubí se zde úlomky či úponky rostlin s krystaly kamenů v surovém stavu. Uplatnění zde nalezly kousky, k nimž má Hanuš osobní vztah a které jsou ukázkou z jeho sbírky – například krystal záhnědy z Vysočiny, český granát, či úlomek rozchodníku z předzahrádky jedné strašnické dámy.

K prostému tvaru diadému inspiroval Hanuše i jeden z nejtajemnějších středověkých nálezů u nás, stříbrná románská čelenka z 12. století, objevená při zemních pracích v Českých Budějovicích. „Čelenka je příkladem skvělého řemeslného zpracování kombinací ražení a tepání. Reliéfy znázorňují trůnící panovníky a ozbrojené bojovníky v arkádách. I tento skvost můžete na výstavě zhlédnout a porovnat ho s jeho novodobým pendantem,“ doplňuje Míra Burianová, autorka výstavy 2 x 100 a kurátorka sbírky novodobé módy Národního muzea.

K letošnímu 100. výročí založení Československé republiky vytvořil Hanuš Lamr i speciální šperk s názvem Srdce republiky z aktuální kolekce Sacré Coeur. Motiv srdcovky je zde umocněn symbolickým využitím barev národní vlajky. Stříbrné srdce znázorňuje bílou, náhrdelník z lapisu lazuli modrou a korálová kapka červenou barvu. Z důvodu ochrany korálových útesů zde byl využit tzv. rekonstruovaný korál. Inspiraci Lamr opět nalézá v národním stylu i tvorbě Dušana Jurkoviče. Šperk charakterizují čisté barevné tóny, symetrie i záměrná jednoduchost symbolů.

Více z rubriky Sběratelské klenoty

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.