Sociální sítě
Nahoru

Třítisícovky, vodopády a tabákové plantáže

Písečné pláže, tyrkysové moře a kokosové palmy patří mezi tradiční symboly Dominikánské republiky. Země je však i jedním z hlavních světových exportérů ručně balených doutníků,  leží zde nejvyšší vrchol Karibiku a dokonce i jeden z nejvyšších vodopádů karibské oblasti. Řeč je o pohoří Cordillera Central ve vnitrozemí Dominikánské republiky.

Pohoří je od hlavního města Santo Dominga vzdálené přibližně 140 km, přičemž výchozími body na výlety jsou města Jarabacoa a Constanza. Z dominikánské metropole sem pohodlně dojedete autem, nebo autobusem společnosti Caribe Tours přibližně za 2,5 hodiny.

Dominikánské vnitrozemí je rájem pro vyznavače pěší turistiky, cyklistiky, paraglidingu, nebo projížděk na koních. Mezi další oblíbené aktivity patří rafting, sjezd na kánoi a slaňování. Okolí města Constanza připomíná alpskou krajinu, noční teploty tady od prosince do března klesají k nule a výjimkou posledních let nebyla ani lehká sněhová pokrývka. Regionu se proto často přezdívá Dominikánské Švýcarsko.

Na území Cordillera Central se rozkládá několik národních parků. Hlavním lákadlem je národní park Armando Bermúdez, na jehož území leží Pico Duarte – nejvyšší hora Karibiku (3 087 m n.m.). Výstup zabere dva až čtyři dny a lze podniknout jen za doprovodu horského průvodce. Cestou postupně projdete pásma tropického, listnatého, borovicového a mlžného lesa. Zahlédnout přitom můžete papoušky, datly, sokoly Guaraguao, nebo třeba hutie.

Pokud jsou vaše časové možnosti omezené, vydejte se alespoň na výlet do národního parku Juan Bautista Perez Rancier k vodopádu Aguas Blancas. Ten je svou výškou 83 m považovaný za jeden z nejvyšších v Karibiku. Pohled na hřmící vodní stěnu je fascinující a průzračná laguna pod kaskádou přímo vybízí ke koupeli.  Další z vodopádů se nachází v rezervaci Salto de Jimenoa. Trek sem vede džunglí přes několik visacích mostů s výhledem na okolní hory a řeku Yaque del Norte.

Z dalších zajímavostí stojí za zmínku monument ve tvaru pyramidy Los Piramides postavený v roce 1958 jako poděkování za dokončení horské silnice, nebo skála La Piedra Letrada pokrytá petroglyfy, jež kdysi sloužila jako svatyně indiánského kmene Taíno.

V podhůří Cordillera Central v okolí města Santiago de los Caballeros se rozkládají tabákové plantáže. Pokud tudy budete projíždět, určitě se zastavte v některé z místních manufaktur na výrobu ručně balených doutníků.

Více z rubriky Exotika

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.