Sociální sítě
Nahoru

První elektromobily smart ed konečně v ČR

Elektromobilní vozy jsou čím dál víc populárnější, spektrum nabídky v této sféře roste neuvěřitelnou rychlostí. Vaši pozornost upoutá smart electric drive. Horká novinka na českém trhu.

Společnost Mercedes-Benz Česká republika ohlásila, že v těchto dnech předává společnosti E.ON prvních 10 vozů typu smart electric drive (ed) z celkem 25 kusů. Není překvapující, že s touto novinkou přišla právě tato společnost, Mercedes-Benz představil už před dvěma lety na Pařížském autosalonu svou novou produktovou a technologickou značku pro elektrickou mobilitu a s výhledem do budoucna můžeme očekávat, že půjde o průlom ve světě automobilismu.

V polovině roku 2019 bude na trh uveden první model Mercedes-Benz značky EQ (technologická značka označující Electric Intelligence): prostorné SUV EQC (kombinovaná spotřeba elektrické energie by měla být: 22,2 kWh/100 km; kombinované emise CO2: 0 g/km). Podle prvotních náznaků se můžeme opět těšit na designový unikát. Model nás ohromí čistým estetickým charakterem a pro tuto značku typickými barevnými doplňky. Je jasné, že se můžeme těšit na avantgardní zásah do světa elektromobilové estetiky. Stejnou měrou Mercedes-Benz promluví samozřejmě i do sféry technologické. Ostatně už v minulosti značka dokázala, že na tomto poli hraje prim.

Připomeňme si, že před 40 lety to byl právě Mercedes-Benz, který spolu s Boschem představil protiblokovací systém ABS, tehdy světovou inovací, jež nově definovala vztah mezi řidičem a automobilem. Nové technologické možnosti představují pro Mercedes-Benz výzvy, které úspěšně přetavuje ze snů ve skutečnost. Že úspěšně v těchto zkouškách obstává, dokazují i úspěchy v nejnáročnějším automobilovém sportu Formuli 1. Stříbrné barvy týmu McLaren hájí jeden z nejviditelnějších talentů současnosti Lewis Hamilton, který si právě v monopostu McLarenu před lety dojel na konci sezony pro titul mistra světa, navíc nejmladšího v historii tohoto sportu.

Mercedes-Benz má silné jméno na poli hybridů a elektromobilů, u nás byl i první, kdo přihlašoval sériově vyráběné elektromobily. Smart ed jsou tak první z elektromobilů, které budou nasazeny v různých místech České republiky. Pro zajímavost – ve zkušebním provozu začaly elektrické smarty jezdit v Londýně už v roce 2007, pak se přidal Berlín, následně další evropská, americká i asijská města a od podzimu 2010 se připojila i Česká republika. Současné smart ed druhé generace jsou vybaveny lithium-ionovými akumulátory s vysokou účinností, se kterými vůz na jedno nabití ujede v městském provozu přibližně 135 km, aniž by vyprodukoval jediný gram škodlivých emisí. Akumulátory lze dobíjet jednak z běžné domácí elektrické zásuvky, nebo u speciálních dobíjecích stojanů, které budou postupně budovány.

Mercedes-Benz zintenzivňuje proces elektrifikace automobilů a plánuje, že do roku 2022 bude elektrifikováno kompletní portfolio divize této značky. Pro představu – v každém segmentu si budete moci vybrat z různých elektrifikovaných alternativ, od praktických smartů až po velkorysá SUV. Právě očekávaný crossover EQC slibuje nové dimenze požitků z jízdy i radosti z praktičnosti. Jedná se o spojení vysoké jízdní dynamiky s hospodárností a v neposlední řadě i estetický skvost. Toho všeho se už nemůžeme dočkat.

 

Více z rubriky Auta

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.