Sociální sítě
Nahoru

Nový resort na Zanzibaru od českých architektů

Britsko-česká architektonická kancelář Jestico + Whiles stojí za návrhem a interiérovým designem nově otevřeného hotelového resortu Zuri Zanzibar v oblasti Kendwa, která se nachází na severozápadním pobřeží zanzibarského ostrova Unguja. Ostrov koření, jak se Zanzibaru přezdívá, je součástí afrického státu Tanzanie. Destinace za minulý rok více než zdvojnásobila počet turistů (z 162 242 v roce 2016 na 376 000 v roce 2017). Tento trend i nadále úspěšně pokračuje s otevřením Zuri Zanzibar letos v létě.

Hotelový komplex Zuri Zanzibar vznikl přímo u pláže na dvanáctihektarovém pozemku. Resort tvoří 55 stylových bungalovů, vily a také apartmány s prostornými soukromými terasami, které poskytují dechberoucí výhled na západně orientovanou a 300 metrů dlouhou hotelovou pláž omývanou Indickým oceánem. Bungalovy, které jsou na pozemku rozesety v malých skupinách, jsou obklopeny hustou zelení, která vytváří pro každého hosta soukromý prostor zahrady. Přírodní střechy bungalovů z tradiční africké krytiny miasa chrání nejen vnitřní prostor bungalovů, ale i terasy, kde mohou hosté odpočívat a trávit čas na čerstvém vzduchu. Zvolené unikátní řešení je inspirované geniem loci ostrova a liší se od standardního přístupu k navrhování hotelových komplexů.

V architektonickém konceptu sehrály hlavní roli ekologie a udržitelnost. Při výstavbě byly ve velké míře využívány materiály z místních zdrojů, na pozemku bylo zbudováno vlastní odsolovací zařízení a důraz byl kladen také na recyklaci, například odpadních vod pro zavlažování. Společně s výstavbou hotelového resortu vznikla i celá řada komunitních projektů ve prospěch místních obyvatel: nechybělo vybudování studní v okolí vesnice Kendwa či renovace zdejší školy. Místní obyvatelé, kteří se podíleli na stavbě, prošli také školením a seznámili se s tradičními metodami výstavby jako třeba využitím listů banánovníku pro tvorbu střech. Kromě toho ve vesnici vzniklo speciální výukové středisko pro zdejší obyvatele, kteří projevili zájem v hotelu pracovat.

Bungalovy byly navrženy tak, aby se pomyslně vznášely nad zemí a využívaly denní stín i mořský vánek jako přírodní zdroje ochlazování vnitřních prostor, což přispívá k zachování přirozeného ekosystému a negativně nezasahuje do fauny a flóry. V resortu je dále schraňována dešťová voda a několik vrtů na pozemku čerpá slanou vodu, kterou následně odsolovací zařízení přeměňuje na pitnou vodu pro celý resort. V samotném centru hotelového komplexu se nachází zahrada plná rozmanitých rostlin a stromů lokálního původu, které vytvářejí ideální zákoutí pro meditaci a jógu. Nechybí ani kurzy tradiční svahilské kuchyně. Ta ve velké míře využívá různých druhů koření, které jsou taktéž pěstovány přímo v resortu.

Architektonický návrh i design interiérů vychází ze zanzibarské kultury, klimatu a geografického umístění, což se odráží ve zvolených materiálech, organizaci prostor i zjevných odkazech na bohatou historii, tradici a rukodělnou výrobu místních obyvatel. Africký design, patrný z vyřezávaných dveří, miasových střech (z tradičního tanzanského materiálu, který se vyrábí ze suché slámy), využití vytěženého korálového kamene pro opěrné stěny terénu, obložení i konstrukci zdí či povrchovou úpravu cest a pěšin, vytváří klidnou a elegantní atmosféru v celém resortu.

Zuri Zanzibar je součástí globální sítě The Design Hotels, ve které vyniká svými úchvatnými interiéry tvořenými kombinací moderních prvků a tradičních afrických vlivů – ať už se jedná o vybraný nábytek, africké umění v podobě jedinečných maleb a vzorů od umělkyně Sarah Markes (pocházející z Tanzanie) nebo závěsy z papírových korálků vyrobené z recyklovaných časopisů od zdejší společnosti „Chako“. Ta zaměstnává místní ženy s cílem podporovat jejich samostatnost.

V resortu je k dispozici sedm různých stylových posezení – barů a restaurací, nabízejících to nejlepší z africké, arabské a asijské kuchyně s evropskými a indickými vlivy. Kulinářským vrcholem je zákaznický servis „Dining by Design“, který hostům poskytuje možnost vychutnat si nezapomenutelnou večeři či si vyzkoušet soukromou lekci vaření pod širým nebem v pohádkových kulisách ostrova.

Více z rubriky Ostrovy

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.