Sociální sítě
Nahoru

Šetříte při nákupu matrace? Nedělejte to a řiďte se těmito radami

Už se zase v noci převalujete a nemůžete se vyspat? Možná máte nějaké zdravotní problémy, o nichž nevíte. Mnohem pravděpodobnější ovšem je, že jste si koupili nekvalitní matraci, která vám prostě neumožňuje plnohodnotný odpočinek. Mnozí lidé bohužel pořizují drahou postel, nicméně spokojí se s matrací, jež kvalitativně neodpovídá ani standardu. Jak tady vybrat tu správnou, která bude kvalitní a nijak nenaruší váš odpočinek?

Tvrdost v hlavní roli

V první řadě se zaměřte na tvrdost matrace, jež se uvádí v celkem pěti stupních. Obecně platí, že čím má člověk vyšší hmotnost, tím by měl volit větší tvrdost. Extrémně měkké levné matrace se používají spíše pro občasné spaní na chatách a chalupách. Tradičně se nejčastěji nakupuje druhý a třetí stupeň tvrdosti. Ostatně o jakosti matrací mnohé prozradí i test matrací na Testkvality.cz.

Jaký materiál zvolit?

Mezi nejlepší matrace patří ty z pěny. Jde fakticky tři druhy. První představují variace ze studené pěny s maximální tvarovou stálostí, elastičností a maximální výdrží. Jinak se volí i viskoelastická pěna s buněčnou strukturou. Hodně oblíbená je i bio pěna. Vyrobená bývá z přírodních olejů. Z dalších materiálů je třeba jmenovat ještě taštičkové matrace, sendvičová provedení a mnohá jiná.

Potahový materiál

I jeho úloha je nezastupitelná. V hlavní roli by u něj měla být ideální cirkulace vzduchu. Stejně tak nelze zapomenout ani na elegantní provedení povrchu a samozřejmě na vlastnosti spojené s hygienou.

Uložení matrace

To se odvíjí hlavně od charakteru roštů. Mnohem lepší než rošty plné jsou ty lamelové. Díky nim totiž dokáže matrace dýchat a nikde nezůstává přebytečná vlhkost.

V neposlední řadě je nutné myslet i na cenu. Nezapomínejte se také podívat na charakter spánku. Jaké jsou fáze a co vše ho ovlivňuje, najdete třeba zde.

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky iLuxus

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.