Sociální sítě
Nahoru

Nejdražší jsou malé půjčky u nebankovních společností. Jak nepřijít o tisíce?

Rychlé malé půjčky neboli mikropůjčky představují stále častější řešení nenadálých finančních problémů. Jejich poskytovatelé klienty lákají především na rychlé a snadné sjednání úvěru. Lidé si ale neuvědomují, že celkové náklady za mikropůjčku se mohou vyšplhat na několikanásobek původně vypůjčené částky.

Mikropůjčky jsou poskytovány nebankovními společnostmi na několik týdnů. Zpravidla se jedná o částky do 10 000 korun. Malé půjčky lze sjednat online nebo prostřednictvím SMS zprávy, proto jsou často izerované jako SMS půjčka ihned a úplně každému.

Pro malé půjčky je charakteristické to, že není vyžadováno doložení příjmů. Poskytovatelé nebankovních úvěrů navíc často ani nenahlížejí do registru dlužníků. Někteří z nich přímo nabízejí okamžité půjčky pro zadlužené, které klienty mohou poměrně snadno přivést do dluhové spirály.

Nevýhodný úrok a vysoké poplatky

Předraženost malých půjček není na první pohled zjevná, protože jejich poskytovatelé často vůbec neuvádějí úrok, ale pouze celkovou částku, která bude splacena. Pokud například půjčka 3 000 korun se splatností 30 dní ve výsledku vyjde na 3 720 korun, mnoho lidí na to přistoupí. Pokud si ale člověk představí to samé na desetinásobku uvedené částky, už je patrné, jak drahé malé půjčky jsou.

RPSN se u mikropůjček pohybuje v desítkách až tisících procent. Největší problém nastává v případě prodlení se splátkou, kdy poskytovatel úvěru začne požadovat vysoké poplatky. Sankce za opožděnou splátku totiž mohou dosahovat i 2 000 korun. K tomu je třeba přičíst několik set za každou upomínku, kterou společnost dlužníkovi pošle.

Je mikropůjčka skutečně jediným řešením?

Malá půjčka může být řešením náhlého nedostatku peněz. Vždy je ale třeba počítat s tím, že při pozdním splacení se může pěkně prodražit a způsobit nemalé problémy. Před jejím sjednáním je nutné se seznámit se všemi možnými poplatky, které společnost může požadovat, a zvážit, zda neexistuje i jiná možnost. Od věci nejsou ani různá srovnání půjček, díky nimž se lze vyhnout neférovým úvěrovým společnostem.

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky iLuxus

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.