Sociální sítě
Nahoru

Unikátní sbírka známek Freddie Mercuryho na jarním veletrhu Sběratel v Praze

Osobní sbírku známek Freddie Mercuryho, nebo nejdražší platební kartu Evropy uvidí návštěvníci jarního veletrhu Sběratel, který se koná od 15. do 16. září v hotelu Olympik Congress v Praze. Více než 60 vystavovatelů z celé Evropy na něm bude nabízet mince, bankovky, poštovní známky, pohlednice a další sběratelský materiál. A nebude chybět ani oblíbená služba oceňování vlastních sbírek od nezávislých znalců.

Vlastní sbírku známek slavného zpěváka skupiny Queen zapůjčilo na dva dny do Prahy Poštovní muzeum z Velké Británie. Nejen fandy kapely bude určitě zajímat, že Freddie Mercury měl ve sbírce i československé známky a lze se tak jen dohadovat, nakolik ovlivnily kreativitu známého umělce aerodynamické křivky Tatry 603, ladné tvary nejkrásnějšího československého kabrioletu Škoda Felicia, nebo podobizna prezident Antonína Zápotockého. K výstavě bude vydána speciální sběratelská pohlednice v omezeném počtu kusů a pamětní razítko.

Na stánku Muzea cenných papírů pak bude k vidění platební karta vyrobená z opravdového zlata. Ve dvou limitovaných sériích – Black & Gold i v loňském roce vydala česká Banka CREDITAS. Jde vůbec o první takovou kartu nejen v České republice, ale v celé Evropě.

Na veletrhu bude k dostání celá řada sběratelských rarit. Odstartuje zde šestiletá série sběratelských bankovek slavných automobilů „Zlatá sbírka“ výtvarníka Václava Zapadlíka. Celkem vyjde 12 druhů bankovek, vždy dvě do roka, u příležitosti jarního a podzimního veletrhu Sběratel. Hlavním motivem první bankovky je značka Duesenberg, konkrétně model SJ z roku 1933 a má nominální hodnotu 100 „sběratelských korun“. Bankovka obsahuje celkem 17 ochranných prvků jako je vodoznak, vlákna v papíru, různé druhy ochranných giloší, speciálních rastrů a mikropísem.

Česká pošta odstartuje na jarním Sběrateli velkou akci „Poznám známky“ určenou malým sběratelům. Ti si mohou na jejím stánku vyzvednout příruční albíčko, jež vybízí k několika zajímavým aktivitám – sbírání příležitostných razítek, poštovních známek nebo vytvoření vlastní známky, kterou pak Česká pošta opravdu vydá na dopisnici. Zajímavým sběratelským suvenýrem bude dopisnice, která připomíná 30. výročí založení kapely Tata Bojs a oslavu 15 let od vydání jednoho z jejich nejúspěšnějších alb – Nanoalba. Skupina bude mít také v pátek od 12:00 přímo na veletrhu autogramiádu.

K dispozici budou na veletrhu opět oblíbené služby bezplatného oceňování sbírek, které na veletrhu nabízí Svaz českých filatelistů, Česká numismatická společnost, Muzeum cenných papírů a Klub sběratelů telefonních karet.

Zázemí čtyřhvězdičkového hotelu Olympik Congress umožňuje bezbariérový vstup pro návštěvníky a tím i snadný návoz zboží pro vystavovatele. V okolí hotelu se dá bez problému zaparkovat, v pátek s platbou v parkovacím automatu, v sobotu pak již zdarma. Hotel je situován několik minut pěšky od metra Invalidovna a zastávky tramvaje. Pro vystavovatele a návštěvníky ze zahraničí je pak velkou výhodou možnost ubytování přímo v hotelovém komplexu. Ženy a mládež do 18 let mají vstup na veletrh zdarma.

Více z rubriky Výstavy a Premiéry

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.