Sociální sítě
Nahoru

Nově objevený Caravaggio za miliardy

Představte si, že se vrhnete na rekonstrukci vašeho domu a náhodou objevíte roztrhaný obraz, který z vás může udělat milionáře. Šance jsou mizivé, ale i tak se to stalo. Jeden obyvatel z Toulouse ve Francii měl štěstí a našel v roce 2014 ztracený obraz umělce Caravaggia, a díky tomu má nálezce šanci získat až 171 milionů dolarů, tedy skoro čtyři miliardy korun.

Nejprve musel odborník na umění Marc Labarbe ověřit pravost. jedná se o dílo „Judith a Holofernes“. Potvrdilo se, že umělec maloval obraz v roce 1607 a vidíte na něm scénu z knihy Judith, ve kterém Judith svede Bethulia, nepřátelského generála, ve svém stanu těsně předtím, než ho bezohledně zabije. Vynikající umělecké dílo bylo také potvrzeno, tedy jeho autentičnost, výtvarníkem Ericem Turquinem v Paříži. Je zajímavostí, že muzeum v Louvru jej odmítlo v roce 2016 koupit poté, co ho francouzská vláda nabídla k prodeji. Existenci obrazu podtvrzuje také zmínka ve dvou dopisech pocházejících z roku 1607, a to vévodovi z Mantovy, a také Abrahammovi Vincka z Antverp v roce 1619. Vzácný nález popsal Turquin takto: „Toto je největší obraz, který jsem kdy viděl.“ a dodal: „Je to velmi násilnické ztvárnění. Je to téměř nesnesitelné. Ale on je umělec, který umí vyobrazit živě kruté události minulosti.“ Ztracená a znovu nalezená malba Caravaggia bude vydražena v aukci 27. června v Toulouse za odhadovanou cenu 171 milionů dolarů, tedy necelé 4 miliardy korun. Pokud jste opravdovými milovníky umění, nezapomeňte se zúčastnit.

Více z rubriky Aukce

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.