Sociální sítě
Nahoru

Kryptoměny jsou na světě deset let. Koupíte za ně i reality, auta, nebo umění

Píše se začátek roku 2009 a v plné síle zuří světová ekonomická krize, kterou měly z velké části na svědomí nadnárodní korporace a banky. Velké korporace ve snaze zvětšit svoje zisky začaly investovat do stále riskantnějších investic, a když se dostaly do problémů, byly zachráněny státem, aby se předešlo ještě větším škodám. Jako obrana proti této mocenské centralizaci vznikla první virtuální měna – Bitcoin.

Ten se stal do jisté míry synonymem pro celou oblast kryptoměn. Splňuje všechny základní atributy kryptoměn. Je decentralizovaný, neovládá ho žádný stát nebo banka, je transparentní díky veřejné databázi všech provedených transakcí zvané blockchain. Za transakce uživatel platí minimální nebo žádné poplatky a nelze je stornovat.

Právě blockchain je pro kryptoměnu něco jako centrální banka. Jde o speciální druh distribuované databáze uchovávající neustále se rozšiřující počet záznamů o transakcích, které jsou chráněny proti neoprávněnému zásahu jak z vnější strany, tak i ze strany samotných uzlů sítě. Blockchain neběží centrálně v nějakém datovém centru nebo úložišti, ale prostřednictvím velkého množství uživatelských počítačů. Nikdo jej neřídí a nelze jej ani napadnout či zneužít.

V současnosti existuje více než tisícovka různých virtuálních měn s různými specifiky, například omezením množství tokenů nebo coinů v oběhu, specializovanými algoritmy pro výpočet velikosti poplatků a podobně. Vedle Bitcoinu jsou asi nejznámější Litecoin, Monero, Ethereum nebo Ripple. Existují i české kryptoměny, jednou z nejnovějších je Platon Coin, za kterou lze už běžně nakupovat třeba reality po celém světě.

Hlavním důvodem, proč investovat do kryptoměn, je jejich nezávislost a možnost je používat všude na světě, samozřejmě v místech, kde je internetové připojení. Dalším lákadlem pak je šance na vysoké zhodnocení. Velká volatilita kurzu může být zároveň i nevýhodou, protože investor kvůli nepozornosti může v krátkém čase o vložené prostředky přijít. Rozkolísat kurz je přitom poměrně snadné, protože je odvislý od důvěry investorů.

Velkou hrozbou pro kryptoměny jsou také útoky hackerů. V minulosti se objevilo několik případů vykradených virtuálních peněženek. Vydavatel Platon Coinu, firma Platon Finance toto riziko eliminuje, protože jako první na světě nabízí pojištění digitální peněženky až do výše 500.000 eur. Peněženka akceptuje TOP 4 silné kryptoměny včetně Bitcoinu. Platon Finance se tak stal prozatím jediným projektem s pojistkou proti digitálním krádežím kryptoměn. Jedinečné pojištění začne nabízet v letošním druhém čtvrtletí.

Platon Finance je také první česko-slovenský projekt, kterému se loni podařil vstup na prestižní burzu LaToken, na které se obchoduje kolem stovky kryptoměn. LaToken je hojně využívaná hlavně pro obchodování s kryptoměnou Ethereum. Firma letos v březnu navíc vstoupila na další celosvětovou krypto burzu Exrates.me, která denně obchoduje se 162 miliony dolarů, a jedná o vstupech na další burzy. Denní objem obchodování s Platon Coin se pohybuje mezi 600 000 a 800 000 dolary. Celková kapitalizace Platonu je okolo 4,2 milionu dolarů, což jí po dvou měsících od vstupu na burzu řadí do top 1000 kryptoměn. Ještě letos se plánuje dostat mezi 200 největších s kapitalizací přes 25 milionů dolarů a denním objemem obchodu mezi 2 a 4 miliony USD.

Platon Finance získala letos v březnu ve Švýcarsku ocenění CIO Aplications v rámci TOP 10 nejúspěšnějších projektů na světě v oblasti blockchainu. Je také držitelem ocenění CIO application/Company of the year 2019.

Platon Finance se soustředí i na odstranění dalšího problému, kterým je likvidita kryptoměn. Společnost nabídne předplacené platební karty, kterými bude možné platit po celém světě.

Platon Finance teď vytváří celý finanční ekosystém, který kromě platební karty a pojištěné a zabezpečené digitální peněženky nabídne i vlastní směnárnu nebo členství v soukromém klubu, kde se budou lidé v oblasti kryptoměn vzdělávat a řídit své aktivity,“ vysvětlil zakladatel Platon Finance Daniel Tanner.

Za Platon Coin je tak v současné době možné nakupovat například nemovitosti v americkém Miami a okolí nebo v Londýně díky partnerství s investiční společností OPISAS. Firma rozšířila portfolio služeb, díky čemuž si členové již mohou za Platon Coiny (PLTC) koupit jachty, automobily, umění či jiné spotřební a užitkové věci.

Společnosti zaměřené na kryptoměny a blockchain běžně zakládají pro své členy, investory, nebo poradce komunitní platformy například ve formě sociálních sítí. Jejich záměrem je sdílení informací a společný postup při investicích. Příkladem může být i Platon club, který členům poskytuje mimo jiné vzdělávací program z oblasti kryptoměn, financí a technologií. Členové mohou v rámci klubu sdílet společné projekty a investice. Připravovaný bonusový systém klubu umožní všechny finance a investice převést do digitální peněženky, se kterou už jde běžně platit vybrané zboží nebo reality. Prvním partnerem v rámci bonusového programu je právě OPISAS.

Více z rubriky Počítače

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.