Sociální sítě
Nahoru

La dolce vita: Divinis

Temperament italské kuchyně dokáže odbourat anonymitu. Nevěříte? Stačí na chvilku zabloudit ve spletitém labyrintu cest staré Prahy a zavítat do jedné z restaurací Zděňka Pohlreicha v Týnské uličce. Nejenom, že pestré barvy interiéru ihned navodí neskonale pozitivní atmosféru, ale o tu hlavní práci se postará gastronomické defilé uměleckých kreací z nové kuchyně Miroslava Čornanina. Ta totiž prošla nedávno obří rekonstrukcí. Každý host tak může snadno nahlédnout doslova pod pokličku právě připravovaných zázraků. A nejenom to.

Pro stálé návštěvníky jsou navíc pořádány cesty za poznáním. Je libo odhalit taje lanýžů nebo nebeského Barola? Nabízí se italské Piemonte, po kterém vás provede sommelier Jan Curylo. Náročným dokáže odhalit i francouzské vinice či oblíbenou oblast Champagne. Koneckonců Krug si zamiloval na tolik, že jej nabízí v restauraci i rozlévaný, po skleničkách. V ústřední roli restaurace několikrát ověnčené oceněním Bib Gourmand je však samozřejmě prvotřídní jídlo.

Příjemný večer mistrně odstartuje vitello tonnato (335 Kč), na které lze navázat grilovanými kalamáry s dýňovým pyré (335 Kč) nebo třeba jemným hovězím tataráčkem s marinovanými cibulkami (375 Kč). Skvělým prvním chodem, tedy primi piatti, může být samozřejmě tradiční pasta, ať už gnocchetti s lanýžovou omáčkou a králičím masem a lískovými oříšky (295 Kč) nebo tagliolini se srnčím ragú a chuťově intenzivním sýrem pecorino (295 Kč).

S párovanými víny nebude nejmenší problém, s oblibou zde využívají Coravin, takže se nabízí možnost ochutnat i starší ročníky kýžených lahví. Ty potěší hlavně u hřebu večera, tedy u secondi piatti. Takový hřbet ze selete divočáka (475 Kč) doprovázený restovanými houbami si určitě nějaké tělnaté italské víno zaslouží, ostatně stejně jako šéfkuchařem doporučovaná dušená telecí líčka na Marsale s restovaným špenátem (475 Kč).

Hledáte skvělou tečku večera? V poslední době zde na popularitě opět roste koňak. Pro ty, kteří chtějí zůstat věrní stylu kuchyně je tu však pestrý výběr grap, a to i těch stařených na sudech. Podávané jsou ve skleničkách Baccarat, které při přiťuknutí tak krásně čistě a nahlas ikonicky zní…

Více z rubriky Degustace

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.