Sociální sítě
Nahoru

Moderní dům si zaslouží kvalitní a luxusní okna

Vybíráte okna do novostavby? Nespokojte se s málem a u tak důležitých věcí neslevujte ze svých nároků. Sedačku můžete časem vyměnit, ale co se týče materiálu na stavbu

a technického řešení, tak tady rozhodně nedělejte kompromisy! Nehledě na to, že se od roku 2020 lehce zpřísní požadavky na novostavby a budou zcela běžné domy v nízkoenergetickém standardu. Vy můžete být napřed.

Dřevěná okna, nebo okna z hliníku? Která si vybrat?

Klidně se nedívejte na design. I hliníková okna vám firma dodá s dřevěným dekorem, kdy na první pohled nikdo nepozná, že jde o hliník. Zaměřte se na celkové preference a skladbu domu.

Například u stále oblíbenějšího zdiva VPC se do nízkoenergetických a pasivních domů doporučují hliníková okna, která zbytečně nezatíží konstrukci domu. Okna z hliníku se navíc chlubí tím, že jsou abnormálně odolná, mají výborné tepelně izolační vlastnosti a ze všech materiálů na výrobu oken vydrží nejdéle. K tomu všemu vypadají elegantně, luxusně a moderně.

Dřevěná okna vyžadují průběžnou údržbu a jejich životnost je o něco kratší, ale za to jde o přírodní vzhled a ekologický materiál. Co se týče tepelně izolačních vlastností o moc nepokulhávají za hliníkovými okny. I dřevěná okna tedy splní za daných předpokladů parametry pro pasivní dům.

Jak se tedy rozhodnout? Když bychom srovnali aktuální trendy, tak do tradičních staveb volí majitelé spíš dřevěná okna, která jsou stálicí. Do moderních novostaveb jsou to pak jednoznačně okna hliníková, která si bezesporu zaslouží označit jako nejkvalitnější okna na trhu.

Aktuální trendy v designu oken

Čistý design a luxusní vzhled bereme jako samozřejmost. Možná by vás ale zajímalo, jaké barevné dekory oken aktuálně vládnou. Zeptali jsme se přímo ve firmě Oknostyl a zjistili, že na prvních místech se u hliníkových oken hřeje antracit, bílá a RAL 7016. U eurooken to je jednoznačně dekor ořechu, Alt Kiefer a dlouhodobě oblíbený dub.

A když už tu zmiňujeme, co je aktuálně trendy, tak nemůžeme opomenout sladění nových oken s luxusní hliníkovou pergolou. I u té si totiž můžete vybrat libovolný dekor. A tím to nekončí. Například u bioklimatických pergol si nastavíte lamely ovladačem přesně tak, jak zrovna potřebujete. Samozřejmostí je zabudované LED osvětlení, které může měnit odstín světla. Stejně jako u hliníkových oken neřešíte údržbu a jen si užíváte pohody na terase.

Chtějte precizní montáž oken a ptejte se po předsazené montáži

Při výběru firmy, která vám dodá okna, se zaměřte také na montáž. Právě ta často rozhoduje o tom, jestli vám okna budou dělat dlouho radost a hlavně dobře fungovat.

U pasivních domů se s největší pravděpodobností nevyhnete předsazené montáži (kvůli tepelným mostům a také tomu, aby okna nebyla “utopená” v zateplení), která vychází sice cenově dráž, ale z technického i uživatelského hlediska dostanete to nejlepší!

 

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.