Sociální sítě
Nahoru

Ultimátní trénink fyzičky, střelby a koncentrace

Ačkoli je Centrum Walzel koncipováno jako relaxačně-sportovní středisko, skýtají jeho prostory i místa, jež dokáží vskutku překvapit. Začínající střelce zde připraví i na zkoušku odborné způsobilosti, naučí je základům a bezpečné manipulace se zbraněmi. Ty si zde lze také pořídit, bezpečně ukládat a následně pravidelně využívat.

Většina milovníků historie má spojené městečko Meziměstí u Broumova s výrobou časových zapalovačů do protiletadlových granátů. Vznikaly zde za druhé světové války v závodě Messap, který položil základy také pro následnou produkci malých budíků B60. Po těch dnes není ani vidu ani slechu. Po válce se totiž místní technici a hodináři vyškolení mateřskou společností Gebrüder Junghans přesunuli do nedaleké Chronotechny v Broumově, případně do hodinářského závodu v Novém Městě nad Metují, ve kterém se dodnes vyrábějí hodinky Prim Manufacture 1949. Meziměstí zůstalo, stejně jako mnoho měst bývalých Sudet, vylidněné a mnoho místních fabrik tak potkal nemilosrdný osud. Jednou takovou byla i tkalcovna postavená v roce 1852, která nesla tíhu osudu statečně ještě donedávna. Dnes, pod jménem Centrum Walzel, jsou její radikálně zrestaurované prostory chloubou kraje a bezkonkurenčním útočištěm střelců, vyznavačů fitness, stejně jako horolezců. Pro ně je tu totiž nejenom boulder místnost, ale také horolezecká stěna s integrovanými překážkami a rourou pro slaňování, která má speciálním jednotkám a místní policii evokovat slaňování komínem.

Centrum Walzel, mimo jiné Gold partner České Zbrojovky, disponuje v prostorách svého krytého komplexu střelnic také integrovanou prodejnou zbraní. Ty si lze na místě před nákupem rovnou vyzkoušet. K tomu slouží tři vskutku moderní prosklené střelnice se špičkovým vybavením a klimatizací (zákaz přebíjených olověných střel je tedy samozřejmostí, respektive zákaz olověnými střelami). Dlouhé 50m střeliště, koncipované do výkonu 5000 J, nabídne dvě dráhy s pohyblivou palebnou čárou, na jejichž konci žádají o pozornost dva projekční terčové systémy, které umožňují přepínání mezi několika druhy mezinárodních terčů, ale také možnost pozorovat zásahy na monitoru přímo na stanovišti.

S chytrou technikou pracuje i nejčastěji využívaná 25m střelnice určená pro krátké zbraně a disponující čtyřmi stavy. Její extrémní výhodou je využívání cíle statického i pohyblivého, k čemuž slouží systém Pit Shooting s intuitivním ovládáním. Lze tedy nastavovat nejenom dálku terče, ale také možnost jeho pohybu – ať už je to otáčení o 90° či jeho pohyb doleva a doprava. S tím souvisí i možnost naprogramování obtížnosti, a to nejenom co se týče světelných podmínek pracujících s denním světlem, šerem, tmou či jemným LEDkovým přísvitem. Pro zvýšení obtížnosti tréninku lze naprogramovat také pohyb terče a nevyužívat pouze tradiční fixní vzdálenost. Ten se pak může plynule pohybovat v módu „Blízký cíl“ (5 – 15 m) či „Vzdálený cíl“ (15 – 25 m). Střelnice je koncipovaná do výkonu 2000 J.

Zcela jistě největší raritou místního komplexu je 15m projekční střelnice s výcvikovým programem Hitcom, navrženým pro výcvik německých ozbrojených složek. Výhodou je jeho okamžitá zpětná vazba (ano, při střelbě „ostrými“). Celý systém je totiž interaktivní a nabízí i následné vyhodnocování situace. Díky této interakci je pak snazší vyučovat sebeobranu vůči aktivnímu střelci v kritických situacích. Těch je nasimulováno více než 65, přičemž program brzy doplní další, na kterých se již pracuje. Tato místnost garantuje neuvěřitelné zážitky, poznatky a zcela jistě dokáže zvýšit bystrost střelce.

Více z rubriky Zbraně

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.