Sociální sítě
Nahoru

Tomáš Horák kouzlí s bylinkami

Vizuálně působivé pokrmy šéfkuchaře restaurace Triton Tomáše Horáka okouzlí nejen svou oku lahodící symetrií a uměleckým nádechem, ale také bohatým množstvím barev, které dodávají bylinky a jedlé květy. Právě ty jsou jedním z pilířů jeho Art gastronomie.

Jaké bylinky nejčastěji používá? Vedle oblíbených bylinek jako je levandule, rozmarýn, tymián, šalvěj, máta, meduňka či řebříček má Horák ve svém kuchařském portfoliu také řadu méně známých či téměř neznámých květů a bylin. Vedle působivého kuklíku či drobného ptačince se na jeho talířích objevuje rozkošný květ orlíčku (v kombinaci se pstruhem a šafránem) či barevná kráska jménem kostmatec.

Nejzajímavějšími rostlinami v jeho kolekci je ovšem Santolina, svatá bylina ze Středomoří, která překvapí svou svěží vůní i zajímavou chutí. Ta se hodí nejen k rybám, ale také k tučnějším surovinám a Tomáš Horák ji přidává k foie gras a makadamovým ořechům.

Šéfkuchař si oblíbil také slavnou „hluchavku“ s názvem šanta kočičí. Vysoká trvalka má krásné modrofialové kvítky a úchvatně voní (což magicky přitahuje právě kočky). A právě její podmanivá vůně a chuť s nádechem citronu a máty skvěle osvěží lososa s avokádem a červenou řepou.

Více z rubriky Degustace

  • Asie od A do Z

    Jednou z nejautentičtějších asijských restaurací u nás je bez pochyby Café Buddha v Balbínově ulici. Je to díky česko – asijskému...

    Jan Pešek27.8.2019
  • Degustační menu od Petra Svoreně potěší Moravu

    Executive chef Petr Svoreň je mentorem všech Hotelů Akademie. Pod svými křídly má hned 5 provozů. Není divu, že v dálnicovém...

    Marek Zelený31.7.2019
  • Festival dobrého vína a kvalitní gastronomie už tuto sobotu

    Stále nemáte plány na tento víkend? Zavítejte na zámek Letovice, kde se koná festival, jehož hlavní myšlenkou je dobré víno a...

    Jan Witek26.7.2019
  • Benjamin přes léto roste

    Zážitková restaurace Benjamin v pražských Vršovicích přes léto roste. Přichází s prvním uceleným sezónním menu s příběhem, jehož konec bude znám...

    Jan Pešek8.7.2019
  • Podmanivá chuť divokých lososů v La Verandě

    Skvostné maso divokých lososů v prvotřídní kvalitě Label Rouge bude hlavní ozdobou oblíbené akce 4x jinak. Šéfkuchař restaurace La Veranda Tomáš...

    Jan Pešek27.5.2019
  • Maso v La Rotondě

    Restaurace La Rotonde, která se nachází v zadním traktu hotelu Alcron počátkem května přichází se změnou konceptu po všech stránkách. Co...

    Jan Pešek14.5.2019
  • Festival Praha pije víno oslaví osmitisící ročník vína

    Festival Praha pije víno, vinařský festival autentických vín, který patří k největším v Evropě, se od 24. do 25. května 2019...

    Jan Pešek9.5.2019
  • La dolce vita: Divinis

    Temperament italské kuchyně dokáže odbourat anonymitu. Nevěříte? Stačí na chvilku zabloudit ve spletitém labyrintu cest staré Prahy a zavítat do jedné...

    Jan Lidmaňský1.5.2019
  • Alcron na skok v populárním Taru

    Ve vyhlášené restauraci Alcron vládne head chef Jakub Černý a ten se rozhodl nejen chuťově obohatit menu, ale také restauraci Alcron...

    Marek Zelený15.4.2019
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.