Degustace | 19.6.2019 | Jan Pešek

Tomáš Horák kouzlí s bylinkami

Vizuálně působivé pokrmy šéfkuchaře restaurace Triton Tomáše Horáka okouzlí nejen svou oku lahodící symetrií a uměleckým nádechem, ale také bohatým množstvím barev, které dodávají bylinky a jedlé květy. Právě ty jsou jedním z pilířů jeho Art gastronomie.
Jaké bylinky nejčastěji používá? Vedle oblíbených bylinek jako je levandule, rozmarýn, tymián, šalvěj, máta, meduňka či řebříček má Horák ve svém kuchařském portfoliu také řadu méně známých či téměř neznámých květů a bylin. Vedle působivého kuklíku či drobného ptačince se na jeho talířích objevuje rozkošný květ orlíčku (v kombinaci se pstruhem a šafránem) či barevná kráska jménem kostmatec.
Nejzajímavějšími rostlinami v jeho kolekci je ovšem Santolina, svatá bylina ze Středomoří, která překvapí svou svěží vůní i zajímavou chutí. Ta se hodí nejen k rybám, ale také k tučnějším surovinám a Tomáš Horák ji přidává k foie gras a makadamovým ořechům.
Šéfkuchař si oblíbil také slavnou „hluchavku“ s názvem šanta kočičí. Vysoká trvalka má krásné modrofialové kvítky a úchvatně voní (což magicky přitahuje právě kočky). A právě její podmanivá vůně a chuť s nádechem citronu a máty skvěle osvěží lososa s avokádem a červenou řepou.

Související články
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz