Sociální sítě
Nahoru

Tomáš Horák kouzlí s bylinkami

Vizuálně působivé pokrmy šéfkuchaře restaurace Triton Tomáše Horáka okouzlí nejen svou oku lahodící symetrií a uměleckým nádechem, ale také bohatým množstvím barev, které dodávají bylinky a jedlé květy. Právě ty jsou jedním z pilířů jeho Art gastronomie.

Jaké bylinky nejčastěji používá? Vedle oblíbených bylinek jako je levandule, rozmarýn, tymián, šalvěj, máta, meduňka či řebříček má Horák ve svém kuchařském portfoliu také řadu méně známých či téměř neznámých květů a bylin. Vedle působivého kuklíku či drobného ptačince se na jeho talířích objevuje rozkošný květ orlíčku (v kombinaci se pstruhem a šafránem) či barevná kráska jménem kostmatec.

Nejzajímavějšími rostlinami v jeho kolekci je ovšem Santolina, svatá bylina ze Středomoří, která překvapí svou svěží vůní i zajímavou chutí. Ta se hodí nejen k rybám, ale také k tučnějším surovinám a Tomáš Horák ji přidává k foie gras a makadamovým ořechům.

Šéfkuchař si oblíbil také slavnou „hluchavku“ s názvem šanta kočičí. Vysoká trvalka má krásné modrofialové kvítky a úchvatně voní (což magicky přitahuje právě kočky). A právě její podmanivá vůně a chuť s nádechem citronu a máty skvěle osvěží lososa s avokádem a červenou řepou.

Více z rubriky Degustace

  • Festival Praha pije víno oslaví osmitisící ročník vína

    Festival Praha pije víno, vinařský festival autentických vín, který patří k největším v Evropě, se od 24. do 25. května 2019...

    Jan Pešek9.5.2019
  • La dolce vita: Divinis

    Temperament italské kuchyně dokáže odbourat anonymitu. Nevěříte? Stačí na chvilku zabloudit ve spletitém labyrintu cest staré Prahy a zavítat do jedné...

    Jan Lidmaňský1.5.2019
  • Alcron na skok v populárním Taru

    Ve vyhlášené restauraci Alcron vládne head chef Jakub Černý a ten se rozhodl nejen chuťově obohatit menu, ale také restauraci Alcron...

    Marek Zelený15.4.2019
  • Vegetariánský gastro orgasmus

    Šéfkuchaři fine dining restaurace Benjamin tentokrát sestavili menu, které potěší oko, žaludek i celé tělo všech vegetariánů a zajisté nejen jich....

    Jan Pešek5.4.2019
  • TAG Heuer zaštítí pražskou World Wine Show 2019

    Špičková gastronomie a svět luxusních hodinek se snoubí už desítky let. Mezi svými ambasadory tak mají špičkové kuchaře téměř všichni prestižní...

    Jan Lidmaňský21.2.2019
  • Novinka v Cihelně. Hosté vybírají jarní menu

    S tímhle nápadem jste se v pražských restauracích ještě nesetkali. V malostranské Hergetově Cihelně, vyhlášené především díky skvělé poloze na břehu...

    Jan Pešek28.1.2019
  • Chivas 18 má svůj stroj

    Ve světě přímo posedlém rychlostí, hledáním zkratek a okamžitým požitkem našel skotský výrobce luxusní whisky Chivas způsob, jak lidem připomenout, že...

    Jan Pešek1.11.2018
  • Grand Jour de Champagne ve znamení růstu

    Zájem o letošní XII. ročník prestižního festivalu šampaňského Grand Jour de Champagne 2018 je enormní a bez nadsázky lze říci, že...

    Jan Pešek27.10.2018
  • Hříšné chutě v klášteře: Kalina Anežka

    Oblíbený ateliér kuchařské alchymie Miroslava Kaliny změnil svou adresu. Po několika letech, kdy lákal svými téměř kultovními recepty na glazovaný telecí...

    Jan Lidmaňský24.9.2018
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.