Sociální sítě
Nahoru

Uhrančivé Heuer Monaco cenově dostupné, avšak zřejmě nedosažitelné

Švýcarská avantgarda TAG Heuer si letos připomíná hned několik významných milníků. Jejich ikonické chronografy Monaco totiž slaví 50 let své historie. V roce 1969 se navíc jednalo o vůbec první čtyřhranné hodinky, které byly vodotěsné, a navíc o jedny z prvních osazených strojkem disponujícím chronografem a automatickým nátahem. Dalo by se tedy říct, že o důležitosti a významu kultovních Heuer Monaco nemůže být sporu.

Pro letošní rok zvolila značka velmi speciální koncept. Jednotlivé výroční limitované edice, kterých bude pro 50 let existence příznačně pět, budou prezentovány na různých akcích po celém světě. Tou první byla Velká cena Formule 1 v Monaku, během které byla odhalena podoba prvního tributu v tmavě zeleném – tedy první dekádě existence chronografu. Druhá edice s nádherným červeným číselníkem spatřila světlo světa na závodech ve francouzském Le Mans, kde se mimo jiné natáčel i slavný stejnojmenný snímek se Stevem McQueenem, jehož tvář je s hodinkami Heuer Monaco spjatá. Model má tentokrát reprezentovat období od roku 1979 do 1989.

Jediným problémem pro české fanoušky bude zřejmě dostupnost, neboť každý kus vzorně vycházející z první tradičně modré edice (představené pod referenčním označením 1133B v roce 1969) vznikne pouze v ocelové edici čítající 169 kusů. Vzhledem k příznivé cenovce 154 900 Kč však budou obratem vyprodány všechny modely a není vůbec jisté, že se v hodinářstvích vůbec ohřejí. Jisté je jen to, že už nyní se jedná o speciální a žádané edice, které budou hodně dlouho v hledáčku sběratelů – a jejichž hodnota na sekundárním trhu poroste. Jak budou vypadat další tři edice reprezentující další dekády? Už nyní můžeme prozradit, že jsou nádherné, jenže stále pod informačním embargem. Dobrou zprávou je, že všechny nesou nápis na dýnku „One of 169“, nemají tedy konkrétní pořadové číslo, které by stresovalo sběratele s tím, vlastnit nejenom celou kolekci, ale také se stejným číslem.

Více z rubriky Chronografy

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.