Sociální sítě
Nahoru

Paraiba: Nejvzácnější drahokam v Čechách

Když v roce 1989 vydaly brazilské skály ze svých útrob kámen s jedinečně průzračnou tyrkysovou barvou, nikdo ani netušil, jaké se strhne šílenství. Obchodníci se na burzách předháněli, aby drahokam získali pro svá klenotnictví. Příroda je mocná čarodějka a na tomto kameni si dala opravdu záležet. Jmenuje se paraiba a ve své nabídce ho mají nově tak= prémiové butiky ALO diamonds.

Paraiba je nejvzácnější druh turmalínu, který nese název státu, kde byl objeven. Paraíba je totiž brazilský spolkový stát na severovýchodě Brazílie. A proč je nejvzácnější? Považuje se za nejvzácnější a nejcennější turmalín, protože každého okouzlí svou neonovou září, která ho činí ho téměř magickým. A navíc nikdo nemá tušení, kolik jich skály ještě skrývají.“ říká Ivo Weber, jednatel společnosti ALO diamonds.

Šperky s tímto vzácným turmalínem bývají chloubou velmi prestižních klenotnictví po celém světě, a také skvělou investicí významných finančníků. Nikdo totiž neví, kdy se vytěží poslední kus, a zda se objeví další naleziště. Objevila se sice dvě v Nigerii a Mozambiku, ale kvalita turmalínů z těchto míst nedosahuje tak unikátní barvy a živého jasu. „Velmi kvalitní kameny, které váží okolo 3 až 5 karátů se vyšplhají i na cenu až 25 000 dolarů,“ doplňuje Alojz Ryšavý, známý klenotník a majitel ALO diamonds.

Těžba těchto vzácných drahokamů je složitá, vyčerpávající a nákladná. Nepoužívá se žádná těžká technika, pouze lidská síla, klíny a kladiva. V tunelech, které jsou více než 60 metrů pod zemí a v nesnesitelném horku se surový kámen nachází v malých žílách, které jsou tenké jako tužka. Prestižní klenotnictví ALO diamonds má ve své nabídce několik šperků s paraibou, vybírat lze z prstenů, přívěsků a náhrdelníku.

Více z rubriky Drahé Kameny

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.