Sociální sítě
Nahoru

Jídlo, které dává smysl: Spojka Karlín

V červnu dokončila stavební firma Skanska v pražském Karlíně novou kancelářskou budovu Praga Studios. Její součástí je i nová restaurace Spojka Karlín. Mezinárodní kuchyně se snaží vytvořit nové chutě, které uspokojí vegany, vegetariány, ale také milovníky masa.

Po třech letech úspěšného provozování vegetariánské a veganské restaurace Etnosvět na pražských Vinohradech otevíráme novou restauraci v Karlíně. Spojujeme u jednoho stolu všechny, kteří chtějí jíst dobře. Bez předsudků a bez ohledu na to, jestli se jedná o vegana, vegetariána, nebo milovníka masa,“ říká jednatel firmy Andrej Zaitsev a dodává: „Ve Spojce přemýšlíme o tom, co jíme. Myslíme na svoje zdraví, a tak chceme, aby jídlo na talíři dávalo smysl.

Hlavní myšlenkou Spojky je ukázat lidem, že to jde i jinak. Spojka se hlásí k novému a udržitelnějšímu směru, který nyní hýbe světem, a to flexitariánství (maso si dej střídmě, a pokud už si ho dáváš, tak ať je z volných chovů a se zvířetem ať je šetrně zacházeno).

Nepoužíváme žádné průmyslově zpracované potraviny, rafinovaný cukr. Naopak se snažíme používat naklíčené luštěniny, fermentované potraviny jako kombuchu, zázvorové pivo i kvašené okurky. Veškerá jídla, která servírujeme, připravujeme od základu za použití čerstvých surovin. Spojujeme se s dodavateli a projekty, kteří stejně jako my věří, že to jde i jinak. Maso odebíráme od BioParku, vejce máme od slepic z volného výběhu. Také alkohol se snažíme brát lokální. V našem lístku najdete českou whisky a český gin. Pivo podáváme čerstvé a nepasterizované přímo z minipivovaru Záhora, jehož majitel stál i za projektem místní office budovy. Projekt Rekrabička nám zase pomáhá vyřešit obaly na jídlo s sebou,“ vysvětluje Andrej Zaitsev.

Restaurace svoji silnou filozofii nepřenáší jen na talíř, ale také do interiéru, který jim pokojovými květinami zaplnila česká botanická laboratoř Haenke, a tak zde různě visí a postává 356 nádherných květin. Interiér je v duchu mezinárodního směřování kuchyně vytvořen z masivních materiálů, ale nebojí se jít do barevných vzorů.

Restaurace má otevřeno v týdnu od 8:00, nabízí snídaňové menu, kterému dominují lívance z čirokové mouky nebo ovesná kaše s kokosovým mlékem a mandlovým máslem. Na snídaních si pochutnáte do 11:30, o víkendu od 9:00 až do 14 hodin. Výborné polední menu si je možné objednat mezi 11:30 – 15:30, další hlavní jídla v časech mezi 11:30 – 16:00 a 17:00 – 22:30. Menu je vždy upravováno podle sezonní nabídky. Aktuálně vyzkoušejte například Involtini z mangoldu, Špíz z mořského ďasa nebo Falafel burger.

Více z rubriky Gastro

  • Česká kuchyně pod modrým logem

    Modré kulaté logo s příborem a nápisem Czech Specials se na dveřích českých restaurací a hlavně na jídelních lístcích objevuje již...

    Jan Pešek19.7.2019
  • Značka Czech Specials v dalším roce působení

    Modré Logo Czech Specials je nejen vodítkem pro tuzemské a zahraniční hosty, kde mají ochutnat kvalitní českou kuchyni, je také důležitou...

    Jan Pešek15.7.2019
  • Svěží letní novinky pekařství PAUL

    Francouzské pekařství PAUL připravilo na letní měsíce skvělé čerstvé novinky. Lehký sendvič Faluche a oblíbený salát Fermier jsou jako stvořené pro...

    Jan Pešek12.7.2019
  • Benjamin přes léto roste

    Zážitková restaurace Benjamin v pražských Vršovicích přes léto roste. Přichází s prvním uceleným sezónním menu s příběhem, jehož konec bude znám...

    Jan Pešek8.7.2019
  • Království klidu v srdci Čech

    Na okraji Středočeského kraje a kraje Vysočina, jen hodinku od Prahy se rozprostírá malebné lesní sídlo Chateau Hostačov. Jsou to zdánlivé...

    Marek Zelený8.7.2019
  • Párování chutí v hotelu Alcronu

    Hotel Alcron vyniká celorepublikově svou historií. V současné době každá ze tří gastro provozoven aktivně žije. Restaurace Alcron, restaurace La Rotonde...

    Jan Pešek2.7.2019
  • Rozmarné léto v La Verandě

    Parádní festival barev a chutí. Pestrá kolekce surovin, dokonalé snoubení jednotlivých ingrediencí. Letní menu v La Verandě vás uhrane svou hravostí....

    Jan Pešek2.7.2019
  • Večeře v oblacích je naplánována v Praze hned na tři víkendy v září

    Romantika nejen při západu slunce, parádní gastronomie a trocha adrenalinu. Takové jsou tři nezbytné pilíře stále oblíbenější atrakce, pro kterou se...

    Jan Pešek20.6.2019
  • Tomáš Horák kouzlí s bylinkami

    Vizuálně působivé pokrmy šéfkuchaře restaurace Triton Tomáše Horáka okouzlí nejen svou oku lahodící symetrií a uměleckým nádechem, ale také bohatým množstvím...

    Jan Pešek19.6.2019
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.