Sociální sítě
Nahoru

Jídlo, které dává smysl: Spojka Karlín

V červnu dokončila stavební firma Skanska v pražském Karlíně novou kancelářskou budovu Praga Studios. Její součástí je i nová restaurace Spojka Karlín. Mezinárodní kuchyně se snaží vytvořit nové chutě, které uspokojí vegany, vegetariány, ale také milovníky masa.

Po třech letech úspěšného provozování vegetariánské a veganské restaurace Etnosvět na pražských Vinohradech otevíráme novou restauraci v Karlíně. Spojujeme u jednoho stolu všechny, kteří chtějí jíst dobře. Bez předsudků a bez ohledu na to, jestli se jedná o vegana, vegetariána, nebo milovníka masa,“ říká jednatel firmy Andrej Zaitsev a dodává: „Ve Spojce přemýšlíme o tom, co jíme. Myslíme na svoje zdraví, a tak chceme, aby jídlo na talíři dávalo smysl.

Hlavní myšlenkou Spojky je ukázat lidem, že to jde i jinak. Spojka se hlásí k novému a udržitelnějšímu směru, který nyní hýbe světem, a to flexitariánství (maso si dej střídmě, a pokud už si ho dáváš, tak ať je z volných chovů a se zvířetem ať je šetrně zacházeno).

Nepoužíváme žádné průmyslově zpracované potraviny, rafinovaný cukr. Naopak se snažíme používat naklíčené luštěniny, fermentované potraviny jako kombuchu, zázvorové pivo i kvašené okurky. Veškerá jídla, která servírujeme, připravujeme od základu za použití čerstvých surovin. Spojujeme se s dodavateli a projekty, kteří stejně jako my věří, že to jde i jinak. Maso odebíráme od BioParku, vejce máme od slepic z volného výběhu. Také alkohol se snažíme brát lokální. V našem lístku najdete českou whisky a český gin. Pivo podáváme čerstvé a nepasterizované přímo z minipivovaru Záhora, jehož majitel stál i za projektem místní office budovy. Projekt Rekrabička nám zase pomáhá vyřešit obaly na jídlo s sebou,“ vysvětluje Andrej Zaitsev.

Restaurace svoji silnou filozofii nepřenáší jen na talíř, ale také do interiéru, který jim pokojovými květinami zaplnila česká botanická laboratoř Haenke, a tak zde různě visí a postává 356 nádherných květin. Interiér je v duchu mezinárodního směřování kuchyně vytvořen z masivních materiálů, ale nebojí se jít do barevných vzorů.

Restaurace má otevřeno v týdnu od 8:00, nabízí snídaňové menu, kterému dominují lívance z čirokové mouky nebo ovesná kaše s kokosovým mlékem a mandlovým máslem. Na snídaních si pochutnáte do 11:30, o víkendu od 9:00 až do 14 hodin. Výborné polední menu si je možné objednat mezi 11:30 – 15:30, další hlavní jídla v časech mezi 11:30 – 16:00 a 17:00 – 22:30. Menu je vždy upravováno podle sezonní nabídky. Aktuálně vyzkoušejte například Involtini z mangoldu, Špíz z mořského ďasa nebo Falafel burger.

Více z rubriky Gastro

  • Probudit se uprostřed vánoční pohádky ukryté v luxusním apartmá

    Advent je jedním z nejkouzelnějších období celého roku a Augustine, a Luxury Collection Hotel, Prague promění vánoční přání v nezapomenutelné zážitky....

    Jan Pešek17.9.2021
  • Kavárna Slavia opět ožívá

    Nejslavnější pražská kavárna na pravém břehu Vltavy naproti Národnímu divadlu je znovu otevřena. Bohatá historie, skvělá atmosféra a nádherný výhled z...

    Marek Zelený16.9.2021
  • Kampa Park v nové podobě

    V novém kabátě a s novou energií. Stálice pražského fine diningu využila nucenou přestávku k odkládané rekonstrukci vnitřních interiérů a nyní...

    Jan Pešek15.9.2021
  • Speciální menu do letadla zpříjemní cestování

    Hlavní sezóna cestování sice pomalu končí, stále více lidí ale dává přednost klidnějšímu období a prodlouží si léto dovolenou v exotice....

    Marek Zelený15.9.2021
  • PRU58 full version

    Je tu podzim a přichází další milník restaurace PRU58. Nově otevřený podnik během léta absolvoval soft provoz. A teď je to...

    Jan Pešek14.9.2021
  • Dlouho očekávaný výčep Pult otevřel v Celnici

    Špičková technologie, precizní čepování a moderní prostředí – to je koncept podniku Pult. Stojí za ním stejní lidé, kteří byli u...

    Jan Pešek14.9.2021
  • Trezorové menu Marka Fichtnera v restauraci Červený jelen

    Koncem září se v elegantních gočárovských prostorech bývalého bankovního trezoru restaurace Červený jelen v centru Prahy začne podávat výběrové tříchodové menu,...

    Jan Pešek13.9.2021
  • Jižní Tyrolsko zavoní v Pelikánovi

    Pražská restaurace Pelikán patří mezi nováčky, ale díky historii, která se k místu váže, skvělému servisu a nabídce, si už našla...

    Jan Pešek10.9.2021
  • U Tellerů: Vinohradská novinka plná překvapení

    Zkušený šéfkuchař David Kalina, stojící za úspěšnými projekty v podobě restaurací Mincovna a Tiskárna, se může pochlubit novým podnikem. Ve vinohradské...

    Marek Zelený9.9.2021
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.