Sociální sítě
Nahoru

Mladá česká návrhářka Zuzana Lešák Černá tvoří výjimečnou módu

Po výjimečných šatech na míru sní snad každá žena. A když se k jejich výrobě přidá ještě příjemný a profesionální přístup mladé české návrhářky Zuzany Lešák Černé, je to kombinace, na kterou budete dlouho vzpomínat. Jaké materiály a střihy jsou momentálně nejžádanější? Jakým látkám se nedá odolat a na co se můžete do budoucna těšit? Top Class se ptal za vás.

Jaké zákaznice k vám nejčastěji chodí do ateliéru? Mají zájem spíše o šaty na míru, nebo si vybírají převážně z předem ušitých modelů například na vašem e-shopu?

Mám štěstí, že si mne vybírají samé sympatické a milé ženy, milující mou tvorbu, které si váží mé práce, a to je nejvíc. A já si vybírám je. U mne v ateliéru naleznete určitě mnoho kousků přímo ke koupi či případné úpravě. Modely nepůjčuji. Na e-shopu se šaty také prodávají, ale drtivá většina mých zákaznic dává přednost osobnímu kontaktu a tvorbě na míru.

Odkud berete materiál pro tvorbu? Spokojíte se s látkami od českých výrobců, nebo často sáhnete také po inspiraci ze zahraničí?

Vybírám si převážně zahraniční výrobce. Nejčastěji z Itálie a Francie. Na některé typy látek, jako jsou hedvábí nebo luxusní krajky, pak mám oblíbené východní země. Ale na tyto látky je dlouhá dodací doba, proto je někdy třeba řešit některé modely s předstihem.

<Máte v plánu opět nějakou podobnou spolupráci, jako bylo v roce 2016 založení značky Blackeve ve spolupráci s Andreou Verešovou?

Spolupráce s Andreou byla skvělá zkušenost, zábava a business v jednom. Bohužel na to nebyl takový časový prostor, jaký bych tomu ráda věnovala. V současné době mi veškerý čas, který mám navíc, bere realizace nových modelů a kolekcí a růst značky. Užívám si to.  Jsem strašně ráda, že je o mou tvorbu takový zájem, ať už jde o svatební a společenské šaty nebo modely pro běžné využití. Mám e-shop a ten mám v plánu na podzim ještě dál rozšířit o další kolekci, jejíž tváří se stane Gabriela Partyšová. Připravuji velkou Charitativní fashion show, která proběhne v říjnu v Plzni. Také plánuji focení v Chorvatsku. Dále pak řeším můj nový ateliér, který stavím u sebe doma. Takže práce je hodně.

Které materiály a střihy byste doporučila našim čtenářkám a jsou podle vás nejvhodnější pro konec horkého léta a začínající podzim?

Určitě přírodní materiály. Bavlna, hedvábí, len. Já vsázím na hedvábí. V létě se v něm cítíte tak, jako byste na sobě skoro nic neměla. Co se střihového řešení týče, razím názor, že v jednoduchosti je krása. Na běžné nošení doporučuji minimalismus, který sama miluji. Ideálně volnější střihy, do kterých příjemně profukuje a žena se nemusí v horku ještě hlídat. Když máte pak takové jednoduché šaty, máte prostor užít si víc doplňky jako například boty nebo kabelku. Ale jak jsem již zmínila, tvořím klientkám na míru. Je to individuální, každý se cítí lépe v něčem jiném a od toho tu jsem já.

V roce 2010 jste založila svůj první salon v Plzni. Přemýšlíte do budoucna o rozšíření svého pole působnosti například do Prahy, aby to za vámi měly klientky na osobní konzultace a zkoušky blíž?

Mnoho lidí se mne na to ptá. V Praze již nějakou dobu působím. Ve Slovanském domě mám prostor ke schůzkám, který mohou klientky využít.  Základna však vždy zůstane v Plzni. Mám mnoho klientek i z cizích zemí a všichni se se mnou setkávají u mne.  Celý život jsem vyrůstala kousek od svého ateliéru a Plzni zůstanu věrná.

V posledních několika letech nastal velký svatební boom. Touží klientky po neotřelých kouscích, nebo se převážně navracejí k zaručené nestárnoucí klasice?

Mé klientky touží především po příjemném a citlivém přístupu a kvalitním zpracování svých svatebních šatů, které jim budou perfektně sedět. Abych pravdu řekla, svatební šaty, to je úplně jiný směr. Svatební šaty nikdy nebudou podléhat opravdovým módním trendům. Svatba je sama o sobě klasická událost, zásadní životní moment dvou lidí. A každá žena chce mít své vysněné svatební šaty. Jedna chce být princezna, jiná víla další zase sofistikovaná. A já váš sen o svatebních šatech proměním ve skutečnost.

K módnímu průmyslu a návrhářství vás přivedla maminka, která byla krejčová. Uvažovala jste vůbec někdy o tom, že byste se vydala třeba jiným směrem?

Opravdu upřímně mne nikdy jiná varianta ani nenapadla. Svůj sen jsem neopustila od svých 8 let. Proto také někdy propadám panice, že jsem vsadila hned od začátku na jednu kartu. Ale móda je pro mne jako stvořená. Jsem Vodnář a Vodnáři jsou kreativní a plní fantazií. Módou se mohu projevovat. Je to opravdu něco, co miluji celým srdcem.

Více z rubriky Dámský svět

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.