Sociální sítě
Nahoru

Digitální nomádství aneb Jak pracovat třeba z pláže na Bali?

Jak skloubit pracovní a osobní život je tématem, které řeší stále více lidí. Mladí více než kdy předtím kladou důraz na svůj osobní čas a nechtějí sedět od brzkého rána do pozdního večera v práci. Stále více lidí hledá způsob, jak si vydělat potřebné peníze a zároveň se bavit a trávit svůj čas smysluplně. A právě takhle vzniklo digitální nomádství, ke kterému se v poslední době nechává strhnout stále více lidí.

Digitálním nomádem je takový člověk, který vykonává svou práci na dálku takřka odkudkoliv na světě, přičemž mu k tomu postačí notebook a připojení k internetu. Klasickou kancelář tak může vyměnit za pláž nebo sněhovou závěj za polárním kruhem.

Ajťák, markeťák nebo grafik na cestách

Prvními nomády byli zejména lidé z oblasti IT, na dálku totiž zpravidla není problém kódovat či vytvářet grafické návrhy webových stránek. „Nyní jde o populární životní styl mezi lidmi z marketingu, živit se tak mohou také například grafici či fotografové. Díky rozvinutým technologiím je možné takto pracovat ve stále více odvětvích. Většinou jde o osoby, které pracují na volné noze pro více klientů. Často to funguje tak, že začínají se svým podnikáním doma a až po získání důvěry klientů se vydávají do světa,“ říká Jan Silber, leader a autor projektu Jobstack.it.

Digitální nomádi potřebují jen počítač a přístup k internetu

Zajímavou pozicí, kterou lze takto vykonávat, je také virtuální asistent, který na dálku zpracovává drobné úkoly, jako jsou různé rešerše či revize. Stále menším problémem je také být digitálním nomádem zaměstnancem, a to hlavně v již zmíněném oboru IT, kde je v současnosti složité získat kvalitního odborníka, a tak se firmy snaží vycházet co nejvíce vstříc.

Oblíbená je jihovýchodní Asie

Mezinárodním portálem, který nomády sdružuje je NomadList.com. Je zde možné nalézt různá doporučení, jak v daných místech nomádit a také je zde vytvářen žebříček nejoblíbenějších míst, odkud se dá na dálku pracovat. Aktuálně je na první příčce Canggu na Bali a hned za ním Varšava, Berlín a Budapešť. Češi se vydávají nejčastěji do již zmíněné jihovýchodní Asie, ale v kurzu jsou i střední a jižní Amerika. Ale jsou také lidé, kteří se nebojí ani dražších destinací, které chtějí poznat, jako je třeba Japonsko nebo Spojené státy.

Digitální nomádství přináší luxus v podobě mnoha zážitků a plánování času podle sebe

Nomádi žijí nezávislým životem, ale jediná závislost tady přece je, a tou je připojení k internetu, které je pro hladký průběh výkonu práce nezbytné. Při rozhodování, kam vyrazit, se tak nomád řídí tím, zda tam bude možné se připojit na stabilní wifi, aby práce ani komunikace s klienty nevázla. Život ulehčují aplikace jako Skype, díky kterému lze pohodlně na dálku udržovat nejen pracovní, ale také osobní a rodinné vztahy. Díky portálům jako je Airbnb nebo Couchsurfing je zase jednodušší sehnat si dočasné ubytování.

Více z rubriky Travel

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.