Sociální sítě
Nahoru

Doplňte interiér svého obýváku o luxusní krbová kamna

Krbová kamna OVALIS GRANDE značky HAAS+SOHN s kruhovým půdorysem

Přemýšleli jste někdy, jak by měl vypadat váš ideální obývací pokoj? Každý máme svůj osobitý styl bydlení a vkus. Většina lidí se ale shodne na tom, že obývák by měl být v první řadě místem klidu a odpočinku. Ať už vás okouzlila vila Tugendhat, a milujete čisté rovné linky, nebo byste raději bydleli v rodinném zámečku někde na Loiře, praskání dřeva v kamnech dokáže proměnit téměř každý interiér v útulný domov. Jak ale nejlépe dostat do obývacího pokoje „živý“ oheň?

První možností je pustit se do stavby krbu. To dnes téměř vždy znamená obezdívat hotovou krbovou vložkou. Zde můžete, alespoň co se designu týče, opravdu popustit uzdu své fantazii. Výkon a účinnost určí krbu kovová vložka spolu s komínovým systémem, zbytek je na vás a architektovi.

Jsou ale interiéry, kam se rozložitý krb jednoduše nevejde. Někdy má klasický krb zase příliš velký výkon, kdy hrozí, že bude místnost přetápět. To platí hlavně u pasivních a nízkoenergetických domů. V obou případech jsou skvělou alternativou moderní krbová kamna.

Kruhová kamna, která se vejdou

Pokud bojujete o každý centimetr rovné zdi, zkuste se podívat po kamnech s kruhovým půdorysem. Můžete je snadno postavit do rohu, vypadají ale skvěle, když stojí spolu s komínem uprostřed místnosti a tvoří tak v interiéru příjemně hřejivý „sloup“.

Naopak v užších místnostech se vám mohou hodit krbová kamna se sníženou hloubkou. Příkladem je třeba model NORDBY od značky HAAS+SOHN. Hloubka kamen je včetně kliky pouhých 43 centimetrů. Navíc je můžete doslova „přirazit“ až ke stěně. Povinný bezpečnostní odstup je totiž jen 5 centimetrů.

Kámen s akumulací tepla

Stejně jako u klasického krbu mohou mít i krbová kamna obklad z přírodního kamene. Často se k tomuto účelu používá přírodní mastek. Nenápadný matný kámen se skvěle hodí nejen do funkcionalistických interiérů. Navíc platí, že mastek dokáže ze všech obkladových materiálů nejlépe akumulovat teplo. Má totiž nejvyšší hustotu. Díky minimální pórovitosti tvoří mastek i na malé ploše souvislou kamennou hmotu, která výborně vede teplo.

Pokud naopak chcete, aby kamna v interiéru o něco více vynikla, přičemž preferujete teplé barvy, sáhněte po pískovci. Nebojte se, není to ta drolivá hmota, po které chodíte v Prachovských skalách. Tenhle kámen pochází většinou z lomů v Indii a má hladký broušený povrch. Svou kresbou připomíná dřevo, a protože se skutečně jedná o přírodní kámen, je kresba také kus od kusu jiná. Každá kamna jsou tedy tak trochu unikátem.

Detail obložení kamen z přírodního mastku

Moderní keramický obklad

Další možností jsou kachlová kamna. Pozor, i tady na chvilku zapomeňte na kachláče od babičky. I keramika má své místo v moderním obýváku. Vybírat můžete z celé řady odstínů. Od tradičních tónů zelené a hnědé až po přechodové barvy, které imitují texturu broušeného kovu.

Kamna na pelety

Samostatnou kapitolou jsou pak peletová kamna. S nimi si můžete dopřát posezení u krbu klidně i v podkrovním bytě nebo loftu. Technické požadavky na komín tu obecně nejsou tak přísné jako u kamen na dřevo. Kamna na pelety potřebují menší průměr kouřovodu, navíc může být komín o něco nižší (není třeba tak silný tah). S peletovými kamny odpadá přikládání, stačí jednou za přibližně čtyři dny doplnit zásobník.

Faktem zůstává, že topení peletami zatím nevychází levněji než topení dřevem. Stále je ale podstatně výhodnější i ve srovnání s plynem nebo elektřinou.

Kouzlo pelet tkví ale v něčem jiném. Protože u nich proces spalování řídí elektronika, můžete oheň regulovat opravdu na 100 %. Ať už přímo na kamnech, nebo například pomocí mobilní aplikace, jako je tomu u peletových kamen od značky HAAS+SOHN. Díky připojení k domácí Wi-Fi jsou kamna vždy on-line. Vy si tak můžete doma nebo na chatě zatopit ještě dříve, než tam dorazíte.

Design peletových kamen navíc prošel za poslední roky malou revolucí. U nových modelů často na první pohled ani nepoznáte, že uvnitř nehoří dřevěná polínka.

Peletová kamna HSP 1.17 II od společnosti HAAS+SOHN

Několik tipů pro výběr kamen:

  • Než se pustíte do výběru kamen, nechte si odborníky určit, jaký výkon potřebujete. Většina výrobců nabízí podobné designy ve více výkonových variantách. Poučka, že i 1 kW výkonu kamen ohřeje X m3, dnes již bohužel moc neplatí. Na potřebu výkonu má velký vliv stále kvalitnější izolace staveb a snižování tepelných ztrát. Požadovaný výkon je zkrátka třeba nechat přesně vypočítat.
  • Promyslete si, zda máte dostatek prostoru pro skladování dřeva. Kvalitní palivové dřevo totiž schne až dva roky. Topení vlhkým dřevem znamená pro kamna často doslova pohromu. Pokud preferujete dokonalé pohodlí, zvažte peletová kamna.
  • Ať už stavíte, nebo rekonstruujete, trvejte na tom, aby se v projektu počítalo i s externím přívodem vzduchu ke kamnům. Kamna by ve většině případů neměla spalovat vzduch z místnosti, ve které stojí.

 

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.